Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marcela peče koláče podle rodinných receptů, zájem o ně je obrovský. Raději nabízím méně, ale v kvalitě, za kterou stojím, říká

Marcela Soukupová
ZDROJ: Se souhlasem Marcely Soukupové, foto Martin Rada
sdílet:

V malebném kraji na břehu řeky Berounky, nedaleko hradu Karlštejn, vznikají v Zadní Třebani poctivé české koláče nejrůznějších velikostí. Už více než sedmnáct let je tady pod značkou Koláčové dobroty chystá podnikatelka Marcela Soukupová. 

Její specialitou jsou malé vázané, tlačené a dvojctihodné koláčky. Lidé si je u ní objednávají na svatby, různé oslavy, rauty i jen tak na doma k zakousnutí. Aby ne, drobné miniaturní kousky se rozplývají na jazyku. Každý je originál, který vzniká ručně. „Peču je podle starých rodinných receptů z poctivých surovin a másla, díky kterému dlouho vydrží,“ říká podnikatelka. 

Koláčky vázané do kříže se připravují z kynutého těsta, uvnitř mohou být různé náplně – tvaroh, povidla, ořech nebo mák. Z vrchu jsou mašlované máslem a rumem. Z kynutého těsta jsou i ty tlačené, s velkou porcí náplně uprostřed, posypané drobenkou a máčené v másle. V sezóně na nich může být i čerstvé ovoce. Marcela Soukupová se je naučila připravovat od babičky. 

Dvojctihodné koláče dělá podle rodinného receptu od maminky. Jsou z vláčného kynutého těsta s vůní vanilky a citronové kůry, s tvarohovým srdcem uprostřed v dokonalé harmonii s domácími povidly a žmolenkou navrchu. „Nejlepší jsou ještě teplé,“ popisuje koláčky oceněné regionální značkou Zápraží. 

Poctivá ruční práce 

V Zadní Třebani to z provozovny voní už na dálku. Pracuje se tady s kvalitními surovinami, jež neobsahují konzervanty, bez polotovarů, a vše prochází rukama Marcely Soukupové. Těsto chystá z české mouky, tvaroh pochází z nedaleké Farmy Homolka v Bělči. K tomu poctivé máslo a rum. „Náplně si chystám sama. Dělám to přesně tak, jako moje babička a maminka,“ říká. 

V kuchyni se Marcela Soukupová pohybuje od dětství, už jako předškolní dítě tam trávila spoustu času. Maminka i babička hodně pekly, ať už pro rodinu, tak pro sousedy, a ona jim pomáhala adekvátně svému věku. „Babička byla vyhlášená svými dorty, roládami, maminka zase svými koláči. Pekla jsem různě na střídačku všechno, hlavně u babičky, které mě hlídala,“ říká. 

Profesně se v dospělosti vydala jinou cestou. K pečení se vrátila na rodičovské dovolené, když potřebovala prostřídat péči o dvě děti i trochu jinou aktivitou. „Pocházím z malé vesnice v Polabí, kde malé koláčky všichni znali, taky u Berounky, kam jsem se přivdala, to byla novinka, o to víc zaujala,“ vzpomíná na úplné začátky. 

Raději kvalita než kvantita 

Podnikání budovala postupně, dlouho pekla a k tomu chodila do práce. Zájem o její výrobky narůstal, tak se před sedmi lety rozhodla, že se vydá jen tímto směrem. Dnes ji podnikání živí. „Vsadila jsem na poctivé suroviny, na výsledku je to znát a lidé to oceňují,“ říká. Za své výrobky získala i nejrůznější ceny, třeba v roce 2017 druhé místo v soutěži Živnostník roku. 

Skryt pre seznam

Převážnou část koláčků chystá na objednávku. Lidé si pro ně dojedou a také je posílá přes Zásilkovnu. Nejdál koláčky putovaly na svatbu do Itálie. Jeden čas byla poptávka tak veliká, že k sobě měla pomocnice. „Ale každý má jiný styl práce a já se rozhodla, že raději budu nabízet méně, ale ve stoprocentní kvalitě, za kterou si mohu stát,“ vysvětluje, proč je dnes sama a občas jí vypomáhá rodina. 

Právě kvůli kvalitě nechystá rozšíření své živnosti. „Potřebuji, abych nad každým kusem měla kontrolu.“ Kromě objednávek si lidé mohou její koláčky i další výrobky koupit z výdejního okénka v provozovně v Zadní Třebani.  

Otevřeno je ve čtvrtek a v pátek od 13 do 18 hodin. Stane se, že jednačtyřicetiletá podnikatelka i po letech pečení dnes něco pokazí? „Stane. Většinou za to může spěch. To pak těsto putuje do koše a začínám od začátku, abych zákazníkům nabídla opravdu stoprocentní kvalitu.“ 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč