Slovo, které se v posledních letech skloňuje ve všech pádech, je rozhodně balanc. A to jak v životě, tak v jídle. Mějte to na paměti a ani v období masopustu nezapomínejte na vyrovnanost. Jak na to? Spolu se sladkými božími milostmi a koblihami se zaměřte i na slané dobroty. Škvarkové pagáče podle Besky jsou ideální variantou.
Lahodné škvarkové pagáče, které se dají podle libosti zdobit kmínem, sýrem či sezamem, patří k masopustní tradici. Tedy k období, kdy se odkládají kalorické tabulky a neřeší se, co má kolik cukru nebo tuku. Příprava zlatavých bochánků je navíc poměrně jednoduchá (překládání těsta se nebojte, rychle chytnete grif a zajistíte si tak krásně tenké a křupavé vrstvy) a výčet ingrediencí není dlouhý.
Požádali jsme o recept a tipy vyhlášenou kuchařku Veroniku Besky Beskydiarovou.
Škvarkové pagáče podle Besky
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 42 g droždí (čerstvé), 1 polévková lžíce cukru, 2 polévkové lžíce vepřového sádla, 400 g škvarků, 2 vejce, 2 polévkové lžíce soli, 2 polévkové lžíce kmínu
- Mléko ohřejte na teplotu těla a poté ho nalijte do misky na rozdrobené droždí s cukrem. Nechte vzejít kvásek (trvá to cca 10 minut).
- Do robota s hákem nasypte prosátou mouku se solí a přidejte kvásek a jedno vejce. Vypracujte hladké těsto, které nechte kynout hodinu na teplém místě.
- Škvarky nasekejte najemno.
- Vykynuté těsto vyválejte na obdélník vysoký asi 1 cm. Potřete ho sádlem a zasypte škvarky. Takto připravené těsto si v duchu rozdělte svisle na třetiny. Rychlým pohybem přeložte ke středu levou a pak i pravou třetinu. Vzniklý obdélník si znovu v duchu rozdělte na třetiny, tentokrát vodorovně, a těsto znovu přeložte ke středu. Pak těsto nechte pod utěrkou odležet ještě 20 minut (bude dále kynout).
- Následně těsto vyválejte na tloušťku 1,5 cm do obdélníku a formičkou vykrajujte kolečka.
- Kolečka nechte ještě 15 minut kynout na plechu. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, zasypejte kmínem a solí a dejte péct do trouby předehřáté na 185 °C (horkovzuduch). Pečte 15-20 minut.
Jak připravit domácí škvarky
Připravit domácí škvarky není vůbec složité, stačí dodržet několik základních kroků a mít trpělivost při škvaření.
- Nakrájejte syrové sádlo, ideálně hřbetní, na menší kostky. Dejte je do hrnce se silným dnem a při střední teplotě začněte pomalu škvařit. Občas promíchejte, aby se sádlo rovnoměrně rozpouštělo.
- Jakmile sádlo začne zlátnout, odstraňte vypečené škvarky pomocí cedníku. Horké sádlo slijte do čisté misky.
- Škvarky vraťte na pánev a z lehka je zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak je smíchejte se slitým sádlem, vlijte do sklenice a nechte ztuhnout. Škvarky a sádlo můžete uchovávat také zvlášť.