Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Luxusní ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové

Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem
ZDROJ: Se svolením Ivety Fabešové
sdílet:

Ořechové cukroví má dlouholetou tradici a vy můžete čerpat inspiraci jak z historie, tak z nejmodernější současnosti. Iveta Fabešová patří mezi cukráře, kteří oblékají tradice do moderního kabátku a v její kuchařce tak najdete luxusní verzi ořechových rohlíčků s čokoládovým krémem. Ano, je to přesně ten typ cukroví, kterým oslníte maminku i tchyni a na Instagramu získá víc lajků než koťátka. 

Kdybyste měli vybrat jedno jediné cukroví, které letos upečete, proč by to bylo právě ořechové? Patří zkrátka k nejoblíbenějším a v rodinách se ořechové recepty předávají po generace: na pracny, rohlíčky,  ořechové pusinky a třeba na Masarykovo cukrovíMleté ořechy nebo mandle jsou ideálním „materiálem“ pro tvoření cukroví – jak pečeného, tak nepečeného. U některého cukroví jsou tradiční součástí, ostatním pak dodají šmrnc. 

My jsme se v redakci láskyplně „pohádali“ nad nejlepším těstem na vanilkové rohlíčky a následně jsme se rozhodli vyzkoušet i luxusní variantu ořechového cukroví od populární cukrářky Ivety Fabešové. Ta se ve své kuchařce Vše sváteční inspirovala recepty Marie Janků-Sandtnerové a ukázala, zač je moderní cukrařiny loket. Ořechového cukroví není nikdy dost, tak letos místo klasických plněných ořechů vyzkoušejte luxusní ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem podle jejího receptu.

Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové

Na asi 60 kusů budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů, 160 g másla, 30 g kakaa, 1 žloutek

  • Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte mleté ořechy a na kousky nakrájené máslo, kakao a žloutek. Rychle pomocí hrany dlaně vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a vložte na dvě hodiny do lednice odležet. Těsto můžete nechat v lednici i přes noc.
  • Z těsta vytvarujte stejně velké kuličky, které vtlačte do formiček ve tvaru ozdobných rohlíčků, a vždy udělejte prstem prohlubeň, aby vám vznikl prostor pro krémovou náplň.
  • Přesuňte na plech a ten vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 12 minut.
  • Po upečení rohlíčky z formiček ještě horké vyklepňete a naplňte krémem, který si mezitím připravíte.

NÁŠ TIP: Technika zpracování těsta pomocí hrany dlaně se jmenuje fraisage. Máslo se při ní dokonale zapracuje do mouky, ale nestihne příliš změknout. Je ale důležité, abyste pracovali jenom hranou dlaně a svižně. My jsme tak letos v redakci připravovali těsto na vanilkové rohlíčky a jak na to se můžete podívat na videu:

Skryt pre seznam

Na čokoládový krém budete potřebovat: 160 g smetany ke šlehání (min. 35%), 80 g cukru krupice, 50 g hořké čokolády (5570%), 200 g změklého másla

  • Smetanu a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Směs nalijte na čokoládu a nechte rozpustit. Poté směs pomocí tyčového mixéru rozmixujte a dejte do lednice úplně vychladnout.
  • Máslo dejte do mixéru a pomocí šlehací metly vyšlehejte. Postupně do něj zašlehejte i čokoládový krém.
  • Hotový krém přeložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte jím polovinu rohlíčků. Následně přiklopte druhou nenaplněnou polovinou. Dejte do lednice vychladit a kraje rohlíčků poté namočte do připravené polevy.

Na čokoládovou polevu si připravte: 120 g hořké čokolády (55–70%), 60 g kakaového másla

  • Čokoládu a kakaové máslo vložte do mísy a přesuňte nad vodní lázeň: v hrnci zahřejte vodu a nad ni postavte mísu, dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpusťte a promíchejte do hladka. 
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...