Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moderní a vyvážená večeře? Zkuste bowl s kuskusem, avokádem a kuřecími kousky podle foodblogu Na skok v kuchyni

Bowl s kuskusem, avokádem a kuřecími kousky
ZDROJ: Se svolením Romany Böhmové (Naskokvkuchyni.cz)
sdílet:

Ideální večeře je rychlá, chutná celé rodině a neobsahuje špagety, toastový chléb ani vajíčka – ty totiž byly na menu v posledních 14 dnech několikrát. A když je k tomu ještě chuťově zajímavá a pestrá co do surovin, je to opravdu ideál. Přesně taková je bowl podle foodblogerky Romany Böhmové z blogu Na skok v kuchyni.

V dětství se těšíte, až budete dospělí, a pak zjistíte, že se s dospělostí pojí velká zodpovědnost a nutnost plánování. Nikdo vám třeba neřekne, že budete muset vymyslet zhruba 300 až 350 večeří za rok. Ideální je pak takový recept, který je rychlý a chutný, ale lze jej i různě obměňovat. A přesně taková je bowl od naší oblíbené foodblogerky Romany z blogu Na skok v kuchyni.

„Pokud si chcete dopřát nutričně vyváženou a opravdu lahodnou večeři, připravte si tuto bowl s kuskusem, zeleninou a kuřecími kousky. Místo kuskusu si můžete dát třeba quinou, jáhly nebo pohanku, místo kuřecích kousků pak kuřecí stripsy. A vše to kombinovat se zeleninou podle svých chutí,“ doporučuje Romana.

V čem je skvělý kuskus?

Těstovina z tvrdé pšenice ve tvaru drobounkých kuliček v českých kuchyních zdomácněla a těší se velké oblibě. Proč?

  • Jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Kuskus se při přípravě nevaří, jen se zalije horkou tekutinou (ideálně vývarem) a nechá se nasáknout.
  • Velmi dobře přejímá chutě jiných surovin, proto se ho nebojte doplnit o další aromatické přísady.
  • Skvělý je například se sušenými rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bazalkou, sluší mu také citron, oříšky, sušené ovoce a samozřejmě výrazné koření.

Bowl s kuskusem, avokádem a kuřecími kousky

Ingredience na bowl: 150 g opečených kuřecích kousků nebo stripsů, 100 g uvařeného kuskusu, ½ avokáda, hrst polníčku, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky, ¼ salátové okurky, 3 lžíce hummusu

Na zálivku si připravte: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku medu, 1 lžičku čerstvých nasekaných bylinek, sůl

Postup:

  • Kuskus si připravte podle návodu na obalu (nejlépe ho zalijte vývarem) a naservírujte ho do misky. 
  • Přidejte polníček, nakrájená rajčata, okurku a ředkvičky. Pokud vám chutná hummus, i ten se k tomu všemu skvěle hodí.
  • Poté do misky ještě přidejte na plátky nakrájené avokádo a celé to zalijte zálivkou, kterou si připravíte z olivového oleje, dijonské hořčice, medu, soli a bylinek. 
  • Nakonec přidejte kuřecí kousky

TIPY: 

  • Pokud máte zbytek pečeného kuřete, využijte ho a jednoduše nakrájejte do misky.
  • Pokud žádné pečené kuře nemáte, nakrájejte kuřecí prsa na menší kousky, osolte je, opepřete a opečte na pánvi s trochou oleje dozlatova. Můžete přidat i česnek nebo bylinky (například rozmarýn nebo tymián), aby byly kousky aromatičtější, a nakonec je zastříkněte kapkou citronové šťávy.
  • Výborné budou i domácí kuřecí stripsy z trouby, a když máte opravdu málo času, sáhněte po těch kupovaných.
  • Bowl je skvělá, když ji navrchu ozdobíte mikrobylinkami. 

Zdroj: Na skok v kuchyni

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...