Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Majitelka cateringové firmy: Chystali jsme i pohoštění k tématu slunovratu, lásku k jídlu jsem zdědila po tatínkovi

Zuzana Vencourová
ZDROJ: Se souhlasem Zuzany Vencourové a ostatních členů týmu Musa Catering
sdílet:

Jak se připravuje pohoštění pro rodinné oslavy, svatby nebo třeba ambasády? Majitelka cateringové firmy Musa catering Zuzana Vencourová má letité zkušenosti.

Jídlo je jedna z nejdůležitějších součástí každé události, ať už slavíte narozeniny, nebo jste na firemním večírku či jakékoliv jiné významné události. Pohoštění pro rodinnou sešlost možná zvládnete sami, ale na cokoliv většího už si jako organizátor potřebujete někoho pozvat. Někoho, kdo se postará o pohoštění hostů a přijede k vám se vším všudy – s kuchaři, jídlem, číšníky, nádobím, se stolečky i výzdobou.

Akce, pro které jsme připravovali catering, jsou různorodé. Chystali jsme na švédské ambasádě pohoštění k tématu slunovratu, pro lichtenštejnskou ambasádu jsme pekli sušenky ve tvaru mapy Lichtenštejnska, pro kosmetickou značku jsme připravovali pohoštění, ve kterém hlavní roli hrála růže, chystali jsme catering do zkumavek, protože tématem byla budoucnost,“ vyjmenovává majitelka firmy Musa catering Zuzana Vencourová.

Zkušená podnikatelka má za sebou dlouhý seznam míst, událostí i netradičních zadání, pro které catering připravovala. „Je to trochu klišé, ale začala jsem podobně jako spousta jiných tak nějak přirozeně. Z počátku to byl spíš takový koníček,“ vzpomíná Zuzana na své začátky před patnácti lety.

Když se z koníčku stane firma

Lásku k jídlu zdědila po tatínkovi, který byl velký gurmán. „Skvěle vařil, nakládal, fermentoval, destiloval. A já začala pořádat akce pro přátele, nejrůznější tematické večeře a on mi s tím pomáhal.“ Pak jednou připravila catering pro firmu svých kamarádů, po ní přišly další. „A najednou z toho byla taková bokovka k práci,“ říká Zuzana, která se původně věnovala marketingu a obchodu.

V opravdové podnikání vše přeměnila po rodičovské dovolené. Dnes zaměstnává tým deseti lidí a řadu externistů. „Ze začátku jsem dělala všechno sama, dnes mám kolem sebe skvělé lidi, kteří své role umějí daleko lépe než já, baví je to a jsou v tom dobří, ať už jde o kuchaře, nebo manažery. Já se snažím vše řídit a udávat směr,“ prozrazuje Zuzana.

V repertoáru Musa catering jsou dodnes některé její původní recepty. „Tvůrčí proces mám moc ráda. Doma mám knihovnu plnou kuchařek, občas mě něco zaujme na cestách, takže i já chodím s nápady.“

Na přání i na míru

Vymýšlení receptů a skladby menu každému klienovi na míru je to, co je pro Musa catering specifické. „Na začátku se hodně ptáme a chceme vědět co nejvíce informací,“ říká Zuzana. S každým klientem si vymění množství mailů a telefonátů. „Ptáme se i na věci, které by vás na první dobrou nenapadly: jací budou hosté, co tam budou dělat, co mají rádi, co očekávají, zda přijdou IT specialisté, novináři, dámy, které si hlídají linii, nebo hipsteři. Každá skupina má ráda něco jiného a také sní jiné množství.

Z jejích zkušeností toho lidé vždy snědí více, když nemají žádnou zábavu, tak je třeba s tím při plánování porcí počítat. „Tohle vyptávání je možná složitý způsob, ale zároveň kreativní a výsledek je pak dobrý. Menu díky tomu můžeme sestavovat opravdu na míru klientovi i hostům. A to nás baví,“ dodává.

Zodpovědný catering

Vymyšlení menu je pouze jedním dílkem v celé skládačce. Pro úspěch je důležitý i sehraný tým a také udržitelnost. „Používáme porcelánové nádobí, vyhýbáme se jednorázovým obalům, recyklujeme. Díky zjišťování co nejvíce podrobností minimalizujeme plýtvání. A pokud přece jen něco zůstane, odvezeme to do azylového domu. Využíváme různé skrojky a odřezky, fermentujeme, z paprik děláme skvělý ocet. Ale udržitelnost jsou pro mě i dobré vztahy s dodavateli a zaměstnanci,“ říká Zuzana.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín