Řeší kvalitu jídla, vařením stráví klidně hodiny a neváhá se pověnovat i food stylingu. Neustále sleduje gastro scénu a číhá na nové podniky, dovolenkové destinace vybírá podle kvality místní kuchyně. Jídlo je jeho téma, vášeň, jídlo je pro něj životní styl. Dámy a pánové, seznamte se: gastrosnob.
Jak chápat označení gastrosnob? Bylo by mylné se domnívat, že takový člověk je jen a pouze povýšený. Jde spíše o to, že si rád vybere a dopřeje to nejlepší. Ano, gastrosnobové můžou připadat lidem, kteří si klidně k večeři dají čínskou polévku, směšní. Ale proč odsuzovat člověka, pro kterého je důležitá kvalita a rád ví, co jí? A že vás opraví, když gnocchi vyslovujete gnoči? Buďte rádi!
Může se zdát, že takový člověk opovrhuje průměrností, ale proč by to vlastně mělo být špatně? Jídlo dávno není jen prostředek k přežití, může být zážitkem, může symbolizovat jistý sociální status a v podání mnohých může jít dokonce o umění. A gastrosnobové svým přístupem zároveň tlačí na dodavatele i restaurace, aby nabízeli kvalitní produkty a vařili z lepších surovin. Ukazují ostatním, že nejíst blbě je správná cesta. Co je tedy pro gastrosnoba typické a co se od něj naučit?
Jak gastrosnoba poznat?
Pokud bychom chtěli gastro snoba popsat s trochou nadsázky, řekneme, že má v ruce degustační lžičku, nesní těstoviny, pokud nejsou al dente, do restaurace na rychlý oběd jede klidně i hodinu, protože ji doporučil Lukáš Hejlík, a přes rameno má plátěnou tašku s úlovky z farmářského trhu. Pravda je ale taková, že rád ochutnává, zakládá si na správné přípravě a kvalitních surovinách.
- Vzdělává se a má přehled: Tak, jak si sportovec rád čte o tom, jak funguje tělo a jak nastavit trénink, gastrosnob se zajímá o trendy, o tradiční i moderní postupy, neuteče mu žádný nový podnik nebo pořad o vaření. Chodí na kurzy vaření, degustace apod. „Když se podívám do svých uložených příspěvků na Instagramu, je evidentní, co je můj hlavní zájem: restaurace a bistra, recepty od foodblogerů a šéfkuchařů. Dřív jsem tam měla módní trendy, to už ale dávno neplatí,“ směje se Katka.
- Podporuje lokální producenty: Zakládá si na tom, že preferuje kvalitu před kvantitou, chce znát původ potravin. Proto ví o všech farmách v okolí, proto tráví sobotní dopoledne na trzích. „Hodně dbám na kvalitní suroviny a kvalitní jídlo. Co se týče surovin, tak rád objíždím farmáře, pekárny a řeznictví a vybírám si za mě ten 'cream de la cream'. Radši si koupím mléko za 40 korun ze Spojila, tvaroh z Hradce a jogurt z Osic za 30 korun, než dojet do Makra a vzít to všechno tam. Hledám i slevy na jídlo v supermarketech, ale není pro mě rozhodující cena, ale konkrétní produkty,“ vysvětluje Honza.
- Za jídlo rád utrácí, vnímá to jako investici: Jídlo pro něj rozhodně není pouze palivo nebo nutnost a dává mu velký smysl do jídla, a tím tedy do sebe, investovat. „Dám příklad snídaně. Vajíčka jím pouze z malého volného chovu, k tomu bylinky, řemeslný chleba a kvalitní máslo. I můj 3letý syn má omeletu ze stejných surovin, plus směs sýrů cheddar a gruyère. Ani jedna z těchto surovin nejde koupit ve větších krámech a často mi tak jeden nákup trvá dvě hodiny místo 30 minut, protože musím objet několik menších krámů, kvalitní pekárnu... Zakládám si hlavně na kvalitě surovin a jejich původu,“ popisuje Marcel.
- Jídlo je pro něj zážitek: Gastrosnob se chce jídlem bavit, nebojí se experimentovat, zkoušet novinky, neotřelé chutě, exotické suroviny, za jídlem klidně vycestuje. „Ještě jsme neměli koupené ani vstupenky na Sochu svobody, ale už jsem měla zjištěno, jak se nejlépe dostaneme do Katz's Delicatessen,“ vzpomíná Katka na plánování dovolené v New Yorku.
Gastrosnob v akci
Být pro něco zapálený, mít v životě vášeň, je obrovská radost. A ovlivní to samozřejmě životní styl jako takový. Gastrosnob žije pro jídlo a gastronomii.
- Rád vaří: Čas strávený v kuchyni pro něj není ztracený, naopak si to velmi užívá. Neváhá si vařit i jen sám pro sebe, ale stejně tak rád pořádá opulentní hostiny.
- Miluje ochutnávání: Návštěvy zajímavých restaurací, bister jsou pro něj inspirací. Má přehled, kde vaří jaký šéfkuchař a jak se mění menu. Gastrosnob si rád zajde na jídlo i sám — dokáže pochopit, že pro ostatní je to místo na setkání, on však jde degustovat. „Cíleně vyhledávám restaurace, kde budu mít gastronomický zážitek. Nejde jenom o dobře uvařené jídlo, ale abych i něco ochutnal a našel — hlavně inspiraci na doma. V poslední době nevařím doma nějakou moderní kuchyni, ale spíš recepty ve velkých hrncích, které si hodně vymazlím a nešetřím na tom. 24hodinový vývar, guláš z farmářského masa, boršč z top zeleniny, ragú Bolognese atd.,“ popisuje svůj přístup Honza.
- Cestování za jídlem: Svět je plný chutí a vůní a gastrosnob je chce všechny poznat. Do Kodaně jede za nejlepším smørrebrød, do Španělska na paellu a recept na nejlepší Pad Thai si samozřejmě přivezl z Thajska.
Gastrosnobové jsou lidé, kteří neberou jídlo jen jako nutnost, ale jako příležitost k objevování nových chutí, zážitků a kvalitních surovin. I když mohou být někdy považováni za náročné, jejich přístup k jídlu nás může inspirovat k tomu, abychom se zaměřili na kvalitu a nové gastronomické zážitky. Jídlo totiž nemusí být jen palivem, ale způsobem, jak si užívat život a neustále se učit.