Nová registrace Zapomenuté heslo

Mladí a nadějní? Foodblogeři tvoří trendy, nebojí se jít do soutěží, ale zároveň využívají sílu svého hlasu

Adam Rundus s partnerkou Dorotkou
Se svolením Adama Runduse
Kanta The Chef Nela Trojaková Adam Rundus Další
2 fotky

Milují jídlo, kvalitní suroviny i pečlivé receptury, ale jsou i hraví a zábavní, nebojí se dělat to jinak. Foodblogy kralují gastro scéně dlouhé roky a nastupující mladá generace má rozhodně co říct. Nadějní tvůrci si zakládají na udržitelnosti, čerpají inspiraci z cest a věhlas si získávají nejen přes sociální sítě – nebojí se přihlásit do kuchařských show a svůj talent předvést před celým národem. Kdo vás bude bavit, tedy komu dát follow?

Nemáme sice přesné statistiky, ale tvrzení, že foodblogy vznikají jako houby po dešti, asi nebude daleko od pravdy. A víte co? Podle nás je to skvělé, protože gastro inspirace není nikdy dost, a my máme radost, že nastupující foodblogerská generace přináší hodnotný a zajímavý obsah. Tvůrci pracují invenčně a kreativně, nebojí se české klasiky ani exotiky, zajímavých ani tradičních surovin. Je pro ně důležitý důraz na poctivost, sezónnost i udržitelnost. Mají kuráž a rádi se propojují navzájem i se zkušenějšími bardy. Koho byste rozhodně měli sledovat? 

Chili Ta

Představovat foodblogerku Chili Ta asi nemusíme. Někdo ji zná čistě jako velmi kreativní a zábavnou tvůrkyni, která skvěle vaří, a to nejen asijskou kuchyni, někdo ji zaznamenal v některé z reality show, byla hvězdou MasterChefa, Survivoru i Star Dance. 

V čem je podle nás přínosem? Mimo jiné i přesahem mimo oblast vaření. Neváhá promluvit o tom, jak se vyrovnávala se šikanou (v pořadu 13. komnata) a pomáhá těm, kteří to potřebují. V rámci projektu RedTribe jela spolu s Lejlou Abbasovou a Jakubem Ratajem pomáhat a ukazovala například kuchařovi v místní škole, jak vařit výživná jídla za pár korun. A naposledy rozbouřila vody svojí aktivitou s karmickou vodou, ze které nakonec „vylezla“ akce na podporu potravinové sbírky.

Kanta The Chef

Vojtěcha Kantu jste mohli nedávno vidět v pořadu Prostřeno, ale především tvoří a vaří na profilu Kantathechef, na kterém pracuje společně se svojí ženou Aničkou, která vše natáčí i stříhá. Je to kompletně společný projekt od jeho založení. A jak k blogu přistupuje?

„Někdo si dělá radost nakupováním, já hned vymýšlím, co dobrého si dám k jídlu. Vaření je moje velká vášeň už od dětství, stejně jako sport. Jídlo je pro mě především radost, ne dogma. Strašně mě baví vymýšlet recepty, které mají šmrnc, a největší radost mám, když si je doma lidé podle mě opravdu uvaří. Připadá mi, že se tak s mými fanoušky na dálku setkávám u jednoho stolu – a to mě těší nejvíc. Věřím ve fúzi, a to nejen v jídle. Svět by měl stát na propojování a já věřím, že i skvělá jídla vznikají ve chvíli, kdy člověk otevře oči a vyleze ze své ulity,“ řekl pro Apetit.

Nela Trojaková

Na Nelu Trojakovou jsem dostala tip od své dospívající dcery a přiznám se, že pěkných pár desítek minut jsem na jejím profilu zůstala. Kromě toho, že má nakažlivou energii a je znát, jak si nejen vaření, ale život jako takový užívá, jsou její video recepty prostě k sežrání. Není to nic příliš komplikovaného, zároveň také určitě ne přehnaně zdravého, ale to prostě není u Nel priorita. Zkuste hot mozzarellu, masové špízy nebo tiramisu cupcake a nebudete litovat. Nela sleduje trendy, takže u ní nechybí ani recenze na dubajskou čokoládu

„Na sítích vařím trendy jídla, co chytí za oko i chuťový buňky, ale doma si klidně udělám segedín jak od babičky. Dřív jsem vařila v restauracích, takže vím, jak to chodí i za profi sporákem. Ve videích nehraju na dokonalost – hlavní je, aby to bavilo, chutnalo a nikdy to nebyla nuda. Je to mix chaosu, chuti a upřímnosti,“ vysvětlila pro Apetit.

Adam Rundus

Opakování není nikdy dost, a když my si někoho oblíbíme, rádi o něm dáváme vědět pravidelně. Adam Rundus na sebe upozornil jako účastník soutěže MasterChef 2023. Tehdy se o něm ještě hodně mluvilo jako mladším bratrovi kuchařky Kamily Kamu Rundusové. Od té doby ušel obrovský kus cesty: získal ocenění Objev roku v soutěži Food blog roku 2024, neustále připravuje nové recepty i recenze různých podniků, na konci loňského roku vydal svou první kuchařkou knihu s názvem SMASH-BA a podtitulem Kuchařka nejen z toustovače a tvoří Youtube pořad se svojí snoubenkou Dorotkou, do nějž si zvou zajímavé hosty.

Nyní se v rámci projektu Liga Taste rozhodl ukázat, jak krásně k sobě pasují fotbal a moderní gastronomie. Na zápasech v Praze, v Plzni a v Ostravě budou mít fanoušci fotbalu i dobrého jídla možnost ochutnat plněné ručně vyrobené bagety s trhaným vepřovým masem, pomalu taženým v pomerančové šťávě, doplněným nakládanou cibulí, praženou kukuřicí a bylinkami. 

Lukáš Švec

Lukáše Švece nám doporučil právě Adam Rundus. Je to mladý talentovaný kuchař, který svoje sledující oslovuje „Čau, děcka“, a pravidelně je zásobuje recepty, které prostě chcete vyzkoušet. My jsme si oblíbili jeho Japanese Egg Sandwich. On sám miluje karamelizovaný bůček, a i když českou kuchyni považuje za těžkou, tak je podle něj i velmi chutná. Co by z ní ale navždy vymazal? Johančino tajemství, jak se prý podle jeho kolegyně nazývá přežitek minulosti: kuřecí plátek s broskví

„Většina lidí mě zná pod mou přezdívkou ‚Lukishek‘. Už od malička miluju jídlo i vaření, něco přes rok tvořím videorecepty na sociální sítě. Mým prvním záměrem bylo edukovat své přátele tak, aby mi pak dokázali taky dobře uvařit, nakonec to přerostlo až k tomu, že jsem se stal influencerem a vaří podle mě stovky lidí, ač bych o sobě neřekl, že jsem kuchař.“

Sdílet článek

Foodblogeři a foodblogerky MasterChef

Související články