Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček herečky Petry Špindlerové: Stravuje se podle ajurvédy, miluje pálivá jídla a s jídlem končí ve čtyři odpoledne

Jak jí a jak nad jídlem přemýšlí herečka Petra Špindlerová?
Archiv Petry Špindlerové
Jóga je pro Petru Špindlerovou nejen pohyb S pejsky chodí pravidelně na delší procházky Do Indie se herečka pravidelně vrací Další
2 fotky

Oblíbená televizní a divadelní herečka před více než dvaceti lety propadla lásce k Indii a józe, což ovlivnilo celý její život. Na východ ráda cestuje, jógu předcvičuje, o své vášni napsala i knihu. A není překvapením, že to ovlivnilo i její přemýšlení o jídle. Jak udržuje ve formě tělo i mysl?

Jako herečka se Petra Špindlerová nejvíc proslavila rolí Haničky v seriálu Rodinná pouta. Ona ale pravidelně hraje v divadle, jezdí po republice s autorským čtením knížky Sárí a džíny, kde popisuje své zážitky z cest po Indii, a józe propadla natolik, že ji předcvičuje, mimo jiné na své zahradě v Itálii.

Stravuje se podle ajurvédy, naposledy jí 35 hodin před spaním

Aktivně žila Petra vždy a stejně tak měla vždy i štíhlou postavu, ale říká, že cítí, jak se tělo s věkem mění. Jak s tím pracuje? „Přešla jsem k ajurvédě a hodně se hýbu, bez toho být nemůžu. Podle ajurvédy by člověk neměl jíst minimálně tři až pět hodin před tím, než jde spát, to dodržuji. Od čtyř hodin odpoledne nejím a funguje to skvěle,“ vysvětluje a říká, že s tím neměla sebemenší problém – stačilo si to nastavit v hlavě. „Je mi o hodně lépe a dobře se mi spí. Je to velice funkční, vždyť ajurvéda je 5000 let stará, ví, o co se jedná.“

  • Do čtyř hodin jí Petra normálně a úplně všechno, včetně sladkého a kafíček.
  • Po čtvrté hodině pak pije čaje a vodu. Když je po představení hodně unavená, dá si džus. 

Co když během dne opravdu nestíhá a večer zjistí, že má hlad? „To se musí hlídat a myslet na to. A stejně tak se poslední dobou snažím o takovou meditaci v akci – jím vědomě. Neházím do sebe jídlo po cestě, což jsem dřív dělala. Dokonce jsem si přestala u jídla i číst. A je to skvělé – máte pocit, že jsou chuťové pohárky, když jim věnujete pozornost, lépe saturované.“

Milovnice sladkého a pálivého 

Jak vypadá Petřin běžný jídelníček? Nijak se neomezuje, ale zároveň nejí maso. „To mi nahrazují hodně např. luštěniny. Ty mám moc ráda, stejně jako indickou kuchyni, pálivou kuchyni,“ popisuje a vyjmenovává jídla, která miluje.

  • Mango čatní: „To naprosto miluji a nemůžu bez toho být. Mám ho stále v ledničce.“
  • Sladké: „A stejně tak nemůžu být bez sladkého, bez sladkého to není snídaně. Ideál k snídani je například croissant,“ říká s úsměvem a vysvětluje, že i když si dá třeba vajíčka, sladké na závěr být musí, aby dosáhla pocitu, že je opravdu dobře nasnídaná. „Vajíčka jím, nejsem vegan, ale ty slepičky znám a vím, kdo je chová.“
  • Recepty z Indie: Jaké recepty si ze svých cest do Indie přivezla? „Různé placky, např. čapátí. Ty jíme doma klidně s marmeládou.“

„Abych to shrnula: bez pálivého, bez kafe a bez sladkého nežiju,“ směje se. 

Pohyb je život

Petra Špindlerová se věnuje dlouhá léta józe – tu vnímá jako pohyb, který jí pomáhá i na zklidnění hlavy. Ráda se ale hýbe obecně.

  • Kromě jógy má hodně pohybu v divadle
  • Má dva psy, se kterými chodí na dlouhé procházky. „Ráda chodím i několik kilometrů denně, ráda jezdím na kole. Když to není nutné, nenastoupím ani do výtahu. Dokud můžu, hýbu se,“ vysvětluje. 

„Pohyb je život! Když se nebudeme hýbat, nebudeme žít,“ říká Petra Špindlerová.

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

> 120 min
4.4(49x)
Přečíst recept

Marmeláda z vlastních italských pomerančů a citronů

A když byla řeč o marmeládě... Petra si splnila sen a má v Itálii u moře zahradu, kam jezdí čerpat energii, kde pořádá jógové pobyty a kde pěstuje citrusy. „Po vlastní zahradě jsem toužila a sen jsem si splnila. Dává mi to smysl. Pohled na moře mě nikdy neomrzí, síla matky Země je fascinující a moře mě učí, jak neustrnout... Pěstuji tu citrony a pomeranče, připravuji zde glamping. Bude se spát v teepee a v jurtě a bude to pro ty, kdo rádi splynou s přírodou a nevadí jim trošku punk,“ popisuje a říká, že to bude tzv. back to basics, aby účastníci zjistili, co opravdu k životu potřebují.

A velkou novinkou je Petřina spolupráce se sociálním podnikem Dobroládovna, kde z jejích pomerančů vaří výtečnou marmeládu. „Vyrábí tu sirupy, marmelády, čatní, karamel... Fascinuje mě i propojení s lidmi, které je složitější zaměstnat, a majitelka Barbora jim dává šanci a prostor. Ta ženská má srdce na pravém místě a v květnu jedeme společně sklízet moji úrodu.“

Sdílet článek

Jídelníček Petra Špindlerová Jóga Indická kuchyně Jídelníček celebrit

Související články