Jedna z nejobsazovanějších mladých českých hereček současnosti je určitě Elizaveta Maximová, která nedávno zářila například v seriálu Vlastně se nic nestalo v roli Andrey. Ta sní o modelingu, ale kvůli penězům tvoří obsah na platformách pro dospělé. Jak důležitý je vzhled pro herečku samotnou? Jak o sebe pečuje, co ráda jí a jak to má s vařením?
Elizaveta Maximová je herecká hvězda mladé generace a s jejím jménem se často pojí přívlastek „krásná“. Ona se rolím krásek dlouho bránila. Jak řekla v rozhovoru pro časopis Elle, považovala je „za stupidní, povrchní a zcela pod úroveň“ a raději hrála podivínky, vyšinuté ženy nebo ženy zkoušené osudem.
Dnes má repertoár rolí více než pestrý. Jak vnímá krásu? „Rozlišuju vnímání sebe samé jako herečky a jako ženy. Jako herečce je mi jedno, jak budu vypadat, jsem plátno – jak mě namalujete, takovou mě budete mít. Pokud to poslouží k co největší uvěřitelnosti charakteru postavy, bring it on! Nebojím se už ani krásy a už vůbec ne ošklivosti, pokud vím, že se po natáčecím dni nebo po představení můžu vrátit zpátky. K sobě,“ napsala pro Elle.
Jak si udržuje Elizaveta Maximová štíhlou postavu?
„Musím se přiznat, že opravdu hodně ráda vařím, ale veškeré mé recepty trvají od tří hodin a výš, takže to nejsou žádné rychlovky. Před covidovým lock-downem jsem si stěží uměla uvařit vajíčko, ale během toho stavu bezčasí jsem se naučila vařit podle kuchařek, videí a také přes FaceTime pod dohledem babičky,“ popisuje Elizaveta a dodává, že je pro ni důležitý i pohyb. „Cvičím s mým trenérem Radkem Lacim tzv. animal movement. Tím se udržuji ve formě. Ale taky miluju plavání, pomalou jin jógu, hodiny Somatic Dialog s Berrak Yedek a snažím se o tělo pečovat i masážemi a nejrůznějšími procedurami.“
- Jak se stravuje a co ráda jí? „Můžu neustále jíst asijskou kuchyni, to je moje. Miluji koriandr, bylinky, rýži a rýžové nudle. To je podle mě základ: maso, bylinky a rýže. A miluji vývary, které táhnu přes noc, klidně i 12 hodin, a dávám si je i k snídani. Nejraději mám vietnamskou a japonskou kuchyni, Pho Bo a sushi bych mohla jíst v podstatě pořád.“
- Dokáže si najít na zdravé jídlo čas a pečuje o sebe pravidelně? „Když točím, tak je to těžší, ale objevila jsem v Praze bazén, který má otevřeno do jedenácti hodin večer, tak tam třeba v půl desáté naběhnu a hodinku si plavu.“
- A jak se daří dodržovat zdravější životní styl během náročného natáčení? „Když není možné si dát jídlo zdravé, tak si zmenšuji porce. A zároveň před představením i během natáčení jím minimálně, protože cítím, že mě to zpomaluje. Nad jídlem přemýšlím a snažím se o balanc, jinak totiž následuje disproporční freestyle – nedávno jsem přibírala 7,5 kilo na roli a teď těch 7,5 kilo shazuju, takže postupně zmenšuji porce a snažím se zařadit víc sportu.“
Kuchařský majstrštyk? Svíčková
Co je kuchařský majstrštyk populární herečky? „Určitě svíčková. Ale díky babičce jsem se naučila vařit také tatarskou kuchyni, třeba trojúhelníky plněné hovězím masem, bramborem a cibulí, ke kterým vždy připravuju silný hovězí vývar. Nebo také tradiční tatarský dezert čak-čak, což je piškotové těsto nakrájené na tenké nudličky, zalité horkým medem. Příprava čak-čaku netrvá dlouho, ale aspoň týden pak mám kuchyni celou od medu.“
- Svíčkovou s karlovarským knedlíkem vaří Elizaveta podle kuchaře Marka Pavaly, postupy si ale upravuje trochu podle sebe.
Zdroje: autorský rozhovor, Elle.cz