Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Manželé otevřeli obchod s designem, nakonec mají kouřovou restauraci. Podnikat jsme se učili za pochodu, nebyl to náš sen, říkají

River's smokelab
ZDROJ: Karolína Šťastová
sdílet:

Gastronomická mapa v Praze má nový bod. Na smíchovském břehu Vltavy vznikla restaurace River’s smokelab. Hlavní roli tady hraje kouř. Věřte, že v restauraci vám bude chutnat, i když třeba na výraznou kouřovou chuť příliš nejste, hned po prvním soustu zjistíte, že s uzením, jak ho známe v Česku, tohle nemá nic společného.

V moderní experimentální kuchyni restaurace River’s vsadili na smoker – sofistikovaný přístroj, kterým když projdou pokrmy, dostanou lehký nádech kouře. Tak akorát, že nepřebíjí chuť jídel, ale podtrhne ji, navíc jim dodá punc originality.

Obyčejné škvarky tady díky tomu získají neobyčejnou chuť a máslo budete chtít jíst ve velkém. Nejdřív ochutnáte milimetrový kousek na pečivu, když se vám jeho chuť rozplyne na jazyku, potřebujete si přidat. Už ne průsvitný plátek, ale pořádně silný. Tu nezvyklou chuť chcete důkladně prozkoumat a užít si ji. Ale brzděte, byla by škoda neochutnat další jídla. Připravují se tady napříč světem.

  • Třeba burrata s tomatovým krémem, carpaccio z chobotnice, steak z celeru s topinamburovým pyré, hovězí i vepřová žebra nebo konfitovaná kachna v sádle se škvarky a marmeládou z červené cibule a švestek.

[[nid:41417]]

Kouřový odér nechybí ani dezertům

Vyzkoušet můžete hrušku s citronovým mascarpone nebo mango-marakujový sorbet s kouřovým překvapením. Na vše dohlíží šéfkuchař Lukáš Loukotka. Za netradičním konceptem stojí manželský pár Lucie a Marek Dudákovi, zkušení cestovatelé a nadšenci pro gastronomii.

Chtěli jsme vytvořit místo, kde se propojují chutě z různých světových kuchyní s vůní kouře a ukázat, že smoukovat se dají nejen žebírka, ale třeba i škvarky, burrata, celer či hruška,“ vysvětlují.

Od desingnu do světa gastronomie

Marek dělal marketing a věnoval se stavebnictví, Lucie byla interiérovou designérkou. Při hledání prostoru pro showroom narazila na barokní dům s jedinečnou zahradou ve Vodičkově ulici v Praze, kde začala designové kousky prodávat.

S tím přišel kávovar na kávu pro zákazníky a také pečení mrkvového dortu s muškátovým krémem a kořením dovezeným z cesty po Indii. Z dortu se stala legenda a ze showroomu Styl&Interier vyhlášená kavárna s cukrárnou s 500 zákazníky denně.

  • Jenže něco jiného je upéct dort jako přidanou hodnotu pro klienty, kteří přišli za designem, něco jiného požadují zákazníci cukrárny. V tu chvíli byly zapotřebí manažerské zkušenosti, tak se do konceptu zapojil i manžel Lucie a vznikla zážitková restaurace Gardens.

V restauraci se odráží zážitky z cest

Vášeň pro gastronomii a nové zážitky z cest manžele neustále inspirovaly, až nakonec vznikl koncept River’s smokelab, kde se propojuje svět BBQ s netradičními kombinacemi chutí a moderními trendy v gastronomii.

„Podnikat v gastronomii vlastně nikdy nebyl úplně náš plán. Ale Lucka je šíleně mlsná a její neutuchající vášeň pro dobré jídlo a vaření nás nakonec stejně nasměřovala do profesionální gastronomie,” směje se Marek

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi
  • Zajímavosti

Hladinka, šnyt nebo mlíko? Američané se učí pít pivo jako Češi

Místo zlatavého ležáku sklenice pěny – Američani šílí po českém mlíku! Zatímco dříve by hosté za oceánem takový „špatně natočený“ půllitr okamžitě vraceli na výčep, dnes se z něj stal vyhledávaný zážitek. Jak si tradiční české čepování piva...