Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexická kuchyně je mnohem víc než tacos a tequila, říká Eva Longoria, které letos vyjde nová kuchařka

Eva Longoria
ZDROJ: Apetit a Getty Images
sdílet:

Americká herečka s mexickými kořeny Eva Longoria je těsně před padesátkou ve skvělé formě. Za tu evidentně vděčí zejména přerušovanému půstu, který ji ale nijak neomezuje v konzumaci mexické kuchyně podle receptů z její kuchařky, ke které hvězda seriálu Zoufalé manželky brzy připojí další.

Vzhledem k tomu, jak hodně Longoria na svém Instagramu vaří, může být překvapivé, že praktikuje přerušovaný půst, ale je tomu skutečně tak. Dodržuje osmihodinové okno, ve kterém se stravuje – začíná 11. hodinou dopolední a končí okolo sedmi hodin večer.

  • Časopisu Women's Health řekla, že ráno většinou začíná černou kávou, po které následuje hodinový fyzický trénink, a poté připravuje snídani pro svého manžela a syna. „Vařím jim snídani, oběd i večeři,“  prozradila a dodala, že vaření je pro ni určitá forma terapie.
  • Ke snídani často dělá vaječné bílky s avokádem nebo tacos z tortill (ty si prý také připravuje sama) s typickým mexickým pokrmem – tzv. frijoles refritos – což je smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí, které považuje za „skutečnou snídani šampionů“.

K obědu i k večeři má proteiny a zeleninu

K obědu vždy volí proteiny v podobě hovězího steaku, ryby nebo kuřecího masa doplněné zeleninovými přílohami, se kterými ráda experimentuje. Dokonalou ukázkou je třeba pečená růžičková kapusta s kimchi – návod na její přípravu krok za krokem ukázala na instagramovém účtu.

  • Její večeře vypadají velmi podobně jako obědy – vždy jde o nějaké zdroje bílkovin se zeleninou. Někdy je ale vymění za italskou svatební polévku (vývar s masovými kuličkami) nebo tradiční mexickou tortillovou polévku, která, jak název napovídá, obsahuje smaženou kukuřičnou tortillu.
  • Ačkoliv má maso v oblibě, do jídelníčku se snaží zařazovat i více rostlinných potravin – banánovo-ovesné vafle si maže veganským máslem, hodně používá fazole, které považuje za důležitý zdroj bílkovin, ráda dělá také smaženou květákovou rýži a tacos s portobellem nebo jackfruitem.

Na sladké není, ale miluje slané občerstvení

„Olivy, preclíky, popcorn, bramborové lupínky – to je moje,“  uvedla pro Women's Health. Naopak nemá ráda sladké, čokoládu ani chléb, který prý vyloženě nesnáší.

  • Místo dezertu si raději dá sklenku vína nebo tequilu vlastní značky Casa Del Sol, kterou přidává do různých míchaných nápojů, jejichž přípravu čas od času sdílí se sledujícími na Instagramu –  příkladem budiž třeba černá margarita s aktivním uhlím.

Letos vydá druhou kuchařku

První kuchařka, která nese název Eva’s Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends (Evina kuchyně: Vaření s láskou pro rodinu a přátele) vyšla už v roce 2011. Herečka v ní uvedla, že vášeň k vaření objevila jako šestiletá, když měla hlad a sama si poprvé zkusila připravit vejce, což se jí moc nepovedlo. „Pánev byla samozřejmě plná vaječných skořápek. Nepoužila jsem žádné máslo ani olej, takže se vajíčko všude přilepilo. Už si ani nepamatuji, jak chutnalo, ale vzpomínám si na pocit zadostiučinění, který jsem po přípravě toho vajíčka měla. Přišlo mi to posilující a dodalo mi to energii.“

  • Od té doby ale uběhlo hodně času a letos v říjnu Eva vydá už druhou kuchařku, která se bude jmenovat My Mexican Kitchen (Moje mexická kuchyně) a najdete v ní recepty, které sesbírala během natáčení dokumentární série Eva Longoria: Searching for Mexico (Eva Longoria: Hledání Mexika) – tu mimochodem produkovala další slavná foodie celebrita – Stanley Tucci.
  • Pro CNN Travel herečka uvedla, že díky cestování po Mexiku objevila neuvěřitelnou jedinečnost a rozmanitost tamní gastronomie, která rozhodně není jen o tequile a tacos. Zdůraznila také, že mexická kuchyně patří mezi kulturní dědictví UNESCO.

A nyní už si pojďte připravit guacamole s chilli papričkami Serrano podle receptu z Eviny první kuchařky, ke kterému přidala i pár tipů:

„Mám několik triků, díky kterým má guacamole skvělou chuť a strukturu. Za prvé, používám citronovou, nikoli limetkovou šťávu. Citron má v sobě trochu sladkosti, která zvýrazní všechny ostatní chutě. Klíčové také je, že nikdy nešetřím citronem ani košer solí. V podstatě připravím slanou limonádu, ve které avokádo a další ingredience plavou – věřte mi, že to dělá velký rozdíl! A konečně, při přidávání ingrediencí do mísy je nemíchejte, jinak bude guacamole příliš vodnaté.“

Na 8 šálků guacamole potřebujete:

  • 6 zralých avokád nakrájených na zhruba centimetrové kostky 
  • 4 středně zralá rajčata nakrájená na zhruba centimetrové kostky
  • 1 velká bílá cibule (najemno nakrájená)
  • 1 paprička Serrano (nasekaná)
  • ½ svazku čerstvého koriandru (nasekané listy a tenké stonky)
  • šťáva ze 4 malých citronů (cca ½ šálku)
  • 2 lžičky košer soli nebo podle chuti
  1. Jednotlivé suroviny dejte do velké mísy, aniž byste je míchali.
  2. Až poté suroviny opatrně promíchejte, aby se dobře propojily. Dělejte to opravdu jemně, aby guacamole nebylo příliš hladké a zachovala se žádoucí „kouskovitá“ konzistence.
  3. Přesuňte do servírovací mísy a podávejte.

Zdroj: Upravený recept na guacamole z knihy Eva’s Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends pochází z článku na CNN Travel

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín