Jane Seymour všichni známe jako laskavou doktorku Quinnovou ze stejnojmenného seriálu. A i když od jeho poslední řady uběhlo bezmála třicet let, britská herečka, která letos oslavila třiasedmdesáté narozeniny, vypadá stále naprosto fantasticky. Vedle pravidelného cvičení na tom má svůj podíl i její jídelníček. Pojďte se o něm dozvědět více.
„Dělám, co můžu, ale nesnažím se být mladší, než jsem. Jen se snažím vypadat co nejlépe na svůj věk,“ prozradila představitelka Bond girl Solitaire z filmu Žít a nechat zemřít magazínu Closer.
Pěstuje vlastní ovoce a zeleninu
Když herečka v rozhovoru pro CNN dostala otázku, jak se udržuje ve formě, odpověděla, že se snaží jíst co nejzdravěji – v tom jí určitě pomáhá také to, že na své zahradě v Kalifornii může téměř celý rok sklízet vlastní organickou zeleninu a ovoce, a také chová slepice, takže má k dispozici čerstvá vejce v bio kvalitě. „Všechno pěstujeme,“ řekla pro Morning Honey, „buď všechno sníme nebo to rozdáme. Nic nepřijde nazmar.“
- Ráno začíná čerstvou šťávou z kadeřávku, celeru, jablka a mrkve. Během dne pak ráda zobe borůvky.
- Lásku k těmto modrým plodům ukázala v příspěvku na svém instagramovém profilu, když se vyfotila na zahrádce s mísou plnou borůvek, kterou okomentovala slovy: „Hrst borůvek denně ochrání před mozkovou mlhou! Opravdu přírodní bonbón, tak bohatý na antioxidanty – miluji borůvky!“
Jedno jídlo denně
Seymour uvedla pro Women's Health, že dodržuje jídelníček bohatý na bílkoviny a vlákninu, který se skládá hlavně z kuřecího masa a zeleniny. Je zastánkyní hesla „všeho s mírou“ a diety prý nedrží. Z jakého důvodu? To objasnila magazínu Closer: „Když si řeknu, že držím dietu, nikdy to nefunguje. Když si říkám: ‚Dobře, kousnu si toho dortu, ale nepotřebuji celý dort,‘ tak to funguje.“
- Dalo by se říct, že představitelka filmové Bond Girl z roku 1973 dodržuje poměrně přísnou formu přerušovaného půstu, protože jí okolo 14. hodiny pouze jedno jídlo denně, které obsahuje hodně zeleniny (miluje pečený květák) a bílkoviny v podobě kuřecího nebo rybího masa, často třeba lososa. Jednou za čas si dá i steak, nicméně červené maso ani živočišný tuk tařka nejí.
Aby se vyhnula odpolednímu útlumu, dopřeje si hrst oříšků (pistácie jsou její jasnou volbou) a čaj – nejraději má pikantní zázvorový s bylinkami, citronový nebo mátový.
- „Pokud si dám něco večer, tak budu jíst velmi, velmi lehce,“ což v případě Seymour znamená mlsání okurky, celeru, mrkve nebo jiné křupavé zeleniny. „Skvělou večerní svačinkou jsou perské okurky. Oloupu je a nakrájím na velmi tenké plátky a dám na ně japonské bílé víno a sladký ocet a posypu opečenými sezamovými semínky,“ uvedla pro časopis First For Women.
- Chipsy nahrazuje čerstvou zeleninou s domácím guacamole, jehož přípravu ukázala na svém facebookovém profilu.
- A ačkoliv si občas dá sklenku červeného vína k jídlu, alkoholu se obecně vyhýbá. Místo toho si připravuje nealkoholický gin tonic tak, že do sklenice dá kostky ledu, limetku a tonikovou vodu. Po takovém drinku bez alkoholu se cítí mnohem lépe, než kdyby si dala tradiční alkoholickou variantu.
Užívá vhodné suplementy
Ačkoliv na svůj věk rozhodně nevypadá, i ji trápí nejrůznější problémy, které s ním přicházejí. „Uvědomila jsem si, že moje tělo je jako vozidlo, a kdybych se o něj nestarala, nevydrželo by moc dlouho. Jsem ve věku, kdy se mnou mluví klouby,“ přiznala pro časopis First For Women.
- Na artritidu užívá černý pepř, kurkumu a bromelain. Na podporu imunity pije zázvorové shoty a dále doplňuje koenzym Q10, vitamíny E, C a D3, omega 3 a niacin.
Zdroje: Closer, CNN, Morning Honey, Women's Health, FIrst For Woman