Stáž v michelinské restauraci není nesplnitelný sen. Splnit si ho mohou ovšem pouze ti připravení. Jak na to vám ve svém dalším článku přiblíží Kristína Nemčková, nejmladší vítězka reality show MasterChef, která až donedávna působila jako sous chef v dánské restauraci Geranium, která se pyšní hned třemi michelinskými hvězdičkami.
Na pracovní stáže do michelinských restaurací, o které je enormní zájem, se hlásí mladí kuchaři hned po škole – s očekáváním, že získají praxi a možná i rovnou pracovní místo, ale přicházejí i zkušení kuchaři ze zavedených provozů, aby si rozšířili své znalosti a mohli do své restaurace přinést nový vítr.
Také je běžné, že i samotné restaurace posílají své zaměstnance na tyto pracovní stáže a platí jim veškeré běžné výdaje spojené s cestou. Pro michelinské restaurace ve všeobecnosti platí, že bez předchozích pracovních zkušeností nepřijímá stážisty (ani zaměstnance). Proto je důležitý profesní životopis s kontakty pro reference na vás.
Zahraniční pracovní stáž ve větší části světa vyžaduje dobrou znalost angličtiny, ale třeba ve Francii nebo Japonsku vám angličtina stačit nebude.
Chcete na stáž? Přihlaste se v předstihu
Restaurace mají pro stážisty ve většině michelinských restauracích vytvořen pracovní program a je v ní vyhrazen člověk, který se věnuje výběru stážistů a komunikaci s nimi. Kontakt hledejte na webových stránkách restaurace v sekci „careers“.
Platí také množstevní limit, který je naplněn na několik měsíců, možná let dopředu. Proto by stážista měl posílat svoji žádost s dostatečným předstihem. Minimální standardní doba stáže je měsíc a maximálně jsou to 3 měsíce.
Na profesním životopisu si dejte záležet
Pro první oslovení pošle zájemce email s profesním životopisem, ve kterém krátce popíše, proč se uchází o pracovní stáž v dané restauraci. Dobré je uvést i časový rámec, kdy by mu stáž vyhovovala, a když pozná někoho z restaurace, ať se nebojí jej pro reference uvést. Stáž je neplacená, považuje se za formu školení, tedy čas investovaný do vzdělání. Pro obě strany je to výhodou i nevýhodou zároveň.
Zaměstnanecký tým v pracovním poměru se věnuje stážistům, aby je zaškolil – věnuje jim svůj čas, kterého v žádné kuchyni není nazbyt, a je to takříkajíc investice bez „budoucnosti“, protože ví, že stážista za pár týdnů končí a přijde opět nová „várka“ stážistů. Někdy je to unavující. Když se ale mezi nimi objeví talent, je radost s ním pracovat. Stážisti mají z tohoto důvodu zkrácenou pracovní směnu proti ostatním zaměstnancům, čímž vzniká problém personálně vykrýt celou směnu.
Na stáž musíte být finančně připraveni
Stáž není zrovna levná záležitost a náklady spojeny s měsíčním pobytem v cizí zemi bez platu vyžadují dostatečnou finanční rezervu. Během směny stážistům náleží zaměstnanecké jídlo. Pro restaurace to není ale jediný výdaj. Stážisty musí registrovat na příslušné úřady a mám za to, že za ně platí i nějaké povinné poplatky spojené s pojištěním.
Na kuchařskou stáž by měl mít stážista i vlastní výbavu, která by měla obsahovat:
- nože (kuchařský a filetovací nůž),
- škrabku, která mu nejlépe vyhovuje, protože bude loupat opravdu hodně zeleniny,
- pinzetu, kterou mu nikdo z kolegů nepůjčí,
- univerzální nůžky,
- microplane struhadlo,
- kuchařskou brašnu.
Personál restaurace nosí uniformované oblečení, které každý obdrží, ale kalhoty a prodyšnou kvalitní obuv si však musí přinést vlastní.
S odvahou nejdál dojdeš
K tomu, abyste vyrazili za zkušenostmi do zahraničí na pracovní stáž je zapotřebí odvahy. Nesmíte se bát někam vyrazit, sepsat svůj profesní životopis, rozeslat ho do vysněných restaurací a mít vlastní kuchařskou výbavu. Ta zkušenost za to vše stojí!
O svých zkušenostech ze zahraničí píše pro Apetit Kristína Nemčková, která dlouho působila jako sous chef z dánské restaurace Geranium.
Zdroj: Kristína Nemčková, Made by Kristína