Malých řemeslných pekáren přibývá a za každou z nich stojí splněný sen a velké úsilí. To platí i v případě Joy Bakery, kde majitelka Ludmila peče hotové zázraky, a to hned před vaším zrakem. Inspirací jsou jí podniky v Dánsku.
Ludmila pochází z Ruska a do České republiky se přestěhovala před šesti lety. Pekařině se věnuje dlouhá léta. Vystudovala ji v Dánsku, kde později načerpala spoustu zkušeností a dánský způsob pekařiny jí je dodnes nejbližší.
„V Dánsku jsou oblíbené výrobky z plundrového těsta, známé pod názvem danish pastry, které jsou mi nejbližší. Na klasiku si ale moc nepotrpím, snažím se experimentovat s různými chutěmi. Kdybych měla popsat svůj pekařský styl, je to trochu Francie, trochu Dánska a špetka Česka,‘“ říká Ludmila.
Podívejte se na video z naší návštěvy Joy Bakery:
Zákazníci se do Joy Bakery nejvíce vrací za croissanty, které se tady pečou ve dvou variantách. Volit můžete mezi mandlovým croissantem nebo a tím s pistáciovou náplní, kterou si Ludmila také sama vyrábí. Joy Bakery se od řady pekáren liší tím, že se na proces výroby můžete podívat. V malé prodejně je totiž po pravé straně prosklená místnost, kde se peče. Ludmila zaměstnává brigádnice různých národností, takže v Joy Bakery uslyšíte nejvíce angličtinu.
„Lidé často nevěří, že v takovém prostoru můžeme něco vyrábět. Vždycky se ale zastaví a chvilku se dívají. Mým brigádnicím to nevadí, jsou na to zvyklé,“ říká Ludmila.
Kromě sladkého pečiva jako jsou šneky s různými náplněmi nebo briošky z kváskového těsta, si domů můžete odnést i chleba. Na výběr je bílý chléb, který Ludmila pojmenovala Retro, chléb Joy je s pořádnou dávkou kmínu, špaldový chléb Farro a dánský semínkový chleb Rugbrod.
„Chleba Retro jsem zkoušela upéct 54krát, než jsem byla spokojená s výsledkem, Joy vyšel podle představ dokonce až na 98. pokus. Než se vyladí receptura, chvíli to trvá,‘“ přiznává Ludmila.
Pečivo z Joy Bakery budete moct 15. 6. 2024 ochutnat na Apetit pikniku v pražské Grébovce. „Apetit piknik bude moje první akce, které se s Joy Bakery účastním, tak jsem z toho trošku nervózní. Doufám ale, že se moje práce bude lidem líbit a najdou si pak cestu i k nám do Vršovic.“