Když péct, tak podle nejlepší z nejlepších. Iveta Fabešová je nejen vyhlášená cukrářka, na jejíž cukroví a zákusky se stojí fronta, ale ona své sladké know how předává i dál – prostřednictvím kurzů nebo kuchařky Vše sváteční. Právě z této kuchařky jsme vám spolu s ní vybrali několik druhů cukroví, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejde o kousky jednoduché, ale Iveta vás přípravou provede krok za krokem. Jako první zkuste linecké půlměsíčky s mandlovou náplní.
Jestli existuje nějaké období v roce, kdy se vracíme k tradicím (a to i v kuchyni), jsou to Vánoce. Recepty na cukroví čerpáme od babiček nebo ze starých kuchařek a pochvalujeme si, jak skvěle fungují, i když se jim dodá modernější kabátek. A přesně takové jsou i recepty v kuchařce Ivety Fabešové, která vyšla pod názvem Vše sváteční. Iveta je velkou milovnicí starých a osvědčených receptů a s radostí uvítala možnost předělat do moderní podoby vánoční recepty Marie Janků Sandtnerové.
Jak voní a chutnají letošní Vánoce Ivety Fabešové, která před několika týdny otevřela druhou pražskou pobočku své cukrárny? „Voní po klidu a odpočinku. Vánoce jsou pro nás hlavní sezóna, takže pak nejvíc toužím být se svými dětmi a odpočívat,“ řekla nám v rozhovoru. Společně jsme pak pro vás vybrali několik receptů na cukroví – upřímně říkáme, že jsme vybírali dlouho, protože bychom rádi zkusili úplně všechny...
Linecké půlměsíčky s mandlovou náplní
Ingredience na těsto (40 kusů): 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, kůra z 1/2 citronu, semínka z 1/2 vanilky, 140 g másla, 2 žloutky
Postup:
- Do mísy robota dejte mouku, cukr, kůru a vanilku. Přidejte máslo a žloutky. Rychle pomocí protínací metly vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na dvě hodiny odležet.
- Poté těsto ideálně mezi dvěma pečicími papíry rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte malé půlměsíčky. Ty poukládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou. Plech dejte ještě na chvíli do lednice, aby bylo těsto před pečením vychlazené, udrží si tak krásný tvar. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 10 minut.
Na mandlovou hmotu budete potřebovat: 100 g mandlí, 1 bílek, 100–150 g moučkového cukru, 1 lžičku rumu, 1 bílek na potření
Postup:
- Nejprve spařte mandle ve vroucí vodě. Oloupejte je, osušte a jemně nastrouhejte. Mandle dejte do mixéru, přidejte bílek a pomocí protínací metly smíchejte. Přidejte nejprve 100 g cukru a vypracujte těsto. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidejte zbytek cukru. Nakonec přilijte rum. Vypracujte pevnou marcipánovou hmotu.
- Hmotu vyválejte na tloušťku 3 mm a vykrájejte z ní stejné půlměsíčky jako z lineckého těsta. Marcipánový měsíček vložte mezi měsíčky z lineckého těsta. Vnitřní stranu lineckých měsíčků zlehka potřete bílkem, aby se marcipán k těstu přilepil.
- Hotové měsíčky vložte do lednice a mezitím si připravte čokoládovou polevu.
Ingredience na čokoládovou polevu: 120 g hořké čokolády (55–70%), 60 g kakaového másla, sekané pistácie na ozdobu
Postup:
- Čokoládu a kakaové máslo dejte do mísy a vložte nad vodní lázeň, dno mísy se nesmí dotýkat vody. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se čokoláda a kakaové máslo úplně rozpustí a vznikne hladká a lesklá poleva.
- Špičky měsíčků namočte do připravené polevy. Jakmile poleva zlehka uschne, posypejte ji sekanými pistáciemi.