Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexická šéfkuchařka Alondra Maldonado: Na omáčku mole existuje tolik receptů jako na vaši svíčkovou

Omáčka mole Alondry Maldonado
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mexická kuchyně je barevná, aromatická a bez přehánění návyková. Pokud ovšem vždy skončíte u quacamole, chili con carne nebo naditého burrita, šídíte se! Chutných pokrmů totiž nabízí mnohem víc. Usměvavá Mexičanka Alondra Maldonado se s námi podělila o svůj oblíbený recept kuře s tradiční omáčkou mole a přidala tipy na nákupy.

Energická Alondra se nás rozhodla pěkně krok za krokem naučit jeden z tradičních mexických pokrmů – kuře s omáčkou mole. Pikantní omáčka obsahuje kromě chilli papriček, koření a ořechů často i čokoládu, která zvýrazní její bohatou chuť. Lze ji použít nejen jako omáčku ale i jako marinádu. 

„Na mole, jednu z nejznámějších mexických omáček, je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale můj zamilovaný,“ prozradila nám během vaření. Její verze tradičního kuřete s omáčkou mole nám naprosto učarovala. Jestli máte rádi chili con carne, pak si zamilujete i tenhle zemitý kuřecí pokrm s červenou rýží.

  • Alondra Maldonado původně vystudovala angličtinu, literaturu a překladatelství.
  • Pak ale propadla jídlu, otevřela si vlastní restauraci a napsala knihu Sabores de Nayarit, která získala ocenění The World Best Mexican Cookbook 2015.
  • Dříve také vedla v Pražském kulinářském institutu kurz autentické mexické kuchyně.

Příležitost naučit se vařit originální mexická jídla přímo od „zdroje“ jsme si nemohli nechat ujít. Šéfkuchařka se zaměřuje na klasickou mexickou regionální gastronomii, vyučuje, vaří a přednáší mexickou gastronomii včetně tradičních postupů, aplikovaných do moderní gastronomie.

„S knihou Sabores de Nayarit hodně cestuji, a tak jsem měla šanci pochopit, proč je tak těžké uvařit naše jídla poctivě. Sehnat všechny suroviny je mimo Mexiko opravdu fuška,“ říká Alondra. Původně si chtěla suroviny na pokrm dovézt, jaký by to ale mělo smysl, když by si pak podle jejích receptů nikdo doma neuvařil?

„Kuchaři z Prakulu dostali seznam a museli se s ním poprat, takže teď víme nejen to, že všechno sehnat lze, ale také víme kde,“ dodává Alondra spokojeně.

Základem většiny mexických pokrmů jsou chilli papričky. Nepoužívají se však jen kvůli ostrosti, každá má specifickou chuť. Zelené banány zvané plantanos, které se pečou a smaží, koupíte v Makru anebo v dobře zásobených vietnamských obchodech.

„Mexická kuchyně je vlastně jednoduchá, vaříme z toho, co máme, a snažíme se, aby nic nepřišlo nazbyt, proto třeba suché ztvrdlé tortilly spotřebujeme jako zajímavou vložku do polévky,“ říká šéfkuchařka a dodává, že je jedno, koupíte-li pšeničné nebo kukuřičné tortilly, ale hlavně ať jsou to ty malé!

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín