Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Makové loupáky ze sádla od finalistky Peče celá země Terezy Olbrichtové: Vychutnejte si je při čtení její nové knihy!

Makové loupáky Terezy Olbrichtové
ZDROJ: Tereza Olbrichtová
sdílet:

Úspěšná pekařka ze show Peče celá země Tereza Olbrichtová, která v soutěži došla až do finále, vydala detektivku z prostředí kavárny s názvem K smrti dobrý. Stojí také za prvním ročníkem cukrářské události roku Prague Sweet festival, který se uskuteční od 21. do 23. listopadu ve veletržním areálu v pražských Letňanech.

Kniha spojuje několik Tereziných vášní – vyprávění příběhů, ženské čtení i pečení. „Miluju detektivky, ženské romány i kuchařky a věřím, že spousta žen to má stejně. Tak jsem jim chtěla jednoduše udělat radost – v mé knize totiž najdou všechno tohle dohromady,“ říká Tereza, která do knihy zařadila několik svých oblíbených receptů, které pochopitelně souvisí s dějem. Nám prozradila svůj zamilovaný recept na makový loupák.

Makový loupák ze sádla podle Terezy Olbrichtové

Budete potřebovat:
375 g hladké mouky, 65 g cukru krupice, 21 g čerstvého droždí, 20 g vajec, 170 g mléka, 5 g soli, 45 g sádla, vejce a mléko na potření, mák na posypání

  • Všechny ingredience kromě sádla a soli smíchejte dohromady a začněte hníst. Po třech minutách hnětení přidejte sůl a po dalších třech i sádlo. Těsto hněťte dalších deset minut na střední rychlost.
  • Z propracovaného těsta vytvarujte na pomoučněné ploše bochánek a nechte ho pod utěrkou nebo fólií nakynout. Poté bochánek rozválejte do kruhu, rozkrojte na 8 nebo 12 trojúhelníčků (jako pizzu) a zarolujte jako rohlík: špičku trojúhelníčku mírně popotáhněte, aby vám vzniklo více záhybů.
  • Rohlíčky položte na plech špičkou dolů (aby se vám při pečení nerozmotaly) a nechte opět nakynout. Potřete vejcem s trochou mléka a solí, posypejte mákem a pečte na horkovzduch na 160 °C asi 15–20 minut dozlatova.

Setkání s Terezou na Prague Sweet Festivalu

S Terezou se můžete potkat i osobně: organizuje Prague Sweet Festival, kam sezvala největší cukrářské hvězdy i zapálené amatéry. Festival se uskuteční v PVA EXPO Praha v Letňanech ve dnech 21. až 23. listopadu.

Těšit se můžete na cukrářské show, přednášky, autogramiády i soutěže, například na téma dětský dort roku, perníčky nebo vánoční tabule. V programu se představí největší české cukrářské a pekařské hvězdy: Mirka van Gils Slavíková, Vojta Vrtiška a jeho kolegové z poslední řady soutěže Peče celá země, Vlad Ryasnyy, Helena Fléglová, Míša Landová, Veronika Besky Beskydiarová, Šárka Divácká a další.

Zabaví se děti i dospělí. „Lidé ochutnají speciality od desítek českých i zahraničních vystavovatelů: čokolády, makronky, luxusní dezerty i kávu,“ říká Tereza Olbrichtová. Festivalem budou provázet moderátoři Markéta Hrubešová, Petr Říbal a Lukáš Hejlík.

Zdroj: praguesweetfestival.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: jana.kopecka

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...