Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Natalie Portman kvůli roli držela drastickou dietu. Byly noci, kdy jsem si myslela, že umřu, říká

Natalie Portman
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Narodila se v Jeruzalémě jako Natalie Hershlag a proslavila se už jako třináctiletá Natalie Portman ve filmu Leon. Krásná herečka, která hrála v mnoha trhácích i kritiky oceňovaných snímcích, neztrácí svůj dívčí půvab a štíhlou postavu ani po čtyřicítce. Jaký způsob stravování je jí vlastní? A jak se její jídelníček mění kvůli přípravě na nejrůznější role?

Vegetariánkou dříve než herečkou

Ve videu z roku 2018 na YouTube kanále Munchies, který spadá pod newyorský časopis VICE, prozradila, že se stala vegetariánkou už v devíti letech a ve třiceti přešla na veganství. Říká, že když se stravuje vegansky, netrpí na náhlé záchvaty únavy v průběhu dne a její energie je mnohem stabilnější.

  • Zároveň zmiňuje, že se pro veganství rozhodla i díky přečtení knihy Eating Animals od Jonathana Safran Foera (české vydání se jmenuje Jíst zvířata), která ji hluboce zasáhla. Proto autora oslovila s nápadem vytvořit na základě knihy filmový dokument, který v roce 2018 skutečně vyšel pod stejným názvem.
  • Dokumentární film, v němž se Natalie zhostila role vypravěčky, mapuje posledních čtyřicet let amerického živočišného průmyslu, v němž bohužel vítězí levná, masová produkce nad tradičními drobnými farmáři, což má negativní dopad na zdraví lidí i krajiny.
  • Ve videu také zmiňuje, že jí spoustu avokád a je šťastná, že může žít v Kalifornii, kde je tohoto ovoce, které se používá spíše jako zelenina, dostatek. Kromě avokáda je základem jejího jídelníčku také rostlinná slanina z tempehu.
  • Pro časopis Harper's Bazaar uvedla, že její nejčastější snídaní je avokádový toust nebo ovesná kaše.
  • K obědu preferuje mexickou kuchyni ve veganské variantě z losangelské restaurace Gracias Madre, kde jí velmi chutnají jednotlivé rostlinné ingredience jako je guacamole, rostlinné maso, křupavá hlíva ústřičná a pečený kořeněný květák.
  • Když večeří doma, většinou si s manželem (francouzský tanečník a choreograf Benjamin Millepied) dávají těstoviny, japonská jídla nebo pokrmy z Blízkého východu, ve kterých často figuruje kuskus.
  • A jako dezert si oblíbila veganskou zmrzlinu od značky Van Leeuwen, zejména banánovou se slaným karamelem nebo s kousky mátové čokolády.

Cizrnové ragú podle Natalie Portman

Ve výše zmíněném videu ukázala Natalie Portman přípravu cizrnového ragú, což je další domácí večeře, kterou často připravuje. Jde o jednoduché a rychle hotové jídlo, takže se herečka a současně dvojnásobná maminka stihne kromě vaření věnovat i svým dětem.

Ingredience na dvě porce:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 jemně nasekané stroužky česneku
  • 1 velká zelená cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 konzerva loupaných rajčat v celku
  • 1 okapaná a propláchnutá plechovka cizrny
  • 2 lžičky soli
  • chilli vločky
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • vařená rýže jako příloha

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek a cuketu a za častého míchání restujte přibližně jednu minutu, dokud česnek nezačne vonět.
  2. Pak přidejte rajčata a mírně je rozmačkejte hřbetem vařečky. Vmíchejte cizrnu, sůl a chilli vločky.
  3. Poté směs přiveďte k varu, následně snižte na mírný stupeň a za občasného míchání nechte vařit cca půl hodiny. Směs by měla lehce zhoustnout a získat gulášovou konzistenci.
  4. Hotové ragú podávejte s rýží a ozdobte čerstvou petrželkou.

Vyčerpávají proměna v Černou labuť

Asi nejvíce extrémní dietu podstoupila během přípravy na temný psychologický thriller Černá labuť. V tomto snímku z roku 2010, který jí nakonec vynesl Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli, hraje mladou baletku, kterou naprosto pohltí její touha získat hlavní taneční part v Labutím jezeře.

  • Aby Portman získala tělo baletky, co tvrdě dře, musela sama dodržovat přísný režim, během kterého prý jedla takřka jen mrkev a mandle, a zkoušela osm hodin denně, uvádí magazín HELLO!.
  • „Byly noci, kdy jsem si myslela, že doslova umřu,“ řekla týdeníku Entertainment Weekly přirozeně štíhlá herečka, která pro roli primabaleríny zhubla cca devět kilogramů a její váha se pohybovala okolo 44 kg.

Kvůli roli superhrdinky musela pít spoustu proteinových koktejlů

Poněkud odlišný stravovací režim si vyzkoušela, když natáčela další pokračování akčního filmu Thor: Láska jako hrom. Ve snímku na motivy komiksů od vydavatelství Marvel Comics se z její postavy Jane Foster stane ženský protějšek superhrdiny Thora, takže bylo potřeba, aby drobná herečka získala více svalové hmoty.

  • Kromě pravidelných tréninků s osobní trenérkou Naomi Pendergastovou, které zahrnovaly box, skákání přes švihadlo, vzpírání a posilování břicha i paží, musela Natalie „nafouknout“ kalorický příjem.
  • Dramaticky navýšila podíl přijímaných bílkovin, aby si vybudovala a udržela svaly. Její typický jídelníček během natáčení zahrnoval ovesné kaše s lesními plody k snídani, ovoce, ořechy a saláty ke svačinám, falafel na oběd a kari k večeři. Ke každému jídlu také pila proteinový koktejl, píše magazín HELLO!.
  • To vše jí pomohlo dosáhnout svalnaté figury, aniž by se zřekla veganské stravy. Také ocenila gesto svého hereckého kolegy Chrise Hemswortha, představitele Thora, který si v den scény jejich polibku dal pauzu od pojídání masa, ačkoliv po něm nic takového nežádala, uvádí Variety.

 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...