Norma Jeane Mortenson, kterou celý svět zná jako Marilyn Monroe, okouzlovala na filmovém plátně svými dokonalými křivkami. Co jedla, aby si svou božskou postavu udržela? Její jídelníček vás možná překvapí!
K snídani mléko a vejce v bizarní formě
Tehdy šestadvacetiletá Monroe v rozhovoru pro časopis Pageant v roce 1952 prozradila, že pravidelně snídá sklenici teplého mléka se dvěma rozšlehanými syrovými vejci.
- Tuhle neobvyklou snídani prý popíjela během oblékání a vždy ji doplnila multivitamínovou tabletkou.
- Podle jejího názoru šlo o perfektně výživnou snídani pro pracující dívku, která je neustále ve spěchu.
- Nutno dodat, že v 50. letech minulého století panovalo obecné přesvědčení, že syrová vejce přispívají k růstu svalové hmoty mnohem více než vařená. Se salmonelou se jejich konzumace začala spojovat až v 80. letech.
Jedla jednoduše a málo, ale vaření jí bavilo
O Marilyn se vědělo, že sem tam vynechala oběd a najedla se až večer. A jestli předpokládáte, že hvězda jejího formátu denně večeřela v nejluxusnějších restauracích, jste na omylu.
- Prý dávala přednost návštěvě tržnice, kde si koupila steak, jehněčí kotlety nebo játra, které si pak sama připravila v troubě hotelového apartmánu.
- K masu si obvykle dávala čtyři až pět syrových mrkví. Nic víc, nic míň.
- Herečka s žertem prohlašovala, že musí být napůl králík, protože se jí syrová mrkev nikdy nepřejedla.
Občas se rozmazlila zmrzlinovým pohárem
Díky převážně bílkovinné stravě se prý čas od času odvázala a dopřála si zmrzlinový pohár, aniž by se to podepsalo na její postavě.
- Ráda mlsala dezert zvaný Sundae, jeden z nejoblíbenějších zmrzlinových pohárů v USA.
- Jde o vanilkovou zmrzlinu přelitou sirupem, ozdobenou porcí šlehačky a koktejlovými třešněmi, která se podává v typické tulipánové sklenici.
- Marilyn milovala Hot Fudge Sundae, kde vanilkovou zmrzlinu, šlehačku a třešně doprovází teplá poleva z mléčné čokolády.
Opravdu jedla po vzoru paleo diety?
Označení paleo dieta vzniklo až v roce 1975, třináct let po hereččině smrti. Marilyn tak svým způsobem předběhla dobu, protože její jídelníček v mnoha směrech tomuto výživovému směru odpovídal:
- Její strava obsahovala nízký obsah sacharidů a naopak jedla více bílkovin a tuků.
- Stravovala se jednoduše a nejedla skoro žádné průmyslově zpracované potraviny. Když nepočítáme občasný zrzlinový pohár, jejím denním „chlebem“ bylo pouze maso, mléko, vejce a zelenina.
- A konečně, upřednostňovala silový trénink před aerobním, snažila se dostatečně spát a odpočívat, což také patří k aspektům paleo diety.
Co si Marilyn neuměla odepřít?
Šampaňské. Říká se, že byla málokdy spatřena bez sklenky tohoto alkoholického nápoje.
- Na její počest dokonce vznikl i koktejl Marilyn Monroe, který kromě šampaňského obsahuje jablečné brandy, grenadinu a koktejlové třešně.
Zdroje informací: UK Vogue, Harper's BAZAAR