Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Martha Stewart začíná den zeleným džusem. Tvrdí, že díky němu má krásnou pleť a vlasy i po osmdesátce

Martha Stewart
ZDROJ: GettyImalges
sdílet:

Úspěšná podnikatelka vybudovala své mediální impérium od nuly. Stala se z ní moderátorka, spisovatelka a expertka na nejrůznější oblasti životního stylu. Její recepty, rady a tipy vyhledávají miliony lidí. Jaký jídelníček má ona sama? Jak to dělá, že je i po osmdesátce stále vitální a plná energie?

Zelený džus pro krásnou pleť a vlasy

Každodenní jídelníček této americké legendy je až překvapivě jednoduchý – nenajdete v něm žádná extrémně komplikovaná jídla. Na co však Martha Stewart velmi dbá?

Je to maximální kvalita potravin, ze kterých jídlo připravuje. Proto spousta z nich – zejména zelenina – pochází z její vlastní zahrady. „Pěstuji obrovskou brokolici,“  řekla pro Women's Health. „Tak krásnou zeleninu jsem ještě nikdy neměla. Jsem na ni tak pyšná.“

Ve videu pro Harper's Bazaar prozradila, že ráno vstává velmi brzy, vypije sklenici vody a jejím prvním „jídlem“ je zelený džus, který pije už léta.

Připravuje ho odšťavněním okurky, petržele, máty, poloviny pomeranče (včetně kůry) a řapíkatého celeru ze zahrádky. Kromě toho do nápoje přidává také kousek zázvoru a ananas.

  • „Ranní zelený džus je pro mě velmi důležitý,“  uvedla na konto svého oblíbeného ranního nápoje, o kterém tvrdí, že stojí za skvělou kvalitou její pleti i vlasů.
  • Překvapivě do něj nepřidává zelí ani kadeřávek, které jsou často součástí zelených džusů a smoothies. Martě totiž v nápoji prostě nechutnají.
  • Také ráda snídá řecký jogurt s medem nebo ovesné vločky s odtučněným mlékem.

Káva a místo svačiny rovnou oběd

Po ranní projížďce na čtyřkolce zkontroluje celý svůj pozemek včetně spousty zvířat: Chová koně, osly, pávy, holuby, slepice i kohouty. Pak si Martha dle svých slov vychutná „to nejlahodnější cappuccino“  z bio mléka z údolí Battenkill v Manchesteru, které připravuje v kávovaru La San Marco.

  • „Velmi se snažím, aby v domě nebylo nic, co by mě lákalo si to dát jako svačinu,“  přiznává. A když má hlad, dá si lehký oběd – třeba v podobě tuňákového salátu, který je plný prvotřídních surovin. Moderátorka k jeho přípravě používá italského tuňáka v olivovém oleji, kterého smíchá s řapíkatým celerem, jablkem, půlkou šalotky, spoustou citronové šťávy, trochou majonézy a samozřejmě ho nezapomene osolit a opepřit.
  • Když je v čase oběda na cestách, preferuje japonskou kuchyni, především sushi, ke kterému si dává nakládanou ředkev a špenátový salát zvaný ohitashi.

Ráda večeří ve společnosti přátel

Těm s radostí připravuje lahodné jídlo, třeba pečené kuře, jak uvedla pro Harper's Bazaar. A prozradila, že recept na pečené kuře ve stylu zážitkové restaurace Eleven Madison Park v New York se od jiných receptů liší v tom, že kuře zevnitř osolíte a opepříte, a dáte ho přes noc do lednice.

  • V den podávání pak nakrájíte lanýže, zastrčíte je pod uvolněnou kůži kuřete, které následně potřete kostkou másla v pokojové teplotě. Pak kuře dáte zpět do lednice na nejméně dvě hodiny a pak ho pečete cca hodinu při teplotě 220 °C cca. „Bylo to to nejchutnější kuře,“  zavzpomínala Stewart na pokrm, ke kterému podávala také jehněčí, zelené fazolky a nejrůznější druhy salátů ze zahrádky.
  • Alkohol podnikatelka sama nepije, ale když má hosty, dopřeje si dobré víno či vodku, která jí chutná s ledem a velkým plátkem pomeranče, nebo v podobě koktejlu Greyhound, což je vodka smíchaná s čerstvě vymačkanou grapefruitovou šťávou.

Miluje pečení

A proto, ačkoliv ji nemá nikdy úplně plnou, jí v lednici nesmí chybět domácí vejce od vlastních slepic, máslo, mléko v bio kvalitě a také parmazán nebo crème fraîche, který přidává do omelety.

  • Často připravuje například sladký chlebíček zvaný Sally Lunn, který je lehký a nadýchaný – ideální pro přípravu francouzského toustu. Zajímá vás recept? Tady je:

Sladký chlebíček Sally Lunn podle Marthy Stewart

Ingredience:

  • 1 balení aktivního sušeného droždí (cca 40 gramů)
  • ⅓ šálku cukru
  • ½ šálku teplé vody 
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku nesoleného másla (plus navíc na vymazání formy)
  • 3 a ½ až 4 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 velká vejce (lehce rozšlehaná)

Postup:

  1. Smíchejte droždí, cukr a vodu a nechte stát cca 5 minut.
  2. Mezitím dejte mléko a máslo do malého hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Odstavte a nechte stát, dokud není směs vlažná.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl, pak přimíchejte směs mléka a másla. Do droždí s cukrem a vodou přimíchejte vejce a následně vše přidejte do mísy s moukou a směsí mléka a másla. Dřevěnou vařečkou zpracujte do tuhého těsta. Pak mísu přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě, aby se objem těsta zdvojnásobil (trvá to přibližně hodinu a půl).
  4. Vykynuté těsto poklepejte vařečkou, abyste rozbili všechny vzduchové bubliny. Pak těsto přesuňte do máslem vymazané formy na chlebíček, opět přikryjte folií a nechte znovu kynout na hodinu a půl až dvě hodiny.
  5. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Těsto odkryjte a dejte péct na 40 až 45 minut. Pak chlebíček vytáhněte z trouby a vyklopte ho na mřížku. Můžete ho podávat ještě teplý nebo nechat vychladnout.

Originální recept na Sally Lunn najdete na stránkách Marthastewart

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín