Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Kleopatry: Víno už k snídani, nápoj z perel i prostá strava plná luštěnin

Kleopatra
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

V popkultuře je Kleopatra často popisovaná jako bystrá svůdnice s obrovskou touhou po moci. To si určitě žádalo spoustu energie a síly. Jakým jídlem tato mocná žena doplňovala energii a udržovala svou krásu? 

Chléb, fíky a luštěniny

Každodenní strava starověkých Egypťanů stála na chlebu a pivu – v těchto jednotkách dokonce počítali platy. Tehdejší obyvatelé jedli i různé druhy masa – například z hrochů, mořských ježků, ryb, jeřábů nebo gazel. Podle historiků Kleopatra jedla jako každý bohatý Egypťan nebo Řek.

  • Její snídaně se pravděpodobně skládala z pšeničného nebo ječného chleba namočeného do vína v doprovodu fíků a oliv. Chléb byl buď ve tvaru palačinky, tortilly, nebo klasického bochníku.
  • Královnin oběd byl velmi lehký, aby si večer mohla dopřát přepychovou hostinu.
  • V jejím každodenním jídelníčku se prý pravidelně objevovala čočková polévka, paštika, sýry a ze zeleniny hlavně cibule a česnek.
  • Když měla chuť na maso, kromě zmíněné gazely si často pochutnávala na křepelkách, dikobrazech, kozách či volském masu.
  • Kleopatra prý také zbožňovala datle z plantáží, které jí byl nucen přenechat židovský král Herodes.

Kleopatra milovala okázalé hostiny

A nebyla sama. Tuto vášeň s ní sdílel i její milenec Marcus Antonius. Společně prý založili jeden z nejstarších gastronomických klubů v historii, ve kterém se setkávali největší gurmáni té doby.

  • Společně pořádali lovecké výpravy a večírky ve společnosti slavných osobností a významných učenců. Právě ti po sobě zanechali svědectví v podobě papyrů s informacemi ohledně tehdejší gastronomie.
  • Zjistilo se, že Egypťané se stravovali jako ve středomoří, arabská kuchyně přišla v Egyptě na řadu až později.
  • Důkazem je fakt, že hojně využívali extra panenský olivový olej, lehké sýry, zeleninu, luštěniny, obiloviny, aromatické bylinky a vychutnávali si jídla založená na masu a rybách.
  • Na stole Kleopatry byl často nadívaný holub s oblohou v podobě sezónní zeleniny.
  • Její hosté si také mohli pochutnat na polévce z fazolí fava nebo polévkách z ječmene a špaldy, které představovaly první chod.
  • Maso z divoké zvěře střídalo skopové. A při významných příležitostech se podávaly ryby z Nilu.
  • Dezert často představoval koláč z fíků a ořechů politý medem.
  • Na stolech pak nechybělo řecké víno a pivo.

Sázka o nejdražší banket

Díky římskému historikovi jménem Plinius starší je známá také historka o sázce Kleopatry a Marka Antonia o to, kdo z nich uspořádá nejdražší hostinu.

  • Antonius prý zběsile hledal dodavatele těch nejvzácnějších a nejexotičtějších pochoutek, zatímco Kleopatra utratila více než deset milionů sesterciů (což byly cenné stříbrné mince) za drahé lahůdky.
  • Vítězství v sázce si však zajistila tím, že v poháru octa rozpustila velmi drahou a vzácnou perlu, a tento nákladný nápoj s grácií sobě vlastní vypila.

Zdroje informací: Wikipedie, Grunge, FineDiningLovers

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč