Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Coco Chanel: Snídala šampaňské a kaviár, pro své modelky měla speciální dietu

Coco Chanel
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Známá módní ikona Gabrielle „Coco“ Chanel způsobila začátkem minulého století doslova poprask v dámské konfekci. Zrušila korzety, zkrátila sukně a naučila ženy nosit kalhoty. Úspěšná návrhářka si po celý život držela štíhlou postavu a dožila se téměř 88 let. Čemu vědčí za svou dlouhověkost a čím udržovala štíhlé postavy svých modelek?

Gabrielle Coco Chanel byla významná francouzská módní návrhářka, která do poloviny 20. století udávala rytmus dámskému oděvnímu průmyslu. Ženy obdivovaly nejen její styl a eleganci, ale především její krásnou štíhlou postavu.

  • Protože veškeré oblečení navrhovala na proporce svého těla, díky čemuž střihy dokonale vynikly, zákaznice v 60. a 70. letech byly tak dychtivé, aby se vešly do jejích návrhů, že držely všemožné diety, jen aby se dostaly do ‚Chanelu‘, jak uvádí She The People.
  • Od té doby byla osobní váha součástí každé moderní koupelny.

Coco svými modely přispěla ke změně pohledu na tehdejší ideál ženské krásy. Internetový magazín Atlas Obscura vysvětluje razantní převrat v tehdejší společnosti. Do té doby opěvované kypré ženské křivky upnuté do korzetu a sněhově bílá tvář přestaly být atraktivní, oproti tomu módnímu průmyslu začala vévodit štíhlá těla a opálená pleť.

Dostatek pohybu a sladký croissant

Návrhářka měla však své vlastní řešení, jak se udržet v kondici. Za svou štíhlou postavou prý vděčila jen zdravé stravě a dostatku pohybu. Podle The Business Soiree dodržovala tyto zásady:

  • Sama každý den ušla 10 až 12 kilometrů.
  • Když se vrátila, snědla sladký croissant s hořkou čokoládou, dvojité espresso a šálek zeleného čaje.
  • Sladké milovala natolik, že byla stálým hostem v pařížské cukrárně Angelina, a to konkrétně u stolu číslo 45.
  • Jejím oblíbeným dezertem (který se zde stále prodává) byl šálek horké čokolády L'Africain.
  • Snídala ovesné vločky.

Tento její citát je přesnou ukázkou toho, jaký měla postoj k jídlu: „Jez méně, než si myslíš, že chceš, jez rozumem, ne žaludkem. Nikdy nevstávej od stolu s niternou omluvou, že jsi prase."

Šampaňské a kaviár

Avšak pouze čokoláda, croissant a dlouhé procházky nejspíš nebyly to zásadní, co udržovalo její štíhlé tělo a mladistvý vzhled. Milovala šampaňské a mořské plody. Věřila, že víno a kaviár ji udrží mladou a často si obojí dopřávala k snídani. jak uvádí Vogue.

O svém oblíbeném pití prohlásila: „Šampaňské piji jen při dvou příležitostech, když jsem zamilovaná a když nejsem."

Dieta pro modelky Chanel

Coco také věnovala zvláštní pozornost váze a zdraví svých modelek. Dívky, které se nevešly do své velikosti, mohly sníst několikrát denně pouze plátek tvrdého sýra, kousek hořké čokolády a vypít sklenici kakaa rozmíchaného ve vodě.

Avšak lékařka Olga Tsareva se pro server Socialbites vyjádřila, že tuto metodu nepovažuje jako příliš drastickou. Všechny tři složky jídelníčku hodnotí následovně:

  • Sýr je zdrojem bílkovin a tuku. Obsahuje tryptofan, což je aminokyselina, která ovlivňuje naši náladu a je důležitá obzvláště při striktních dietách.“
  • Čokoláda je zdrojem hořčíku, draslíku, zinku, železa, fosforu a mědi. Všechny tyto stopové prvky jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Čokoláda snižuje stres, zlepšuje náladu a zvyšuje produktivitu.“
  • Kakao je nejlepším zdrojem ubiquinolu. Tento nejsilnější antioxidant chrání mládí pokožky a nervové buňky. Důležitou vlastností kakaa je tvorba energie.“

Ať už si o výstředním jídelníčku Gabrielle „Coco“ Chanel myslíme cokoli, je jasné, že šampaňské a kaviár jí k dlouhověkosti nejspíš opravdu pomohly. Zemřela 11. ledna 1971 v nedožitých 88 letech ve svém pokoji v pařížském hotelu Ritz. A ještě rok před svou smrtí tvořila své návrhy.

Zdroj informací: The Business Soiree, Vogue, She The People, Socialbites, Atlas Obscura

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín