0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček slavných: Na čem si pochutnává Brigitte Bardot?

Brigitte Bardot
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Francouzská herečka Brigitte Bardot byla hvězdou 60. let a výraznou osobností filmového průmyslu, který ale v roce 1973 opustila a stala se bojovnicí za práva zvířat. Proto vás asi nepřekvapí, že v jejím jídelníčku mnoho masa nenajdete. Co si ale naopak ráda dopřává? 

Typická Francouzka

Bardotka, která zanedlouho oslaví úctyhodné osmaosmdesáté narozeniny, je známá tím, že na zdravou životosprávu příliš nedbá. Navíc se nikdy nevěnovala žádnému cvičení, je vášnivou kuřačkou a možná až příliš miluje opalování.

  • Během svého mládí byla typickým příkladem tzv. francouzského paradoxu. Někteří Francouzi, kteří jedí tučná jídla, kouří a pijí spoustu alkoholu, zejména červeného vína, mají nižší procento výskytu srdečních chorob a jsou štíhlejší, než obyvatelé mnoha jiných zemí. Údajně by to mělo být kvuli resveratrolu, antioxidantu, který obsahuje právě červené víno. Žádná studie ale nikdy nic takového neprokázala.
  • Na rozdíl od své italské kolegyně Sophie Loren se Brigitte nesnaží udržovat v kondici a dopřává si na co má zrovna chuť.
  • Jídlo miluje a nejraději si na něm pochutnává večer. Obědy totiž považuje za ztrátu času, proto je často vynechává, nebo se odbyde kouskem ovoce a čokolády.
  • Její vegetariánství vychází z etických důvodů. Zvířata jsou její celoživotní láskou.

Žena, která stvořila jméno dezertu Tarte Tropézienne

Při natáčení legendárního filmu ...a Bůh stvořil ženu, který se odehrává v Saint-Tropez, tehdy ještě skoro neznámá mladá herečka ochutnala koláč, který ji naprosto uchvátil.

  • Jednalo se o brioškové těsto plněné vanilkovým krémem, které jí připravil polský pekař Alexandre Micka, coby hlavní kuchař filmového štábu.
  • Brigitte hned přišla s nápadem, že koláč pojmenují po Saint-Tropez, s čímž Micka souhlasil.
  • Dezert se v průběhu let proslavil a lidé ho milují dodnes.

Nejoblíbenější jídlo Bardotky? Tabbouleh s citronovou kůrou

Šéfkuchař Frédéric Van Coppernolle, jehož babička vařila pro Brigitte v jejím domě v Saint-Tropez, prozradil, jaké bylo Bardotky nejoblíbenější jídlo.

  • Když bylo Frédéricovi patnáct let, poslali ho rodiče, aby strávil nějaký čas se svou babičkou v domě Bardotové, kde jí pomáhal chystat spoustu vegetariánských jídel pro celebritu, která se tehdy už herectví nevěnovala.
  • Nejčastěji jí připravovali cibulové koláče, ratatouille, pizzu se zeleninou a sýrový či zeleninový quiche.
  • Nejraději prý měla salát tabbouleh, který ve skutečnosti nebyl tradičním tabboulehem, protože místo bulguru obsahoval kuskus a také spoustu citronové kůry.

Ochutnejte salát ve stylu tabbouleh podle Brigitte Bardot

Ingredience na 4 až 6 porcí:

  • ½ šálku rajčatové šťávy
  • 1 ½ šálku kuskusu
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 šálek vařené nebo konzervované cizrny
  • 1 ½ šálku krájených rajčat
  • 1 šálek oloupané okurky nakrájené na kostičky
  • 1 lžička jemně nasekaného česneku
  • 3 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
  • Kůra z 1/2 citronu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 šálky nasekaných lístků máty
  • 2 lžičky soli
  • Černý pepř podle chuti
  • Tabasco nebo kajenský pepř

Postup:

  1. Kuskus dejte do velké misky a zalijte ho horkou rajčatovou šťávou smíchanou s trochou vody. Přidejte olej, promíchejte a zakryjte fólií.
  2. V míse smíchejte cizrnu, rajčata, okurku, česnek, šalotku, citronovou kůru a šťávu, mátu, sůl a pepř. Zeleninu promíchejte s kuskusem a dochuťte tabascem nebo kajenským pepřem. Přikryjte a dejte do lednice alespoň na tři hodiny a nejlépe přes noc, aby se chutě propojily.

Zdroje informací: New York Times, Daily Mail

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit