0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milovala sladké, přesto měla pouhých 58 cm v pase: Jak jedla Marie Antoinetta?

Marie Antoinetta a její potomci
ZDROJ: Zephirx/Pixabay
sdílet:

Její jméno je nejvíce spojováno se svržením francouzské monarchie a výrokem „Ať jedí koláče“. Ten sice zřejmě nikdy nevyslovila, ale zatímco její lid živořil, ona si užívala si bujaré oslavy a milovala luxus. Co ale tato významná žena, která nakonec zemřela pod gilotinou, ráda jedla?

Sladkosti k snídani = nejlepší dieta?

Podle knihy od Karen Wheeler s názvem Dieta Marie Antoinetty: Jezte koláče a zhubněte (v originále The Marie Antoinette Diet: Eat Cake and Still Lose Weight) stálo stravování slavné panovnice na myšlence, že když si dáte dezert k snídani, nebudete mít chuť na sladké během dne.

  • To by mohlo vysvětlovat tzv. francouzský paradox neboli fakt, že ve Francii je mnohem menší výskyt kardiovaskulárních chorob, ačkoliv si její obyvatelé pravidelně pochutnávají na tučných i sladkých jídlech, červeném vínu a cigaretách.
  • Marie Antoinetta se během snídaní nedržela zkrátka. Dopřávala si sladké pečivo s kávou nebo horkou čokoládou.
  • Jedla zejména rakouské sladké pečivo zvané kipferl, které se podobá našemu loupáku a je považováno za předchůdce slavného croissantu.
  • Milovala také kandované ovoce a tzv. Petit fours. Výraz pochází z francouzštiny a dá se přeložit jako „malé trouby“. Jedná se o malé dortíčky s polevou či fondánem, slané jednohubky nebo sušenky, pusinky či drobné pečivo z listového těsta.

Společného oběda se nedotkla a potom jedla v soukromí

Královna byla známá tím, že nerada jedla na veřejnosti, přitom společné opulentní stolování bylo ve Versailles zvykem. Podávaly se honosné pokrmy, ze kterých přímo čišelo bohatství francouzské královské rodiny.

  • Marie Antoinetta prý tato jídla sotva ochutnala a čekala, až její manžel Ludvík XVI. dojí, aby se mohla uchýlit do soukromí a najíst se podle svého.
  • Preferovala méně výstřední jídla. Kromě sladkého neměla v oblibě příliš výrazné chutě. K obědu si pochutnávala na vařené či pečené drůbeži nebo rybách a jako přílohu volila vařenou zeleninu.
  • Nejvíce pila vodu a limonádu z městečka Ville d'Avray, protože byly na tehdejší dobu velmi čisté a ráda si do nich namáčela sušenky.
  • Ze zdravotních důvodů si občas dala kravské či oslí mléko. Alkoholu příliš neholdovala.
  • K odpolední svačině už sladké tolik nejedla, spíš si zobla sýru nebo zeleniny vařené ve smetaně. 

Večeři řešila polévkou

Jak je vidět, Marie Antoinetta si udržela štíhlou postavu i po narození čtyř dětí. Údajně díky tomu, že se držela známého rčení: „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“.

  • Večeřela totiž pouze polévku, a to vývar z vařených kuřecích, jehněčích nebo hovězích kostí a čerstvé zeleniny.
  • Podle memoárů madame Campan, její první dámy a důvěrnice, královna už tehdy věděla to, co ukázaly výzkumy 21. století: Kromě toho, co jíte, je také velmi důležité, ve kterou denní hodinu jíte.

Zdroje informací: Dieta Marie Antoinetty: Jezte koláče a zhubněte, Popsugar, BBC

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč