Ořechové cukroví má dlouholetou tradici a vy můžete čerpat inspiraci jak z historie, tak z nejmodernější současnosti. Iveta Fabešová patří mezi cukráře, kteří oblékají tradice do moderního kabátku a v její kuchařce tak najdete luxusní verzi ořechových rohlíčků s čokoládovým krémem. Ano, je to přesně ten typ cukroví, kterým oslníte maminku i tchyni a na Instagramu získá víc lajků než koťátka.
Kdybyste měli vybrat jedno jediné cukroví, které letos upečete, proč by to bylo právě ořechové? Patří zkrátka k nejoblíbenějším a v rodinách se ořechové recepty předávají po generace: na pracny, rohlíčky, ořechové pusinky a třeba na Masarykovo cukroví. Mleté ořechy nebo mandle jsou ideálním „materiálem“ pro tvoření cukroví – jak pečeného, tak nepečeného. U některého cukroví jsou tradiční součástí, ostatním pak dodají šmrnc.
My jsme se v redakci láskyplně „pohádali“ nad nejlepším těstem na vanilkové rohlíčky a následně jsme se rozhodli vyzkoušet i luxusní variantu ořechového cukroví od populární cukrářky Ivety Fabešové. Ta se ve své kuchařce Vše sváteční inspirovala recepty Marie Janků-Sandtnerové a ukázala, zač je moderní cukrařiny loket. Ořechového cukroví není nikdy dost, tak letos místo klasických plněných ořechů vyzkoušejte luxusní ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem podle jejího receptu.
Ořechové rohlíčky s čokoládovým krémem podle Ivety Fabešové
Na asi 60 kusů budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů, 160 g másla, 30 g kakaa, 1 žloutek
- Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte mleté ořechy a na kousky nakrájené máslo, kakao a žloutek. Rychle pomocí hrany dlaně vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a vložte na dvě hodiny do lednice odležet. Těsto můžete nechat v lednici i přes noc.
- Z těsta vytvarujte stejně velké kuličky, které vtlačte do formiček ve tvaru ozdobných rohlíčků, a vždy udělejte prstem prohlubeň, aby vám vznikl prostor pro krémovou náplň.
- Přesuňte na plech a ten vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 12 minut.
- Po upečení rohlíčky z formiček ještě horké vyklepňete a naplňte krémem, který si mezitím připravíte.
NÁŠ TIP: Technika zpracování těsta pomocí hrany dlaně se jmenuje fraisage. Máslo se při ní dokonale zapracuje do mouky, ale nestihne příliš změknout. Je ale důležité, abyste pracovali jenom hranou dlaně a svižně. My jsme tak letos v redakci připravovali těsto na vanilkové rohlíčky a jak na to se můžete podívat na videu:
Na čokoládový krém budete potřebovat: 160 g smetany ke šlehání (min. 35%), 80 g cukru krupice, 50 g hořké čokolády (55–70%), 200 g změklého másla
- Smetanu a cukr dejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k varu. Směs nalijte na čokoládu a nechte rozpustit. Poté směs pomocí tyčového mixéru rozmixujte a dejte do lednice úplně vychladnout.
- Máslo dejte do mixéru a pomocí šlehací metly vyšlehejte. Postupně do něj zašlehejte i čokoládový krém.
- Hotový krém přeložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte jím polovinu rohlíčků. Následně přiklopte druhou nenaplněnou polovinou. Dejte do lednice vychladit a kraje rohlíčků poté namočte do připravené polevy.
Na čokoládovou polevu si připravte: 120 g hořké čokolády (55–70%), 60 g kakaového másla
- Čokoládu a kakaové máslo vložte do mísy a přesuňte nad vodní lázeň: v hrnci zahřejte vodu a nad ni postavte mísu, dno mísy se nesmí dotýkat vody. Směs úplně rozpusťte a promíchejte do hladka.