Louis Armstrong byl nejen mistrem trubky a ikonou jazzu, ale i vášnivým milovníkem jídla. Jeho gastronomické návyky poskytují fascinující pohled na život muže, který zbožňoval jak prosté jižanské pokrmy, tak i důmyslnou čínskou kuchyni. Jak otestoval kulinářské schopnosti své čtvrté ženy? A jaké byly jeho gastronomické neřesti? Odpovědi na tyto otázky vás zavedou nejen do jeho vlastní kuchyně, ale i do restaurací, které rád navštěvoval po celém světě.
Louis Armstrong (1901–1971) byl americký jazzový trumpetista, zpěvák a skladatel. Narodil se v chudé části New Orleans a navzdory tomu si svou hudbou vydobyl světový věhlas. Mezi jeho nejslavnější skladby patří What a Wonderful World, Hello, Dolly! nebo La Vie en Rose. Armstrong byl nejen hudebníkem, ale i kulturní ikonou, která překonala rasové předsudky a přinesla jazzu globální popularitu.
Vedle hudby si ale Armstrong užíval i život za stolem, což se promítlo do mnoha jeho textů. Vztah k jídlu hluboce ovlivnilo jeho dětství v New Orleans, kde místní kuchyně hraje klíčovou roli v životě lidí. Jeho lásku k jídlu také posílil fakt, že v dětství často trpěl hlady – ať už doma, nebo v polepšovně, kam se dostal ve svých jedenácti letech a strávil tam dva roky za střelbu: sebral nevlastnímu otci zbraň a během nového roku střílel do vzduchu.
Oblíbené pokrmy jižanské kuchyně aneb láska prochází žaludkem
Jednou z největších gurmánských lásek Louise Armstronga bylo tradiční kreolské jídlo – fazole s rýží. Tato jednoduchá, ale chutná kombinace byla jeho obědem i večeří, kdykoli to jen trochu šlo. Recept na fazole s rýží měl dokonce sepsaný a rozesílal ho fanouškům i přátelům. Jako správný jižan si také pochutnával například na smaženém kuřeti a mořských plodech, miloval zejména krevety. Mezi jeho oblíbené pochoutky patřil také tzv. lousianský kaviár, tedy směs fazolí „černé oko“ a papriček jalapeños.
-
Zajímavost: Když se Armstrong dvořil své budoucí čtvrté ženě Lucille, požádal ji, aby připravila jeho oblíbené jídlo – fazole s rýží. Mělo jít o jakousi zkoušku. Lucille však byla seveřanka, a tak si vyžádala několik dní na shánění jižanského receptu. Poté Armstronga pozvala k sobě domů a uvařila velký hrnec vyžádaného jídla. A? Uspěla!
Milovník různých chutí: Čínská a italská kuchyně
Armstrong si rád pochutnal na čínské kuchyni, kterou objevil už doma v New Orleans, kde žila poměrně velká čínská komunita. Mezi jeho oblíbené pokrmy patřily například smažené nudle či kuřecí s mandarinkovou omáčkou. Rád a pravidelně navštěvoval čínskou restauraci The Dragon Seed v Queensu, kde strávil konec svého života.
Italské špagety a masové kuličky zase považoval za jednu z ideálních večeří po dlouhém koncertu. Špagety si ale nejraději vychutnával přímo v Itálii.
-
Zajímavost: Armstrong měl ve svém deníku zapsané oblíbené restaurace, které navštěvoval například v New Yorku, Chicagu i Paříži. Ale jeho celoživotní láskou byla čínská kuchyně. Miloval ji natolik, že se mu v roce 1961 na turné po Africe podařilo najít jedinou čínskou restauraci v keňském Nairobi. A byl jí natolik uchvácen, že si vzal jejich jídelní lístek a vizitku.
Velký jedlík s neobvyklými metodami a neřestmi
Armstrong byl známý tím, že rád a hodně jedl. Před koncertem nikdy nevečeřel, ale nejvíce toho snědl právě po návratu z vystoupení, což bývalo i dost pozdě večer. Velké porce jídla v pozdních hodinách začaly neblaze ovlivňovat muzikantovu váhu. Aby se vyvaroval neblahým přírůstkům na váze, uchyloval se k používání projímadel – ve velkém popíjel minerálku Pluto, která má projímavý efekt, a navíc si před spaním vzal silné projímadlo Swiss Kriss, na kterém se stal závislým.
-
Zajímavost: Je docela s podivem, že se Satchmo, jak se Armstrongovi přezdívalo, dožil poměrně vysokého věku, kromě přejídání a „samoléčby“ projímadlem si každý večer dopřál ještě jointa. Jediné, čemu příliš neholdoval, bylo sladké a alkohol.
Zdroje informací: krajskelisty, npr, parade, tasteofhome