Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marcella Hazan: Jak žena v domácnosti naučila vařit italskou kuchyni celý svět!

Marcella Hazan
ZDROJ: Kuchařka Marcelly Hazan Marcella's Italian Kitchen
sdílet:

V dětství a mládí jí vaření moc nezajímalo, vystudovala Ferrarskou univerzitu a získala doktorát z přírodních věd. Lásku ke gastronomii v sobě Marcella Hazan objevila až po příjezdu do Spojených států, proslavila se však až mnohem později.

  • Marcella (Pollini) Hazan se narodila 15. srpna 1924 ve městě Cesenatico v italském regionu Emilia-Romagna. Matka pocházela z Bejrútu a otec byl Ital. Když byla Marcella malá, rodiče se přestěhovali do Egypta, aby byli blíž rodině z matčiny strany.
  • V sedmi letech ošklivě upadla a zlomila si pravou ruku. Komplikace si vyžádaly návrat domů a rozsáhlou operaci. Ruku už nikdy plně nepoužívala, nůž a vařečku v ní však naštěstí udržet dokázala.
  • Po druhé světové válce získala Marcella doktorát z přírodních věd na univerzitě ve Ferraře a začala se věnovat pedagogické činnosti.
  • Na počátku 50. let se seznámila s Victorem Hazanem, mladíkem z italsko-židovské rodiny.

Žena v domácnosti na plný úvazek

Brzy po svatbě musel pár odjet do Ameriky, aby pomáhal v rodinném kožešnictví. Prioritou Marcelly byla péče o domácnost a manžela, a tak začala vařit podle receptů, které si pamatovala z dětství a dospívání v Itálii.

Neměla to však lehké, americké obchody s potravinami byly na hony vzdálené italským trhům. Victor ji ve vaření podporoval, ale uměl vznést i kritiku. Jejich upřímný vztah později přerostl ve spolupráci na Marcelliných slavných kuchařských knihách.

V roce 1962 se manželé kvůli Victorovým pracovním povinnostem vrátili do Itálie a oba ještě více pronikli do tajů příprav italské kuchyně. Po návratu do Ameriky roku 1969 se Marcella ze zvědavosti přihlásila na kurz čínské kuchyně, ale lektor musel hodinu z rodinných důvodů zrušit. Ostatní studenti se na ni obrátili s prosbou, aby je naučila připravovat italskou kuchyni. A tak Marcella začala pořádat kurzy vaření ve svém bytě.

Nová éra v životě Marcelly Hazan

O kurzech se zanedlouho dozvěděl kulinářský redaktor New York Times Claig Clairborne, který Marcellu představil světu. Nabídka k vytvoření vlastní kuchařky na sebe nenechala dlouho čekat. Marcelliny texty překládal do angličtiny manžel Victor, který jejímu instinktivnímu stylu dodával potřebný řád.

  • Kuchařka The Classic Italian Cook Book vyšla roce 1973 pod záštitou nakladatelství Harper's Magazine Press, ale bohužel se moc dobře neprodávala.
  • Přesto ji společně s kurzy Marcella dostala mezi americkou kuchařskou elitu, jejíž součástí tehdy byla i její kamarádka, slavná kuchařka, Julia Child.
  • A byla to právě Julia Child, která doporučila Marcelle přejít do vydavatelství Alfreda A. Knopfa.
  • Ten kuchařku znovu vydal v roce 1976 a úspěch se dostavil.
  • Přestože se Marcella proslavila až kolem svých padesáti let, v psaní pokračovala téměř do smrti.
  • Poslední knihu vydala v 84 letech.
  • S manželem také otevřeli školy vaření v Bologni a Benátkách.
  • V roce 1997 vyhrála cenu za nejlepší středomořskou kuchařku a cenu Julie Child za nejlepší mezinárodní kuchařkskou knihu.
  • Marcela Hazan zemřela 29. září 2013 ve věku 89 let.

Klasická italská kuchyně a ostatní

Kuchařky Marcelly Hazan jsou určeny všem od začátečníků po ty nejzkušenější. Najdete v nich všechny klasické italské recepty, například na rajčatovou či boloňskou omáčku.

Také vysvětlují spoustu důležitých technik včetně sestavení celého menu na základě sezónní zeleniny či párování těstovin s vhodnou omáčkou. Důležitou složkou jsou rady. Jednou z nich je třeba ta, že česnek by se neměl lisovat, ale pouze sekat či krájet na plátky. Knihy jsou doplněné Marcellinými vzpomínkami na jídlo a stolování v Itálii.

Hazan si zakládala na tom, že není nutné nic překombinovávat a vynikající jídlo lze uvařit i ze tří obyčejných přísad. Základem je čerstvost a kvalita.

Seznam knih Marcelly Hazan:

  • The Classic Italian Cook Book (1973) – tuto knihu vydalo v češtině nakladatelství Pragma pod názvem Klasická italská kuchyně
  • More Classic Italian Cooking (1978)
  • Marcella's Italian Kitchen (1986)
  • Essentials of Classic Italian Cooking (1992)
  • Marcella Cucina (1997)
  • Marcella Says (2004)
  • Amarcord: Marcella Remembers (2008)

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč