Na festivalu Zimní Apetit piknik jsme se setkali s Mirkou Van Gils Slavíkovou, známou českou cukrářkou, která proslavila svou práci i za hranicemi České republiky. Povídali jsme si o její nové kuchařce Lahůdková a prozradila nám, co nesmí chybět v jejím bramborovém salátu.
Kuchařka Lahůdková: Pocta české klasice
Mirčina nejnovější kuchařka Lahůdková se zaměřuje na recepty, které oslavují českou tradici. V knize najdete také pár receptů na lahůdky, které už jsou u nás tak trochu zapomenuté. „Recept na mušelínovou majonézu vás určitě překvapí. Je podle pana Viléma Brabce, kterého považuji za jednoho z nejlepších kuchařů,“ řekla nám v rozhovoru a prozradila, jak ji připravit.
Jak se dělá mušelínová majonéza?
Mušelínovou majonézu podle Mirky van Gils se vyplatí zkusit, ona sama o ní říká: „Je neuvěřitelně lehká a chuťově jedinečná.“
Příprava není o mnoho složitější než u klasické majonézy, výsledek je ale ještě o třídu působivější. Připravte domácí majonézu ze žloutků a oleje. Zbylé bílky vyšlehejte se špetkou soli a bílkový sníh do ní opatrně vmíchejte. Tak jemnou majonézu jste ještě určitě neochutnali.
Mirka Slavíková v rozhovoru zavzpomínala i na tradiční mléčné bary, kam ráda chodila. „Jakmile byla čerstvá smaženka nebo kominíček, to byla prostě lahůdka. Kominíček byla čokoládička z kakaa, nic moc to vlastně nebylo,“ smála se vzpomínce na retro sladkost. „Ale byl se šlehačkou! A co jsem milovala nejvíc? Jahody se šlehačkou!“
Bramborový salát podle Mirky van Gils
Teď před svátky připomněla Mirka i svou starší kuchařku Šťastné a Voňavé, která nabízí recepty pro dokonalé české Vánoce. A prozradila nám i svůj recept na bramborový salát.
„Na Vánoce u nás nesmí chybět máslová majonéza. Kombinuji ji s výbornými bramborami, zeleninou, jako je mrkev, celer nebo petržel, a přidávám oloupané jablíčko. Dnes už všechnu zeleninu krájí můj syn na malinké kostičky – takzvané brunoise. Zeleninu nemám ráda rozvařenou, takže ji blanšírujeme, a salát dochucujeme citronovou šťávou, hořčicí, solí, pepřem a trochou cukru.“
Mirka Van Gils Slavíková svým přístupem dokazuje, že tradiční česká kuchyně může být svěží a moderní, aniž by ztratila svou duši. Ať už sáhnete po knize Šťastné a Voňavé pro inspiraci na Vánoce, nebo po Lahůdkové, která vás vezme na cestu časem. A jak sama autorka říká: „Vaření a pečení není jen o výsledku, ale o radosti, kterou přinášíte sobě i ostatním.“