Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde v Praze mají nejlepší kynutý koláč? Otestovali jsme 4 podniky a máme vítěze!

1. 7. 2025
Ovocný koláč s drobenkou z Kus Koláče.jpg Ovocný koláč s drobenkou ze Zrno Zrnko.jpg Další
2 fotky

Klasické kynuté koláče jsou národním pokladem. Hebké kynuté těsto, bohatá náplň a hrst drobenky, rozinek či mandliček z nich dělají neodolatelný kus české národní historie, který milují i cizinci. Pokud se vám je ale nechce zrovna péct, je dobré mít tip na místo, kam si na ně kdykoliv dojít a pochutnat si na mistrovském kousku – a MasterChef Robin Nguyen to otestoval pro vás za vás.

Kynutý koláč není jen tak. Snad každý jej někdy ochutnal a dopřál si tak nevšední zážitek – mnohým z nás jej v dětství pekly maminky a babičky a trumfnout jejich umění bývá celkově těžké, protože koláč z pekařství zkrátka nikdy nebude vonět nostalgií a chutnat po prázdninách u babičky. Přesto se najdou podniky, ve kterých dostanete autentický babičkovský zážitek, jemuž ve světě rovno není. A pravda, obvykle si za něj taky připlatíte, protože koláče ze supermarketu takhle prostě nikdy chutnat nebudou a proto ve srovnání ani nejsou. Než ale otevřete peněženky, pojďte se s námi podívat, kde to stojí za to a kde se o tom jenom povídá.

Jak poznat dobrý kynutý koláč?

  1. Těsto musí být vláčné a měkké, rozhodně by nemělo být tvrdé a přepečené, chybou by bylo i cítit z něj droždí. 
  2. Náplň má každý rád jinou, Robin tentokrát sáhnul po tvarohových s ovocem, které jsou na začátku léta sezonní a aktuální. Dobrý koláč je naplňený pořádně, i když i to může být věcí osobních preferencí. Někdo si rád pochutná i na těstu, někdo jej bere jen jako složku, která drží náplň pohromadě.
  3. Drobenka na tvarohové koláče s ovocem patří. Měla by být křupavá a máslová a měla by koláči dodat příjemnou texturu. Zavlhlá, bledá a měkká drobenka je přesný opak toho, jak by měla vypadat. 

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou

< 120 min
4.2(201x)
Přečíst recept

Kde v Praze dostanu nejlepší kynutý koláč?

Koláče pro vás jako vždy hodnotil jako vždy Robin Nguyen, jehož videa určitě dobře znáte i z Instagramu a TikToku. První prázdninový díl našeho společného videoseriálu je zkrátka tu!

Kus koláče, Korunní

Kam jinam by měly první kroky vést než do Kusu koláče. Za 88 Kč tu Robin dostal pořádný borůvkový koláč, pod jehož náplní těsto skoro ani nebylo vidět. Vlastně připomínalo skoro spíš lívanec, bylo měkké a vláčné. Náplň byla prostě dokonalá, byly v ní jasně rozeznatelné suroviny, tedy borůvky a tvaroh, a celkově byla spíš sladší. Drobenka byl krásně máslová a křupavá.

  • Výsledek: 29 bodů z 30

Eska

Populární pekárna Eska má dvě pobočky ve foodie-Karlíně a na foodie-Letné a prý patří k tomu nejlepšímu, co v Praze dostanete. Je to tak ale opravdu? Pokud můžeme hodnotit podle jahodového koláče, za který tu Robin zaplatil 88 Kč, tak je to navzdory pověstnému dokonalému chlebu bohužel spíš šuškanda. Koláč by mohl vypadat o něco lépe, ale hlavně: těsto bylo suché, skoro až křupavé, jako by špatně nakynuté. Náplň byla bohatá z tvarohu a jahod, ale i tady se opakovala suchost. Celkově ale chutnala dobře, i když byla spíš méně sladká. Drobenky bylo navrchu jen pomálu a chutnala stejně jako vypadala: skoro nijak.

  • Výsledek: 15 bodů z 30

Alf&Bet, Světova

Divokou kartou dnešního srovnání je podnik Alf&Bet na Palmovce, což je nejen pekárna, ale i pražírna kávy. Za 60 Kč si tady Robin koupil dvojctihodný koláč s jahodovým džemem a tvarohem. Těsto bylo bohužel taky trochu sušší, ale tvaroh, kterým jsou okraje dvojctihodného naplněné, to docela zachraňoval. Džemová náplň rozhodně vláčnosti taky pomohla a celkově koláč chutnal dobře. Drobenky bylo dost, ale měla spíš písčitou konzistenci, což jí na chuťové atraktivitě spíš nepřidalo.

  • Výsledek: 20 bodů z 30

Zrno Zrnko

Sympatický, původně nuselský podnik Zrno Zrnko, který dnes má celou řadu poboček, Robinovi doporučili čtenáři a sledující a ukázalo se, že dát na tohle doporučení byla dobrá volba. Za 75 Kč tu Robin dostal klasicky vypadající borůvkový koláč. Už na pohled vypadal výborně: nepravidelnost dokládá poctivou ruční práci. Těsto bylo nadýchané a vláčné, borůvková náplň byla tak akorát sladká – a i přesto, že Robinovi trochu chyběla oblíbená vrstva z tvarohu, ji vyhodnotil jako prostě skvělou. Drobenky mohlo být víc, ale byla křupavá, máslová a prostě skvělá – a takové chce člověk pořádnou dávku!

  • Výsledek: 24 bodů z 30

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

> 60 min
4.2(207x)
Přečíst recept

Kdo je vítěz?

Jednoznačným vítězem se s téměř plným počtem bodů stává Kus koláče, což asi nikoho, kdo tam někdy zavítal, nepřekvapí. Příjemné překvapení bylo Zrno zrnko, které za (ve srovnání s ostatními) poměrně slušný peníz nabízí skvělý koláč, kterému k dokonalosti chybí jen trocha drobenky. Zbylé dva podniky trpěly suchostí. Koláč z Alf&Bet byl bohužel trochu zklamání, no a Eska? „Tam budeme stejně všichni dál chodit na skvělý chleba a tamější koláče necháme neznalým,“ glosoval Robin.

 

A co bude dál? Příští úterý se těšte velice, čeká na vás srovnání báječných vietnamských nudlí Bún bò Nam Bộ, které jsou jako syté jídlo pro horké letní dny doslova stvořené.

 

Sdílet článek

Kam v Praze na nejlepší... Robin Nguyen Kynuté těsto Koláče Česká klasika

Související články