Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mistr italské kuchyně, šéfkuchař Max Mariola: Bývalý triatlonista oprašuje recepty z dětství

Max Mariola
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pokud máte rádi italskou kuchyni, Maxe Mariolu si zamilujete. Tenhle šéfkuchař je rozený showman, který má miliony sledujících na sociálních sítích a my vám doporučujeme ho začít sledovat. Díky jeho videím totiž proniknete do italské kuchyně, objevíte spoustu skvělých receptů a ještě se pobavíte, protože Max Mariola přímo srší humorem a pozitivní energií.

Massimiliano „Max“ Mariola se narodil v roce 1969 v Římě a vyrůstal ve městě Nettuno v regionu Lazio. Vášeň k vaření v něm probudila jeho maminka, která ho naučila, jak důležité je používat kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny. Díky tomu, že má jeho rodina kořeny v různých oblastech Itálie tenhle bývalý triatlonista objevil rozmanitost italské kuchyně, se kterou nyní seznamuje veřejnost.

  • První profesionální zkušenosti s vařením sbíral v 90. letech v restauraci Il Castagnone. Současně navštěvoval školu vaření, kde ho kromě jiných učila také uznávaná šéfkuchařka Laura Ravaioli, která později založila televizní stanici Gambero Rosso Channel.
  • A protože Max není šikovný jen na vaření, ale je po všech stránkách charismatická osobnost, dostal možnost na Gambero Rosso moderovat spoustu pořadů o vaření. Tehdy se také potkal se šéfkuchařem Fulviem Pierangelinim, který prý výrazně ovlivnil jeho práci, píše na Max Mariola Restaurant.

V současnosti je velmi populární na sociálních sítích – na instagramovém i tiktokovém účtu a kanálu na YouTube pravidelně sdílí videorecepty na italská jídla – od těstovin přes pizzu či rizoto po tiramisu – a ukazuje, jak z jednoduchých a cenově dostupných surovin vytvořit něco úžasného.

  • Zkuste třeba jeho křupavý caprese sendvič, cibulovou polévku maminky Fiorelly, krémové citronové špagety, masové kuličky nebo plněné kalamáry s rajčatovou omáčkou – vybrat si můžete ze stovek receptů.

Kvalitní a sezónní suroviny jsou pro něj základ

V roce 2023 vyšla Maxovi kuchařka The Sound of Love (Zvuk lásky) – její název odkazuje na moment, kdy kuchař zkušeně manévruje s pánví, aby smíchal těstoviny s omáčkou, čímž vytváří charakteristický zvuk, který Max považuje za „zvuk lásky“. V knize, která zatím nebyla do češtiny přeložena, najdete „120 receptů připravených s láskou“, ale také pilíře, o které se Mariola při vaření opírá.

  • Patří sem důraz na používání čerstvých, lokálních a sezónních surovin v té nejlepší kvalitě. Max také podporuje drobné místní výrobce a pěstitele, jejichž práce si nesmírně váží, a doporučuje nakupovat především u nich.
  • Dále prosazuje udržitelnost, snahu zpracovat suroviny do posledního kousku a nic nevyhazovat.
  • „Vyrůstal jsem na masových kuličkách mé matky, babiččině peperonatě a ručně vyrobených těstovinách od mých tet,“  uvádí v knize a podotýká, že tradiční recepty jsou úžasný dar, který je potřeba předávat dalším generacím.
  • Při vaření je pro něj také důležitá dobrá nálada, svoboda experimentovat, ale i dělat chyby. A hlavně spoustu olivového oleje – až se podíváte na jeho videa, tak zjistíte, že jím skutečně ani trochu nešetří.

Kvůli restauraci se přestěhoval z Říma do Milána

24. ledna 2024 otevřela dlouho očekávána restaurace s jednoduchým názvem Max Mariola Ristorante, která sídlí na Via San Marco v Miláně, kam se Mariola, který je rovněž vášnivým cestovatelem, přestěhoval z Říma. Podle webu Fanpage.it uvedl, že si Milán vybral, protože ho považuje za město budoucnosti a líbí se mu jeho živá a moderní atmosféra, která podněcuje k experimentování.

V podniku, který je zařízený ve středomořském stylu, můžete ochutnat italskou kuchyni tak, jak ji má Mariola rád – lahodnou, jednoduchou a s důrazem na kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny. „Nechat vyniknout každou surovinu je mým posláním, proto v sezónním menu najdete ingredience, které možná nejsou příliš módní, ale zato jsou velmi kvalitní a dobré, někdy dokonce více než jejich kolegové zvučných jmen,“  uvádí na webových stránkách restaurace a pro Fanpage.it dodal, že chce „bojkotovat lososa, stracciatellu, červené krevety a pistácie, které jsou teď všude.“

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...