Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Jany Peroutkové: Co obvykle jí úspěšná moderátorka a jaké jídlo si nedokáže odepřít?

27. 1. 2025
S Josefem Maršálkem se bude učit péct
Se svolením Jany Peroutkové
Díky Gastromapě Lukáše Hejlíka ví Jana Peroutková, kde si pochutnat Výrazná tvář České televize Že kamera přidává nějaké to kilo? To Jana řešit nemusí Další
2 fotky

Jana Peroutková je novinářka a moderátorka České televize, která uvádí zpravodajské pořady a vede rozhovory se zajímavými osobnostmi. Na obrazovce je téměř denně a vždy vypadá skvostně. Jak pečuje o štíhlou postavu žena, která se v mládí aktivně věnovala sportu a vyhrála soutěž Miss hasička? Jakému jídlu neodolá a co by mohla jíst každý den? Mrkvový salát to rozhodně není...

Jana Peroutková je pro mnoho žen inspirací. Ve 35 letech dosáhla v oblasti televizního zpravodajství mnoha vrcholů a stala se jednou z nejvýraznějších tváří České televize. Zároveň si umí užít i času s rodinou – s dcerami a partnerem. A aby toho nebylo málo, má úžasný módní vkus a vždy výborně vypadá. Jak to dělá a jaký je její vztah k jídlu, prozradila v rozhovoru pro Apetit Online.

Jídlo je pro Janu Peroutkovou velké téma

Co si pod tím představit? „Je to myšleno v pozitivním i negativním smyslu slova,“ říká Jana Peroutková a vysvětluje:

  • Milovnice jídla, která občas hřeší: „Jednak strašně ráda jím a ochutnávám, což je tedy ta lepší varianta. Ale pak také dost v jídle hřeším a často se stravuju nezdravě. A nutí mě to tak přemýšlet o změně životního stylu.“
  • Tělo si hodně pamatuje: Na druhou stranu se ale nemusím trápit kvůli postavě. Jako dítě jsem hodně sportovala a těžím z toho dodnes. Sice už nejsem tak aktivní jako kdysi, ale mé tělo má velkého pamatováka, a tak mi stačí lehký pohyb a hned jsem ve formě,“ dodává s tím, že si uvědomuje, jaké má štěstí. „Sport je pro naši rodinu víc než jen fyzická aktivita, bereme jej jako prostředek, který nás učí disciplíně, respektu nebo odhodlání,“ vysvětluje moderátorka, jejímž životním partnerem je bývalý profesionální sportovec, fotbalista Jakub Podaný.

 

Diety? Smysl jí dává přerušovaný půst

Držela štíhlá moderátorka někdy dietu? „Drastické diety se mě nikdy netýkaly, takové ty občasné ano – asi jako každého. Co jí ale dává smysl?

  • Přerušovaný půst, nebo chcete-li „intermittent fasting“: „Myslím, že je to takový přirozený způsob fungování, ke kterému se jako společnost vracíme.“
  • Sklenice vody i rybí olej po ránu: „Můj přítel, který byl léta profesionálním sportovcem, nedá dopustit na sklenici vody po ránu. Na to u dětí dohlíží při každé snídani. Pravidelně pak ráno pijeme i rybí olej.“

Jídelníček Jany Peroutkové

„Nemám jídelníček pravidelný a stejný,“ upozorňuje zaneprázdněná maminka dvou dcer a popisuje, jak vypadá den na jejím talíři.

  • Snídaně: „Ráno obvykle snídám koblihu či koláč z pekárny, kterou máme kousek. Snídám až poté, co odvezu holky do školy. Je to chvilka, kdy jsme s přítelem sami doma, takže si ji takhle užívám. O víkendu pak milujeme vajíčka.“
  • Oběd: „Protože většinou snídám hodně, další jídlo je až mezi obědem a večeří. Protože mi chybí železo, snažím se jíst hodně masa.“
  • Večeře: Večeři se snažím mít lehkou, záleží také na tom, zda jsem v práci. Když vysílám od 22:00 Události, komentáře, většinou si kolem 20.00 něco dám, aby se mi neudělalo špatně z hladu.“

Guilty pleasure? Smažený sýr

Umí si Jana Peroutková zahřešit? „Netajím se tím, že si občas třeba cestou z práce přibrzdím ve fastfoodu.“

  • Její guilty pleasure je smažený sýr. „Ten bych s hranolkami a velkou porcí poctivé domácí tatarky mohla jíst denně.“
  • A má ještě jednu trochu netradiční gastro-zálibu: „Miluju párky s čerstvým rohlíkem, které dostávám v Thomayerově nemocnici poté, co daruji krev. Jen si to představím, už se mi zbíhají sliny.“
  • Kdyby však musela na pustý ostrov a mohla si vzít s sebou jednu jedinou potravinu? I tady má jasno. „Budou to brambory. Miluju je na jakýkoli způsob. Favoritem jsou ty z popela.“

Gastroturistka Jana Peroutková

Z rozhovoru s Janou Peroutkovou je jedna věc naprosto jistá. Jídlo bere jako zážitek.

„Díky Lukáši Hejlíkovi a jeho Gastromapě se ze mě stal gastroturista,“ vysvětluje. „Pokaždé, když jedeme s rodinou nebo kamarády kamkoli na výlet, ze všeho nejdřív hledám dobrou kavárnu, bistro či restauraci. Dost často je to i můj hlavní cíl. Myslím, že to takhle nemám jen já, ale spousta mých vrstevníků. Zatímco cílem výletu našich rodičů byla například prohlídka zámku, my hledáme, kde si dáme kvalitní flat white.“

Příležitostná kuchařka, která na sobě pracuje

  • A jak je na tom s vařením? „Musím se přiznat, že jsem pouze příležitostná kuchařka. Důvodem je čas, který doma raději trávím jinak než u plotny. Baví mě vařit či péct pouze tehdy, je-li k tomu příležitost. Naposledy jsem se v kuchyni předvedla o Vánocích, grilovaného lososa na medu si rodina pochvalovala.“
  • Ale tohle všechno se může letos změnit! „Čeká mě hned několik kurzů vaření a pečení. V dubnu se budu učit od pekaře Josefa Maršálka velikonoční mazanec a během roku plánujeme s přítelem další kurzy vaření, které jsme si nadělili k Vánocům.“

Zdroj: autorský rozhovor

Sdílet článek

Rozhovor Josef Maršálek Smažené pokrmy Velikonoce

Související články