0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Kleopatry: Víno už k snídani, nápoj z perel i prostá strava plná luštěnin

Kleopatra
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

V popkultuře je Kleopatra často popisovaná jako bystrá svůdnice s obrovskou touhou po moci. To si určitě žádalo spoustu energie a síly. Jakým jídlem tato mocná žena doplňovala energii a udržovala svou krásu? 

Chléb, fíky a luštěniny

Každodenní strava starověkých Egypťanů stála na chlebu a pivu – v těchto jednotkách dokonce počítali platy. Tehdejší obyvatelé jedli i různé druhy masa – například z hrochů, mořských ježků, ryb, jeřábů nebo gazel. Podle historiků Kleopatra jedla jako každý bohatý Egypťan nebo Řek.

  • Její snídaně se pravděpodobně skládala z pšeničného nebo ječného chleba namočeného do vína v doprovodu fíků a oliv. Chléb byl buď ve tvaru palačinky, tortilly, nebo klasického bochníku.
  • Královnin oběd byl velmi lehký, aby si večer mohla dopřát přepychovou hostinu.
  • V jejím každodenním jídelníčku se prý pravidelně objevovala čočková polévka, paštika, sýry a ze zeleniny hlavně cibule a česnek.
  • Když měla chuť na maso, kromě zmíněné gazely si často pochutnávala na křepelkách, dikobrazech, kozách či volském masu.
  • Kleopatra prý také zbožňovala datle z plantáží, které jí byl nucen přenechat židovský král Herodes.

Kleopatra milovala okázalé hostiny

A nebyla sama. Tuto vášeň s ní sdílel i její milenec Marcus Antonius. Společně prý založili jeden z nejstarších gastronomických klubů v historii, ve kterém se setkávali největší gurmáni té doby.

  • Společně pořádali lovecké výpravy a večírky ve společnosti slavných osobností a významných učenců. Právě ti po sobě zanechali svědectví v podobě papyrů s informacemi ohledně tehdejší gastronomie.
  • Zjistilo se, že Egypťané se stravovali jako ve středomoří, arabská kuchyně přišla v Egyptě na řadu až později.
  • Důkazem je fakt, že hojně využívali extra panenský olivový olej, lehké sýry, zeleninu, luštěniny, obiloviny, aromatické bylinky a vychutnávali si jídla založená na masu a rybách.
  • Na stole Kleopatry byl často nadívaný holub s oblohou v podobě sezónní zeleniny.
  • Její hosté si také mohli pochutnat na polévce z fazolí fava nebo polévkách z ječmene a špaldy, které představovaly první chod.
  • Maso z divoké zvěře střídalo skopové. A při významných příležitostech se podávaly ryby z Nilu.
  • Dezert často představoval koláč z fíků a ořechů politý medem.
  • Na stolech pak nechybělo řecké víno a pivo.

Sázka o nejdražší banket

Díky římskému historikovi jménem Plinius starší je známá také historka o sázce Kleopatry a Marka Antonia o to, kdo z nich uspořádá nejdražší hostinu.

  • Antonius prý zběsile hledal dodavatele těch nejvzácnějších a nejexotičtějších pochoutek, zatímco Kleopatra utratila více než deset milionů sesterciů (což byly cenné stříbrné mince) za drahé lahůdky.
  • Vítězství v sázce si však zajistila tím, že v poháru octa rozpustila velmi drahou a vzácnou perlu, a tento nákladný nápoj s grácií sobě vlastní vypila.

Zdroje informací: Wikipedie, Grunge, FineDiningLovers

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč