Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Můj nejoblíbenější čepovací styl je šnyt, říká nejlepší letošní výčepní Klára Brodecká

Klára Brodecká
ZDROJ: Pilsner Urquell
sdílet:

Nejlepší českou výčepní v Česku pro letošní rok se stala Klára Brodecká. Na slavnostním galavečeru v Holešovické tržnici v Praze převzala titul Pilsner Urquell Master Bartender. Porotu přesvědčila svými znalostmi a dovednostmi i schopností přenášet lásku k pivu a nadšení na ostatní. 

Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena. Položili jsme jí několik otázek.

Jak jste se k čepování piva dostala? Přece jen nejde úplně o ženskou disciplínu.
K čepování jsem se dostala asi jako většina z nás při práci v gastronomii. V minulém zaměstnání jsme byli většinu času na všechno v hospodě sami, a tak jsem se dostala i k čepování. A zjistila jsem, že právě to mě začalo nejvíc bavit.

Co na pivu oceňujete a jak má podle vás vypadat dokonale „naservírovaný“ půllitr?
Dokážu ocenit práci ostatních výčepních, protože sama vím, co všechno péče o pivo obnáší. Dokonalé pivo poznáte už na první pohled podle čisté sklenice a krásné krémové pěny. Pak už jen stačí servírovat na pivní tácek uchem k pravé ruce.

 Jaké je vaše oblíbené pivo?
Mezi moje nejoblíbenější pivní styly rozhodně patří ležáky. Můj nejoblíbenější styl čepování je určitě šnyt. Nepohrdnu ale ani dobrou Ipou. A kromě piva ráda ochutnám i cider.

 Používáte pivo i jako surovinu do vaření?
Do některých jídel ano, třeba do guláše nebo na marinování masa využívám pivo ráda.

Utkání u pípy

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo rekordních 256 výčepních z Česka, z nichž bylo 87 žen. Soutěž i letos přilákala řadu nových výčepních – více než 170 přihlášených se účastnilo poprvé.

Letos jsme mohli vidět plno nových tváří, z čehož mám opravdu radost. Je dobře, že přibývají noví talentovaní výčepní i hospody, které chtějí nabízet pivo v té nejvyšší kvalitě. A je skvělé vidět, že řemeslo výčepních už rozhodně není jen mužskou záležitostí. Naše klání navíc přispívá k rostoucí kvalitě čepovaného piva, edukuje výčepní a zároveň je motivuje ke zdravé rivalitě. I to pomáhá k rozvoji české pivní kultury, a to nejen v tradičně ,pivních městech' ale po celém Česku,“ hodnotí letošní ročník soutěže Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...