Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Linguine s karamelizovanou cibulí podle Pohlreicha: Originální, chutné a připravené za 30 minut!

Linguine s karamelizovanou cibuli
ZDROJ: nakladatelství Sevruga, Marek Bartoš
sdílet:

Kvalitní a rychlá večeře jako od Pohlreicha? Proč jen jako? Zdeněk Pohlreich ve své nové kuchařce s názvem 30 minut – skvělá jídla za minimum času ukazuje, že i během chvíle můžete vykouzlit výborné jídlo. Dokonalým příkladem jsou jeho linguine s omáčkou z karamelizované cibule. Všechny suroviny máte pravděpodobně doma, tak si nalijte sklenku vína a pusťte se do přípravy. Rodině dejte vědět, ať do půl hodiny sedí u stolu!

Chcete vařit doma, ale netrávit u plotny věčnost? 30 minut – to je limit, který se stal hlavním kritériem nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha. „Žádné dlouhé vyváření, jen svižné recepty, které zvládnete od přípravy po servírování do půlhodiny, aniž byste měli pocit, že jste se odbyli. Jídlo je hotové dříve, než by vám dorazila objednaná pizza kurýrem z take-away,“ popisuje známý kuchař, který se už několik sezon svými kuchařkami orientuje právě na domácí vaření.

Tentokrát se zaměřil na čas a vybral 80 nápaditých receptů, které od přípravy po dokončení lze servírovat na stůl do půlhodiny. „Za startovací blok považujeme pracovní desku s připravenými surovinami a náčiním, které na recept budete potřebovat,“ dodává. Nás okouzlily jeho linguine s omáčkou z karamelizované cibule.

Zdeňku, jaké základní vybavení kuchyně a jaké suroviny potřebujete pro 30minutové vaření?
Úplně stačí základní vybavení běžné kuchyně, nic speciálního není zapotřebí. Běžně vybavená spíž s každodenními potravinami, jako jsou oleje, těstoviny, rýže, koření, dochucovadla, sušené a čerstvé bylinky v květináči apod. Čím kvalitnější „suché“ potraviny budete skladovat, tím lépe bude vaše jídlo chutnat.

Užíváte si ještě po letech v kuchyni dlouhé vaření nebo také preferujete 30minutové recepty?
Snažím vařit rychle, jsme doma jen dva, a to moc času nezabere. Ne, že bych to chtěl odfláknout, ale je to náš styl. Čas od času se pustím do něčeho většího, ale nestává se to doma už moc často. 

Který z receptů z nové kuchařky je vaše srdcovka a záchrana ve chvílích, kdy se vám nechce nic složitě vymýšlet?
Neumím si vybrat jeden, mám je rád všechny. Dobře u mě vždy funguje sázka na pastu, nebo nějaký pokrm z ryb, ty jsou čerstvé, rychlé a mám je ve velké oblibě. 

I my jsme vsadili na pastu!

Linguine s omáčkou z karamelizované cibule podle Zdeňka Pohlreicha

Když se řekne „Itálie na talíři“, je téměř jisté, že půjde o jídlo jednoduché na přípravu, ale z kvalitních surovin. A velmi pravděpodobně půjde o těstoviny... Existuje dokonalejší jídlo na rychlou večeři? Zkuste se inspirovat tím nejpovolanějším! 

Primitivní recept a přitom tak geniální! Náročností připomíná slavné aglio olio peperoncino. Suroviny, které na něj potřebujete, většinou najdete doma i v nouzi největší. „Jsem přesvědčen, že vás osloví. Své zařazení mezi půlhodinové recepty si právem zaslouží a ocení ho i vegetariáni,“ popisuje Zdeněk Pohlreich.

Budete připravovat: 350 g těstovin linguine, 5-6 bílých cibulí, 2 stroužky česneku, 100 g parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g másla, 150 ml suchého bílého vína, šťáva z ½ citronu, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  • Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente, a slijte. Stranou si nechte trochu vody z těstovin.

  • Mezitím, co se vaří těstoviny, připravte omáčku. Cibuli a česnek oloupejte, přepulte a pokrájejte na tenké plátky. Parmazán nastrouhejte. 

  • V pánvi rozpalte olej a máslo, přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání dohněda. Trvá to asi 20 minut. Po 15 minutách vaření přidejte česnek, osolte, opepřete a smažte společně s cibulí. Poté směs zalijte bílým vínem a nechte chvíli odpařit alkohol. Přidejte 2/3 parmazánu, zalijte 3 lžícemi vody z těstovin, promíchejte a nechte sýr rozpustit.

  • Slité těstoviny přidejte do pánve s omáčkou, dochuťte solí a pepřem a promíchejte tak, aby se těstoviny v omáčce dobře obalily. Zakápněte pár kapkami citronu. Rozdělte do talířů a posypte zbývajícím parmazánem.

Zdroj: 30 minut – skvělá jídla za minimum času (Zdeněk Pohlreich)

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...