Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Luxusní svatomartinské menu pro vegany: Nechybí lokše, zelí, ani opravdu křupavá alternativa husy

Veganské svatomartinské menu
ZDROJ: Nikoleta Kováč Kešelák
sdílet:

Svatomartinský víkend je tu a všude na vás útočí recepty na husy a kachny. Co když si ale chcete dopřát slavnostní menu v rostlinné verzi? Není nic snadnějšího! Mám pro vás veganské menu podle slovenské food blogerky, které využijete nejen teď, ale třeba i na Štěpána nebo jakýkoli jiný slavnostnější oběd.

Kachní a husí hody jsou tradičně doménou podzimních měsíců a taky masožroutů. Ale my myslím i na vegany! Požádali jsme proto slovenskou food blogerku Nikoletu Kováč Kešelák aka @surovadcerka o veganskou variantu svatomartinského menu.

„Připravila jsem pro vás recept, díky kterému si můžete tyto hody dopřát kdykoli a obejít se i bez kachny nebo husy. Aby byl recept kompletní, připravíme ho s domácími lokšemi a červeným zelím. Díky rýžovému papíru a skvělé marinádě bude mít naše husa' také křupavou kůži,“ říká Nikoleta a nabízí recept. 

Veganské svatomartinské menu

Množství: 8 porcí Doba přípravy: 3 hodiny

Na lokše budete potřebovat: 1 kg brambor typu C, 400 g hladké mouky, 2 lžičky soli, olej/rostlinné máslo

  • Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po uvaření brambory zchlaďte, oloupejte a rozmačkejte ve velké míse. Vzniklé pyré osolte a přidejte mouku.
  • Vše společně vypracujte v lepivé těsto a přeneste ho na pomoučený vál.
  • Doporučuji pracovat rovnou na pomoučeném válu a nepřidávat do těsta příliš mnoho mouky, aby lokše nebyly příliš moučné.
  • Těsto rozdělte na 20 až 30 kuliček (podle toho, jak velké bochánky chcete mít). Na pomoučeném válu vyválejte kuličky na tloušťku asi 2 až 3 mm.
  • Lokše opékejte 3 minuty z obou stran na pánvi rozpálené na vysokou teplotu a nasucho (bez oleje).
  • Po vyjmutí z pánve každou lokši potřete olejem nebo rozpuštěným rostlinným máslem

Na „husu" si připravte: 500 g seitanu, 150 ml slunečnicového oleje, 8 kusů rýžového papíru, 3 lžičky směsi koření na drůbež, 1 lžičku soli

  • Z hladké mouky a vody vypracujte seitanové těsto (nebo použijte kupovaný seitan). Když máte těsto vypracované, nechte ho 10 minut odpočívat a poté ho nakrájejte na 8 dílů. Plátky rozválejte na tloušťku asi 1 cm a zabalte je do potravinářské fólie, aby držely tvar. Takto nechte seitan odpočívat alespoň 10 minut (ideálně přes noc v lednici). 
  • Na marinádu smíchejte olej, koření a sůl. 
  • Plátky rýžového papíru namočte asi na 15 sekund do teplé vody, dokud nezměknou. Rozložte je na pracovní plochu, doprostřed položte seitan namočený v marinádě a zabalte ho do papíru.
  • Zabalené plátky seitanu ještě jednou z každé strany potřete marinádou a položte je na plech. Obal z rýžového papíru na několika místech nařízněte, aby mohl unikat vzduch.
  • Pečte seitan v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 20-30 minut a během pečení potírejte zbylou marinádou.

Na zelí budete potřebovat: 1 kg červeného zelí, 300 ml vody, 1 červenou cibuli, 1 jablko, 1 bramboru, 3 lžíce oleje, 4 lžíce cukru, 2 lžíce octa/citronové šťávy, 2 lžičky soli, ½ lžičky celého kmínu

  • Nakrájejte cibuli nadrobno a zelí na tenké proužky. Nakrájené zelí osolte a nechte odležet. V hrnci s olejem na středním plameni 5 minut smažte cibuli.
  • Mezitím nastrouhejte jablko a syrovou bramboru.
  • Až cibule začne zlátnout, přidejte cukr a minutu míchejte. Po minutě přidejte zelí a jablko. Vše zalijte vodou a přidejte kmín. Zelí uduste pod pokličkou doměkka.
  • Když je zelí téměř hotové, přidejte ocet a nastrouhané brambory. Vše naposledy promíchejte a odstavte z ohně. 

Připravili jste „husu“, lokše a zelí. Hostina může začít! 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...