Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lokše od Zuzky: Poctivé, ručně dělané, sladké i slané. Podívejte se, proč jsou tak výjimečné

Lokše od Zuzky
ZDROJ: archiv Zuzany Horové
sdílet:

Blíží se svátky svatého Martina a to znamená jediné: svatomartinská husa! A k té se podávají jak knedlíky, tak i pro mnohé stále méně obvyklá varianta – lokše. Pokud si na ně doma netroufnete, máme pro vás tip, kde je můžete ochutnat nebo si je dokonce hotové pořídit domů a podávat je k vaší hostině.

Za podnikem „Lokše od Zuzky“ stojí Zuzana Horová, rodačka z vinařského Pezinku u Bratislavy. Tato oblast pod Malými Karpaty, známá pro své výborné víno, dala světu nejen výtečné odrůdy, ale také slavné lokše – bramborové placky, které si podmanily nejen západní Slovensko, ale i Moravu, kde se jim říká třeba patenty, laty či šumpále. Jejich sezóna navíc vrcholí právě s blížícím se svátkem svatého Martina, a tak je ideální čas si na nich pochutnat.

Jak Zuzana Horová připravuje své vyhlášené lokše? 

Skryt pre seznam

Lokše: bramborové placky ze Slovenska

Lokše, jak je dělá paní Zuzana, se vážou k jejím dětským letům, kdy pomáhala babičce s jejich přípravou. „Denně jsme vyválely až dva tisíce lokší,“ vzpomíná. Po kariéře ve světě televizní produkce, kdy se podílela na spoustě známých pořadů na Slovensku i v Česku, se během pandemie vrátila k tradicím a rozhodla se šířit slovenskou kuchyni skrze své umění v přípravě lokší.

Jak se připravují pravé lokše podle Zuzany Horové

Jak se lokše připravují? Vařené brambory se nastrouhají, smíchají s moukou a solí, těsto se vypracuje a vyválí do tenkých placek, které se pečou nasucho na plotně. Důležitý je poměr mouky a brambor, který se mění podle typu brambor – umění spočívá ve schopnosti trefit správné množství mouky. „Grif na těsto člověk prostě musí mít v ruce,“ říká paní Zuzana

Slané i sladké varianty lokší, které musíte ochutnat

Na Zuzanině stánku najdete lokše plněné na slano i na sladko – bezmasé se špenátem, zelím či brynzou, nebo masové s trhaným vepřovým masem a hořčicí. Slovenskou klasikou jsou lokše s husími játry a zelím, dostupné na objednávku. Pro milovníky sladkého nechybí lokše s povidly a ořechy nebo s mákem.

Lokše od Zuzky nenabízejí pouze chuťový zážitek, ale přinášejí i kus tradice, kterou Zuzana s láskou šíří na farmářských trzích, vinobraních, masopustech a dalších akcích. Její heslo „Ochutnáš a vrátíš se…” dokonale vystihuje, jak snadno si člověk tyto poctivé placky zamiluje.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: michala.cyrani

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...