Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Evy Adamczykové: Za kvalitní potraviny si ráda připlatí, sladkostem ani masu příliš neholduje

Eva Adamczyková
ZDROJ: eXtra.cz/Renata Bušková
sdílet:

Snowboardistka Eva Adamczyková, která český národ okouzlila i svými tanečními dovednostmi v pořadu Stardance, je od mala vedená k vyvážené stravě. Zjistěte, jak vypadá jídelníček mistryně světa a olympijské vítězky ve snowboardcrossu. Na čem si ujíždí a které potraviny omezuje?

Zdravě už od dětství

V podcastu Brocast Adamczyková prozradila, že na rozdíl od promyšleného pohybového plánu, o který se starají její trenéři, si stravování řídí sama podle svého uvážení. Snaží se jíst zdravě, na což je zvyklá od dětství, protože její rodiče domů moc nezdravých pochutin nepořizovali.

  • „Brambůrky a tyhle věci jsme doma skoro neměli. Nějakou takovou hnusnou colu, kterou stejně člověk nechtěl pít, nám koupili na Silvestra, a sladkosti jsme měli minimálně. Nebo jsme měli sojový suk, který mi nechutnal, takže jsem vždycky měla na něco chuť, ale nebylo co jíst, protože máma ty věci moc nekupovala, naštěstí,“ prohlásila s úsměvem snowboardistka.
  • Dále také podotkla, že česká kuchyně není pro sportovce ideální a možná proto inklinuje spíše k thajské nebo indické.
  • Nicméně v rozhovoru pro v rozhovoru pro iDnes se svěřila, že i v sezóně se jednou za měsíc odmění smaženým sýrem nebo burgerem. A občas si dá i pivo.

Tukům se nevyhýbá, cukry omezuje

Eva zastává názor, že obzvlášť jako sportovkyně by měla jíst kvalitní a vyváženou stravu, která jí navíc chutná, proto si za ni neváhá připlatit – považuje to za investici do sebe a svého zdraví.

  • V rozhovoru pro časopis Meridian uvedla, že ji baví vařit a má ráda například burratu a polosušená rajčata.
  • Na otázku, co během dne sní, odpověděla, že si oblíbila slané snídaně, takže si ráda dává vajíčka, třeba v podobě omelety, a k obědu si dopřeje sacharidy – například těstoviny.
  • Svou oblibu vaření a pasty ostatně potvrdila i dříve v pořadu Víkend na stanici Nova, kde připravila špaldové špagety s pečenou ricottou, rajčaty a chilli papričkami.
  • Snaží redukovat příjem jednoduchých cukrů a co se týče sladkostí, preferuje hořkou čokoládu.
  • Naopak tuky jí vůbec nevadí a společně se zeleninou s nimi nešetří ani k večeři. Když se jí ale nechce trávit čas vařením, klidně si večer opět připraví vaječnou omeletu.

Maso nemá na talíři příliš často

Na mase si pochutná spíše výjimečně při návštěvě restaurace a domů ho kupuje jen občas, přičemž klade důraz na to, odkud pochází. „Ze supermarketu jsem si maso nekoupila už strašně dlouho… Když už si koupím maso, tak v řeznictví,“ uvedla v podcastu.

Před závodem dává přednost rybám, protože kdyby si podle jejích slov dala půlkilový krvavý steak, druhý den by bylo její tělo unavené jenom ze samotného trávení.

Během závodních dní někdy přechází pouze na oříšky, instantní kaše a podobné potraviny, které si rozplánuje mezi jednotlivé jízdy, aby postupně doplňovala energii. Plnohodnotný chod by ji totiž zbytečně unavil.

Eva Adamczyková: „Kdybych si dala knedlo, vepřo, zelo, tak si můžu dát rovnou dvacet.“

Na závody vlastní kávu

Svou vášeň pro dobrou kávu odhalila ve videu pro Český olympijský tým. Řekla, že si na všechny závody vozí vlastní zrnka, protože většinou prý nikde není s kávou spokojená.

V její cestovní výbavě nechybí ani mlýnek, ve kterém si zrnka namele, a kávovar aeropress, ve kterém si čerstvou kávu připraví.

„Jednou až dvakrát denně si vyrobím svoje kafe, občas i pro trenéra. Je to taková moje záchrana a přežívám na tom, protože na kafe jsem fakt ulítlá a moc mě baví prozkoumávat nový druhy kafí,“ prozradila usměvavá snowboardistka.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...