
Kuchařina patří mezi práce náročné a to jak fyzicky, tak psychicky. Jste hodiny na nohou, vaše pracovní podmínky obnáší horko, stres i práci s těžkým nádobím. Málokdy máte čas na jídlo i pití. Ale pokud svoji práci kuchaři milují, musí se naučit i odpočívat a regenerovat, aby ji mohli dělat dobře a dlouho. Jak ti nejlepší relaxují?
Práce v kuchyni na té nejvyšší úrovni znamená práci pod tlakem, náročného šéfa a ještě náročnější hosty, jejichž objednávky k vám proudí jedna za druhou. Být nejlepší není pro každého, ale je třeba myslet i na to, že je někdy nutné zcela „vypnout“, jinak hrozí, že vyhoříte a vaření vám přestane dělat radost. Těžko k vám budou přicházet nové nápady a inspirace, když budete pracovat šestnáct hodin denně sedm dní v týdnu. Jedině ten, kdo občas opustí prostor okolo trouby, získá prostor kreativně tvořit. Odpočatý kuchař je pozornější, preciznější a taky bezpečnější pro sebe i své okolí, je to zkrátka lepší kuchař.
O Gordonu Ramsaym se ví, že je nadšený cyklista, Dave Beran, michelinský šéfkuchař z bistra Pasjoli v Santa Monice, běhal maratony. Jak se udržují fit a jak relaxují čeští chefs a foodblogeři?
Miluše Makó
„Úspěšný šéfkuchař musí mít nastavený balanc mezi pracovním a osobním životem. Abych mohla být kreativní a posouvat se dopředu, relax nutně potřebuji: pro mě je to slunce teplo moře, sauna, wellness a čas s rodinou,“ říká šéfkuchařka z Green Table Miluše Makó.
Ale protože je pro ni vaření a jídlo vášní a koníčkem, věnuje se mu přímo i nepřímo i ve volném čase. „Učím lidi vařit na kurzech vaření v Gourmet Academy, nebo navštěvuji různé podniky kvůli inspiraci.“
Adam Rundus
Populární foodbloger Adam Rundus patří k zástupcům mladé generace, kteří si uvědomují, jak je důležité najít balanc mezi prací a volným časem. „Když zrovna neběhám kolem kamery a nevymýšlím, jak z banánové slupky udělat zero waste video na Instagram, tak nejlépe vypnu u jógy – to je moje terapie na tělo i hlavu, aktivně na ni chodíme s mojí snoubenkou už asi 2 roky,“ vysvětluje a mimo jiné ukazuje, že není důležitá jen fyzická kondice, ale i duševní zdraví.
Ale Adam má v sobě i velkou hravost, která nás ostatně baví i na jeho receptech. „Když chci úplně zmizet z reality, zapnu PlayStation a na pár hodin se ze mě stane samuraj, rytíř, co dobývá hrady, nebo čaroděj v jiné galaxii. Jóga mě narovná, PlayStation rozloží do gauče.“
Marek Raditsch
Populární šéfkuchař Marek Raditsch, který kouzlí v restauraci Kampa Park, jede vždy naplno. Když je v práci, když sbírá inspiraci po celém světě nebo když odpočívá po boku svých milovaných žen: manželky Terezy a dcery Vanesy. Z jeho Instagramu je jasné, že žije velmi aktivně: sportuje, cestuje, užívá si gastronomické zážitky. Ale umí i zcela vypnout, na dovolenou si vozí knihy a rád si dopřeje i šlofíček po obědě.
Poslední dny tráví v New Yorku, kde již navštívil skandinávskou restauraci Aska, španělskou Casa Mono nebo mexickou Corima. Na dovolenou s rodinou zase vyrazil na Mallorcu, kde navštívil saliny Es Trenc, aby viděl na vlastní oči, jak vzniká solný květ.
Hynek Vávra
Provozovatel a šéfkuchař průhonické restaurace Hliněná bašta Hynek Vávra se už přes dvacet let stará o to, aby zákazníci byli spokojeni s jeho chutnými jídly a zajímavým menu. On sám ale nezapomíná, že nejen gastronomií živ je člověk a je velmi aktivní a sportovní člověk, miluje výzvy.
Ať už je to výstup na Gerlachovský štít, soutěž v pojídání chilli papriček nebo vymýšlení nových receptů. Umí také motivovat a ocenit lidi okolo sebe a dát jim prostor pro jejich nápady a zájmy. Není „jen“ majitel, ale i manažer a kuchař, který se rád vrací k plotně a udržuje nastavenou laťku kvality.