Nová registrace Zapomenuté heslo

„Jednou se odstěhuji k moři, miluji vysoké teploty,“ říká Miluše Makó, jedna z hvězd Apetit pikniku. Zkusíte její jáhlový tabbouleh salát?

Miluše Makó zve na Apetit piknik
Se svolením Miluše Makó
Tabbouleh salát z jáhel podle Miluše Makó Miluše Makó předávala cenné rady i zkušenosti kuchařka Miluše Makó Zobrazit
galerii

O Miluši Makó se mluví jako o jednom ze zázraků moderní české gastroscény a my jí velmi fandíme na její odvážné cestě, kdy se snaží ukázat, že vařit „bez masa“ neznamená vařit „nudně“. Miluška bude jednou z kulinářských hvězd, které přivítáme na Apetit pikniku (v sobotu 14. června v parku Grébovka) a už se nemůžeme dočkat. 

Miluše Makó má maďarské kořeny a vyrůstala v rodině, kde nešlo vaření a jídlo nemilovat. Navíc i díky dědovi-zelinářovi má Miluška úzký vztah k zelenině. „Vařit se zeleninou je výzva. Je umění, dát jídlu chuť i bez masa. Je to kromě jiného skvělá zábava! Vaření se zeleninou je také čistší, ale zároveň je potřeba o jídle něco víc vědět. Potřebujete znát jeho nutriční hodnoty, aby každý chod obsahoval všechny živiny. I proto mě čeká studium nutričního terapeuta,“ řekla pro Gourmet Academy, kde vede kurzy vaření. 

Od podzimu 2022 vede unikátní, dokonale udržitelnou restauraci Green Table v pasáži Florentinum, která patří mezi nejrespektovanější vegetariánské restaurace v Česku. Všechno se tu využije do posledního kousku: slupky končí ve vývarech, přebytečné bylinky a ovoce v sirupech a fermentovaných dobrotách. Díky tomuto přístupu si restaurace vysloužila i místo v prestižním průvodci Gault&Millau

Co pro Miluši Makó znamená Apetit piknik a bez jakých dobrot si neumí představit léto?

Miluško, když se řekne Apetit piknik, tak..

...se mi okamžitě vybaví spousta inspirace a gastronomických zážitků v krásném prostředí Grébovky a setkání se zajímavými lidmi z branže.

Co byste zde ráda ochutnala?

Miluji tradiční dezerty tipu domácí koláč či poctivá kremrole, tomu neodolám, a spolu se skleničkou kvalitního vína je to pro mě dokonalost. A vždy si i ráda domů nakoupím třeba kvalitní džemy či farmářské sýry.

Kde vy osobně hledáte inspiraci pro nové koncepty a recepty?

Tak nějak všude. Nejčastěji ochutnáváním a jistě i sledováním aktuálních trendů. Plná nápadů, inspirace a touhy tvořit bývám po dovolené. Když si mozek i tělo odpočinou, tak jde tvoření samo.

Co je nového v Green table, v zero-waste bistru, které vedete?

Máme krásné nové snídaňové menu, tak přijďte ochutnat. A pečeme každý den naprosto dokonalé koláče a štrúdl.

Jakými barvami naposledy hrál váš talíř?

Já miluji na svém talíři jednoduchost a čisté chutě. Teď si často dělám na večeři salát s jahodami a mozzarellou, což je dokonale jemná kombinace. Krásné zářivé jahody, listový salát s čekankou a čistá mozzarella... Skvělé!

Co podle vás k létu neodmyslitelně patří?

Moře, slunce a teplo, miluji na dovolené dny strávené s knížkou u kvalitní skleničky bílého vína! Jednou se k moři odstěhuji, odmala mě to tam táhne a vysoké teploty mi jako kuchaři vůbec nevadí, spíše naopak, když je venku třicet stupňů a více, tak to jsem já, to si užívám.

Jaká ingredience tvoří vaše léto?

Jahody, melouny, meruňky... S tou trojicí vydržím klidně celý den a žádné jiné jídlo nepotřebuji.

Cestujete ráda za jídlem?

Je mi velice blízká italská kuchyně, protože je jednoduchá a čistá, z kvalitních surovin. V Itálii miluji mušle, pastu a mé nejmilejší tiramisu. Měla jsem i v zapadlé cukrárně jejich dokonalý zmrzlinový dort, který byl naprosto luxusní. Jinak miluji i maďarskou kuchyni, řeckou, slovenskou – na halušky nedám dopustit.

Tabbouleh salát z jáhel podle Miluše Makó

Doba přípravy: 60 minut

Na tabbouleh se připravte: 250 g jáhel, 150 g okurky, 150 g rajčat, 150 g papriky, 100 g bylinek – petrželka, máta, pažitka, 1 cibule, 3 citrony, 75 ml pampeliškového medu nebo agávového sirupu, 30 ml kvalitního olivového oleje, sůl a čerstvě umletý pepř

Postup: 

  • Do většího hrnce dejte vařit vodu na propláchnutí jáhel. Jáhly vysypte do síta a proudem vařící vody je propláchněte, čímž eliminujete jejich případnou nahořklou chuť.
  • Jáhly nechte okapat, přesypte je do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a vařte 15 minut. Po uvaření jáhly propláchněte studenou vodou a nechte je okapat a vychladnout.
  • Okurku, rajčata a papriky nakrájejte na malé kostičky a dejte je do větší mísy. Přidejte najemno nakrájené bylinky a cibulku. Vmíchejte jáhly, nastrouhanou kůru a šťávu z citronů, vše osolte a opepřete. Nakonec zakápněte olivovým olejem.
  • Dobře promíchejte a nechte hodinu v lednici odležet, aby se všechny chutě spojily.

Tipy: 

  • Pokud nemáme dostatek bylinek, ale jen třeba petrželku, kupte svazek mrkve s chrástem a jeho stonky nasekejte do salátu.
  • Místo jáhel můžete použít i zbylou uvařenou rýži, v salátu také skvěle funguje.
  • Máta dodá salátu úžasnou svěžest a já v něm miluji i čerstvou chilli papričku.

Zdroje: Apetit, GourmetAcademy.cz

Sdílet článek

Miluše Makó Zero waste Apetit piknik

Související články