0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Láska z MasterChefa, Vojta a Betty: Co je kromě vaření ještě spojuje a kdo u nich velí v kuchyni?

Vojta a Betty
ZDROJ: Se souhlasem Vojty a Betty
sdílet:

Betty a Vojta patří k nezapomenutelné dvojici loňské soutěže MasterChef. Seznámili se na castingu a od té doby spolu vaří i žijí. Kdo velí u nich v kuchyni a co radí novým soutěžícím?

Lásku k jídlu mají společnou, ale i když spolu pořádají kurzy vaření a nejrůznější pop-upy, každý k přípravě jídla přistupuje trochu jinak. „Hodně koukám na výživové hledisko, což byl na začátku soutěže problém. Pro mě to všechno byly sacharidy, tuk a bílkovina, protože jídlo dělám podle toho, co vím, že do sebe potřebuju dostat, abych se cítil dobře,“ říká Vojta Urban.

Betty Minaříková k vaření přistupuje úplně jinak. Hledá chutě, barvy, struktury... „Pro mě je důležitá chuť a jak jídlo vypadá na talíři. Každý máme svůj přístup a potkáváme se někde uprostřed,“ prozrazuje Betty.

Kdo u vás doma velí v kuchyni?

Betty: Máme to rozdělené na časové úseky. Vojta dělá snídaně a já obědy nebo večeře.
Vojta: Ono to tak nějak vyplynulo, já vstávám docela brzy, zatímco Betty ještě spí. Abych využil čas na maximum, pracuju, uklízím... A když už potřebuju snídat, tak jdu Betty vzbudit a rovnou jí dělám snídani také. Celý den jsem v práci, tak si kromě snídaně připravím i jídlo s sebou.

Jak vám soutěž MasterChef změnila život?

Betty: Docela zásadně nám změnila soukromí, jen díky ní jsme se dali dohromady. A promítla se i do našeho profesního života. Kromě společné lásky k jídlu nás dva spojuje i láska k pohybu a zdravému životnímu stylu. Uvědomujeme si, že v našem těle i v životě všechno souvisí se vším, i proto jsme začali pořádat kurzy vaření.
Vojta: Na našem webu BettyaVojta.cz máme vypsané dva druhy kurzů – víkendové brunche a večerní kurzy. Oba jsou z kategorie Zažít MasterChef.
Betty: Společně na nich vaříme naše nejúspěšnější pokrmy ze soutěže a účastníci si mohou vyzkoušet i některé soutěžní disciplíny, jako je třeba slepá ochutnávka surovin. Do toho vypisujeme různé speciální akce či kurzy podle příležitostí, třeba na zahájení grilovací sezony.

Co vám soutěž dala?

Betty: Naučila jsem se mluvit na kameru, to pro mě byla na začátku nepředstavitelná věc. Co se vaření týče, nikdy jsem nebyla dobrá na maso, v tom mi soutěž také hodně pomohla. Spoustu znalostí jsem získala od porotců, když jsme třeba dělali dezert z řas, to člověk žasl. A také mi došlo, že to, co mi nejde, musím zkoušet pořád dokola, protože jednou se to nakonec povede. Nic není tak těžké, aby se to člověk nenaučil, důležité je nebát se a neleknout se, když se napoprvé něco nepovede.
Vojta: Já jsem tam pochopil samotné vaření, že není ani tak podstatná výživová hodnota jídla, ale jak nad ním člověk přemýšlí. Víc jsem také pochopil gastronomii jako takovou a samozřejmě jsem si osahal spoustu nových surovin.

Existuje nějaký recept na to, jak v soutěži uspět?

Vojta: Podstatná je chuť jídla, struktura, barevnost a plating. Já jsem spíš strategicky-analytický tip, takže na plating jsem v sobě musel probudit kreativce. S čím jsem na začátku trochu bojoval, bylo dokázat porotě, že to opravdu beru vážně. Trvalo mi, než jsem pochopil, co ode mě chtějí: snahu, vidět, že mi na tom záleží, že je poslouchám a mám chuť se učit. Chtějí také vidět nějaký rukopis a ochotu jít do rizika. V určité fázi narazíte na svoje limity a porotci vnímají, jestli se držíte při zdi, nebo jdete do věcí, které neumíte a víte, že vás to může stát krk. A důležitá je také dobrá konzistence omáčky!

Betty: Myslím, že na prvním místě je vždy technika, kterou musíte dokonale ovládat – jestli je maso správně udělané, jestli v pyré nejsou hrudky. To je první meta. Pak je hodnocení kreativity, barevnosti, platingu, použití surovin... Zároveň ale vyhrál Martin Pecina, který dělal jednoduché věci, ale dokonale. To je možná to nejvíc důležité – mít jídlo dotažené chuťově i vizuálně.

Jaké máte plány do budoucna?

Vojta: Chceme se vydat na roadshow po Česku s foodtruckem. Zatím spřádáme plány a uvidíme, jestli vyjdou. Pro nás je důležité být s lidmi, chceme vytvořit koncept víkendů, kde se budeme věnovat józe, cvičení, vaření, ale také obecně výživě a spánku. Já dělám funkční trénink, Betty dokončila jógový výcvik i výcvik mentálního kouče, tak máme v hlavě takový lifestylový směr.
Betty: Chceme se potkávat s lidmi na společných vařeních, která propojíme s výběrem potravin. Že bychom nejdříve vyrazili nakupovat, Vojta by se věnoval složení jídelníčku, jak dát všechno dohromady, aby to bylo dobré a nutričně vyvážené, a nakonec bychom to uvařili. A časem si třeba splníme i společný sen, kterým je penzion na horách, kde budeme s lidmi vařit a cvičit.

BETTY MINAŘÍKOVÁ

  • Vystudovala VŠE a před soutěží se věnovala marketingu. Probojovala se až do finálového kola MasterChef 2022.
  • V kuchyni se motala odmalička. „S babičkou jsem trávila celé léto na chalupě, vařily jsme z toho, co vyrostlo na zahrádce a co jsme přinesly z lesa. Když jsem byla větší, začala jsem to zkoušet sama, máma byla ráda, protože ji vaření nebavilo. Byly jsme tým snů, já vařila a ona to pak uklidila,“ vzpomíná Betty.

VOJTA URBAN

  • Pracuje jako kouč životního stylu. V roce 2019 získal titul Muž roku. V soutěži MasterChef 2022 se probojoval do top 8.
  • Vojta se naučil vařit v patnácti letech. „Byl jsem puclík, co se cpal maminčinými buchtami. Na gymnáziu přišel restart, vytáhl jsem se do výšky a začal řešit svůj jídelníček, objevovat nové chutě, a hlavně vařit si krabičky do školy. Nebylo to nic kreativního, ale od té doby si je chystám téměř každý den.“

Zdroj: Vyšlo v časopisu Apetit (červenec 2023)

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Darina Sieglová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč