Druhá manželka anglického krále Jindřicha VIII. a matka královny Alžběty I. proslula zejména tragickou smrtí pod katovským mečem v roce 1536 ve věku 29 let. Na čem si během svého krátkého života pravděpodobně pochutnávala?
S manželem ji pojila chuť na sladké
Slavný anglický král Jindřich VIII. Tudor byl svým apetitem pověstný a vědělo se, že má velmi rád ovoce a sladkosti z něj vyrobené – například marmeládu z kdoulí nebo pomerančové koláčky.
- Jeho choť Anna na tom byla podobně. Pochutnávala si hlavně na hruškách, jahodách, třešních, švestkách a také na slívách. A když čekala budoucí královnu Alžbětu I., údajně měla pořád chuť na jablka.
- Manželský pár prý sdílel lásku k tradičnímu druhu anglického sladkého pečiva, které se jmenuje Maids of Honour Tart, což by se do češtiny dalo přeložit jako „dort dvorních dam“.
- Jedná se o zákusek ve tvaru muffinu z listového těsta, plněný slazeným tvarohem. Náplň může kromě tvarohu obsahovat také džem a muškátový oříšek.
- Traduje se, že když Jindřich poprvé potkal Annu, jedla právě tento dezert, který se v 18. století prodával ve speciální čajovně „The Original Maids of Honor“ v jihozápadním Londýně.
- Kromě toho Anne s Jindřichem milovali želé bonbony, které se na jejich dvoře vyráběly v nejrůznějších barvách a propracovaných tvarech zvířat nebo zámků.
Měla vlastní soukromou kuchyň
Soukromou kuchyň pro Annu nechal zřídit král Jindřich přímo pod její komnatou, což mělo hned dva důvody. Znamenala pro něj i pro Annu pohodlný a nepřetržitý přístup k teplým pokrmům, ale díky své poloze také udržovala její komnatu v teple.
- Ačkoli Jindřichův francouzský kuchař pro královský pár připravoval mnoho luxusních pokrmů, k dispozici měli i skromnější jídla a rozhodně jimi nepohrdli.
- Jednalo se například o Haggis připomínající prejt z jehněčího, Black Pudding, což je druh uzeniny podobný našemu jelitu nebo Hog’s Pudding, další speciální druh klobásy.
- Podle tradičního receptu se do klobásy Hog’s Pudding z vepřových jater a loje přidávala vejce, rozinky, muškátový květ, hřebíček, pepř, sůl, cukr a velké množství nastrouhaného chleba, díky kterému byla dostatečně tuhá.
Na hostinách nesmělo chybět maso
Maso z poražených nebo ulovených zvířat se ihned zpracovávalo do pokrmů, takže bylo vždy maximálně čerstvé. Anna, Jindřich a dvořané si pochutnávali na velkém množství masa hovězího, skopového, telecího i jehněčího a také drůběže – jedla se kuřata, slepice, kapouni, kůzlata, husy a dokonce i pávi.
- Velkou část tudorovského jídelníčku tvořila také zvěřina všeho druhu, která pocházela z královské obory, kde se král se šlechtici často oddávali lovům a honům.
- Zvěřina byla pro Annu symbolem námluv, protože právě tento druh masa a drahé kameny dostávala od Jindřicha v době, kdy odolávala jeho milostným návrhům a on si ji chtěl získat stůj co stůj, což se mu, jak víme, nakonec podařilo.
- K pečené zvěřině se jako příloha podávala hustá obilná kaše zvaná Frumenty z drcené pšenice vařené s mlékem, smetanou nebo vývarem. Luxusnější varianta byla ochucena muškátovým oříškem, šafránem nebo pomerančovou vodou.
- Masité pokrmy se na dvoře nekonzumovaly pouze v postní době před Velikonocemi. Tehdy byly nahrazeny rybou v kořeněné omáčce, ke které se často jedl chléb namočený v mléce.
Zdroje informací: Love Money, Nerdalicious, Olivia Longueville, Wikipedia (eng).