Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mladí pekaři každý rok soutěží v pečení. Co letos pekli a kdo letošní soutěž vyhrál?

Soutěž Pekař roku junior
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mladí pekaři poměřili v březnu 2023 už po dvacáté páté svoje síly v soutěži Pekař roku junior. Soutěže se zúčastnilo deset nejlepších studentů potravinářských škol a učilišť z celé republiky. 

V jakých disciplínách pekařská omladila soutěžila a jak to probíhalo? Soutěžící se utkali v přípravě pšenično-žitného chlebaběžného i vícezrnného pečiva. To však nebylo všechno. Finalisté soutěžili ještě s vánočkami a tradičními chodskými koláči.

  • Odborná porota hodnotila dovednosti, manuální zručnost, nápaditost a originalitu zpracování soutěžících.
  • Vítězkou se stala Adéla Šimková ze Střední školy Brno, Charbulova. Ta si kromě titulu Pekař roku 2023 junior odnesla také skleněný chléb a nezapomenutelný soutěžní zážitek.
  • První tři soutěžící si pak odnesli též pozvánku na návštěvu sídla společnosti backaldrin v rakouském Astenu s prohlídkou muzea chleba pro dvě osoby.

Soutěž Pekař roku junior se konala již po pětadvacáté a proběhla tradičně pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v České republice. Svaz podporuje studenty pekařských oborů speciálním stipendiem, vydává odborné publikace a propaguje pekařský obor u odborné i široké veřejnosti.

Cílem naší juniorské soutěže je podpora mladých talentů a pekařského oboru jako takového. Velmi nás těší, že studenti si akci skvěle užili a na místě byla tradičně příjemná, ale zároveň soutěžní atmosféra, vyhlášení výsledků proběhlo ve VIP zóně  kladenského hokejového stadionu,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice. 

I letos se uskutečnila juniorská kategorie soutěže Pekař roku s podporou společnosti Albert. „Těší nás vidět talentované účastníky a jsme rádi, že události jako tato pekařské řemeslo popularizují. V rámci výuky i praxe dlouhodobě spolupracujeme s odbornými školami. Poskytujeme příležitosti získat dovednosti spojené s tradiční výrobou čerstvého pečiva a podporujeme pekařské řemeslo. Ve velkých obchodech provozujeme pekárny s vlastní výrobou, a navíc odebíráme pečivo od desítek regionálních českých pekáren,“ říká Václav Bozděch, manažer produkce pečiva obchodů Albert.

[[nid:39911]]

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol.

Zdroje informací: Svaz pekařů a cukrářů ČR

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...