Ochutnali jste už někdy vietnamskou bagetu? Pokud ne, tak je nejvyšší čas. Já jsem tu svoji první měla už před mnoha lety při svých cestách po Vietnamu, kde na nás u stánku na autobusovém nádraží malého městečka kdosi křiknul, že tady dělají „best baguettes in the world“ – nejlepší bagety na světě.
A měli pravdu. S těmi, které známe z českých lahůdkářství, mají banh mi pramálo společného. Tradici plněných baget do Vietnamu nejspíš přivezli Francouzi, náplně jsou ale typicky vietnamské: dobře namarinované grilované maso, paštika, nakládaná zelenina a koriandr, to je základ. I autentické pečivo je trochu jiné, než na jaké jsme zvyklí.
Začaly se vám sbíhat sliny? V tom případě jste tu dneska dobře, protože MasterChef Robin Nguyen tu pro vás totiž má video, ve kterém srovnává, kam v Praze zajít na nejlepší vietnamskou bagetu.
Jak poznat dobrou bagetu banh mi?
- Bageta musí být z mixu pšeničné a rýžové mouky a mít tenoučkou křupavou kůrku a vláčný nadýchaný vnitřek.
- Náplň se může trochu lišit, obvyklá je paštika, nikdy nesmí chybět grilované vepřové maso, zelenina v podobě nakládané mrkve a kedlubny, leckdy v ní najdete i čerstvou okurku, nutnou součástí je i koriandr.
- Omáčka je obvykle v podobě chilli, někdy najdete i majonézu nebo nějakou verzi BBQ, ale v podstatě stačí šťáva z grilovaného masa.

Kam v Praze zajít na nejlepší vietnamskou bagetu?
Tento video seriál vzniká exkluzivně pro Apetitonline, tak se na to pojďme podívat společně. Robin vytipoval čtyři podniky, o nichž se proslýchá, že jejich návštěva stojí za to. Jeho hodnocení je jako vždy přísné a resumé je jako vždy nesmlouvavé. Tak schválně, kdo u něj z téhle čtveřice prošel!
Banh Mi Makers
Jako první hodnocení Robin podrobil Banh Mi Makers, které jsou po Praze dvě. Za 169 Kč dostal bagetu s paštikou, přičemž bageta byla velmi dobrá, na webu píší, že si je pečou sami – a není důvod jim nevěřit, byla opravdu dobrá. S náplní byl rovněž velmi spokojený, byla autentická, a jedinou kritiku měl vůči množství: takhle velká bageta by si zkrátka zasloužila náplně o něco víc. Výjimečně v tomto případě do hodnocení Robin zařadil i cenu, což v tomto případě bagetě v celkovém hodnocení ubírá: ze srovnání byla nejdražší, což množství náplně neodpovídá.
- Výsledek: 23 bodů z 30
Banh–Mi–Ba
Ze srovnání nešlo vynechat ani Banh-Mi-Ba, které je asi nejčetnější: podnik funguje na principu franšíz. Zdejší bageta vyšla na 139 Kč a vypadala i chutnala docela fajn, i když Robin ji raději o něco propečenější a křupavější. Náplň byla bohatá, ale tady Robin narazil s chuťovými preferencemi: maso nemělo svoji specifickou chuť a vůni, nakládané zeleniny bylo pomálu a omáčky tam byly dvě, ale ani jedna tomu moc nepomohla. Cena byla druhá nejnižší, ale odrazilo se to v kvalitě.
- Výsledek: 20 bodů z 30
Mr. Banh Mi, Rumunská
Skrytý poklad Vinohrad je Mr. Banh Mi. Bageta byla spíš francouzská než vietnamská, měla silnější a tvrdší kůrku, ale jinak byla fajn. Náplň Robin zhodnotil jako velmi autentickou, byla tam jeho oblíbená paštika, maso i tak akorát zeleniny a bonus? Bageta stále pouze 129 Kč a poměr cena a výkon tu byl skvělý. „Za nejnižší cenu tu dostanete takhle fajn kousek, já jsem naprosto spokojený,“ komentoval to Robin.
- Výsledek: 24 bodů z 30
Bamico, Seifertova
Poslední ze srovnání je nováček na trhu Bamico, který najdete na Seifertově nedaleko Olšanského náměstí. Za BBQ vepřovovou bagetu Robin zaplatil 145 Kč, bageta byla spíš větší a opět spíš francouzského než vietnamkého typu, ale navzdory tomu byla lehoučká a vláčná. „Náplň mě úplně vystřelila do vesmíru, protože jí bylo hodně a opravdu mi chutnala,“ nešetřil chválou Robin. Voňavé kousky masa, skvělá nakládaná zelenina, dvě velmi chutné omáčky. Přestože v ní chyběla Robinova oblíbená paštika, dostala náplň 10 bodů z 10, a to Robin opravdu nerozdává často!
- Výsledek: 25 bodů z 30
Kdo je vítěz?
Za nejlepší vietnamskou bagetou v Praze musíte na Žižkov, jednoznačným vítězem (mimo Sapu :-)) je s 25 body Bamico, jehož náplň je prostě... Úžasná. Mr. Banh Mi je vinohradská jistota, Banh Mi Makres vědí, co dělají, a Banh-Mi-Ba jedou spíš na výkon než na chuť.
Příští úterý se těšte na další ochutnávku, tentokrát to budou klasické české kynuté koláče!