Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Linecké cukroví de luxe: Vyzkoušejte půlměsíčky s mandlovou náplní podle Ivety Fabešové

Linecké půlměsíčky s mandlovou nádivkou podle Ivety Fabešové
ZDROJ: Se svolením Ivety Fabešové
sdílet:

Když péct, tak podle nejlepší z nejlepších. Iveta Fabešová je nejen vyhlášená cukrářka, na jejíž cukroví a zákusky se stojí fronta, ale ona své sladké know how předává i dál – prostřednictvím kurzů nebo kuchařky Vše sváteční. Právě z této kuchařky jsme vám spolu s ní vybrali několik druhů cukroví, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Nejde o kousky jednoduché, ale Iveta vás přípravou provede krok za krokem. Jako první zkuste linecké půlměsíčky s mandlovou náplní.

Jestli existuje nějaké období v roce, kdy se vracíme k tradicím (a to i v kuchyni), jsou to Vánoce. Recepty na cukroví čerpáme od babiček nebo ze starých kuchařek a pochvalujeme si, jak skvěle fungují, i když se jim dodá modernější kabátek. A přesně takové jsou i recepty v kuchařce Ivety Fabešové, která vyšla pod názvem Vše sváteční. Iveta je velkou milovnicí starých a osvědčených receptů a s radostí uvítala možnost předělat do moderní podoby vánoční recepty Marie Janků Sandtnerové.

Jak voní a chutnají letošní Vánoce Ivety Fabešové, která před několika týdny otevřela druhou pražskou pobočku své cukrárny? „Voní po klidu a odpočinku. Vánoce jsou pro nás hlavní sezóna, takže pak nejvíc toužím být se svými dětmi a odpočívat,“ řekla nám v rozhovoru. Společně jsme pak pro vás vybrali několik receptů na cukroví – upřímně říkáme, že jsme vybírali dlouho, protože bychom rádi zkusili úplně všechny...

Linecké půlměsíčky s mandlovou náplní

Ingredience na těsto (40 kusů): 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, kůra z 1/2 citronu, semínka z 1/2 vanilky, 140 g másla, 2 žloutky

Postup: 

  • Do mísy robota dejte mouku, cukr, kůru a vanilku. Přidejte máslo a žloutky. Rychle pomocí protínací metly vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na dvě hodiny odležet.
  • Poté těsto ideálně mezi dvěma pečicími papíry rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte malé půlměsíčky. Ty poukládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou. Plech dejte ještě na chvíli do lednice, aby bylo těsto před pečením vychlazené, udrží si tak krásný tvarVložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 10 minut.

Na mandlovou hmotu budete potřebovat: 100 g mandlí, 1 bílek, 100–150 g moučkového cukru, 1 lžičku rumu, 1 bílek na potření

Postup:

  • Nejprve spařte mandle ve vroucí vodě. Oloupejte je, osušte a jemně nastrouhejte. Mandle dejte do mixéru, přidejte bílek a pomocí protínací metly smíchejte. Přidejte nejprve 100 g cukru a vypracujte těsto. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidejte zbytek cukru. Nakonec přilijte rum. Vypracujte pevnou marcipánovou hmotu.
  • Hmotu vyválejte na tloušťku 3 mm a vykrájejte z ní stejné půlměsíčky jako z lineckého těsta. Marcipánový měsíček vložte mezi měsíčky z lineckého těsta. Vnitřní stranu lineckých měsíčků zlehka potřete bílkem, aby se marcipán k těstu přilepil.
  • Hotové měsíčky vložte do lednice a mezitím si připravte čokoládovou polevu.

Ingredience na čokoládovou polevu: 120 g hořké čokolády (55–70%), 60 g kakaového másla, sekané pistácie na ozdobu

Postup:

  • Čokoládu a kakaové máslo dejte do mísy a vložte nad vodní lázeň, dno mísy se nesmí dotýkat vody. Pomalu zahřívejte a míchejte, až se čokoláda a kakaové máslo úplně rozpustí a vznikne hladká a lesklá poleva.
  • Špičky měsíčků namočte do připravené polevy. Jakmile poleva zlehka uschne, posypejte ji sekanými pistáciemi.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...