Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mirka Van Gils Slavíková: Na Vánoce u nás nesmí chybět máslová majonéza

Mirka van Gils Slavíková
ZDROJ: Se souhlasem Mirky van Gils Slavíkové
sdílet:

Na festivalu Zimní Apetit piknik jsme se setkali s Mirkou Van Gils Slavíkovou, známou českou cukrářkou, která proslavila svou práci i za hranicemi České republiky. Povídali jsme si o její nové kuchařce Lahůdková a prozradila nám, co nesmí chybět v jejím bramborovém salátu.

Kuchařka Lahůdková: Pocta české klasice

Mirčina nejnovější kuchařka Lahůdková se zaměřuje na recepty, které oslavují českou tradici. V knize najdete také pár receptů na lahůdky, které už jsou u nás tak trochu zapomenuté. „Recept na mušelínovou majonézu vás určitě překvapí. Je podle pana Viléma Brabce, kterého považuji za jednoho z nejlepších kuchařů,“ řekla nám v rozhovoru a prozradila, jak ji připravit.

Skryt pre seznam

Jak se dělá mušelínová majonéza?

Mušelínovou majonézu podle Mirky van Gils se vyplatí zkusit, ona sama o ní říká: „​​Je neuvěřitelně lehká a chuťově jedinečná.“ 

Příprava není o mnoho složitější než u klasické majonézy, výsledek je ale ještě o třídu působivější. Připravte domácí majonézu ze žloutků a oleje. Zbylé bílky vyšlehejte se špetkou soli a bílkový sníh do ní opatrně vmíchejte. Tak jemnou majonézu jste ještě určitě neochutnali. 

Mirka Slavíková v rozhovoru zavzpomínala i na tradiční mléčné bary, kam ráda chodila. „Jakmile byla čerstvá smaženka nebo kominíček, to byla prostě lahůdka. Kominíček byla čokoládička z kakaa, nic moc to vlastně nebylo,“ smála se vzpomínce na retro sladkost. „Ale byl se šlehačkou! A co jsem milovala nejvíc? Jahody se šlehačkou!“

Bramborový salát podle Mirky van Gils

Teď před svátky připomněla Mirka i svou starší kuchařku Šťastné a Voňavé, která nabízí recepty pro dokonalé české Vánoce. A prozradila nám i svůj recept na bramborový salát.

„Na Vánoce u nás nesmí chybět máslová majonéza. Kombinuji ji s výbornými bramborami, zeleninou, jako je mrkev, celer nebo petržel, a přidávám oloupané jablíčko. Dnes už všechnu zeleninu krájí můj syn na malinké kostičky – takzvané brunoise. Zeleninu nemám ráda rozvařenou, takže ji blanšírujeme, a salát dochucujeme citronovou šťávou, hořčicí, solí, pepřem a trochou cukru.“

Mirka Van Gils Slavíková svým přístupem dokazuje, že tradiční česká kuchyně může být svěží a moderní, aniž by ztratila svou duši. Ať už sáhnete po knize Šťastné a Voňavé pro inspiraci na Vánoce, nebo po Lahůdkové, která vás vezme na cestu časem. A jak sama autorka říká: „Vaření a pečení není jen o výsledku, ale o radosti, kterou přinášíte sobě i ostatním.“

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...