0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejen Tafelspitz a Sacher-torte. Rakouská kuchyně je rozmanitá a Čechům blízká

Rakouská kuchyně si libuje v hovězím masu a sladkostech
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Kdo někdy u našich sousedů v Rakousku byl a ochutnal místní kuchyni, dozajista ví, že si Rakušané na žádná příliš lehká a zdravá jídla nepotrpí. Chutná ovšem jejich kuchyně rozhodně je. Která jídla řadíme mezi rakouskou klasiku?

Rakouská kuchyně je rozmanitá, využívá totiž toho, že Rakousko bylo ještě relativně nedávno součástí mnohonárodnostní říše. Ta čítala přes padesát milionů obyvatel, kteří mluvili šestnácti jazyky.

  • Rakušané, Maďaři, Češi, Němci, Poláci, Rusíni, Rumuni, Srbové, Chorvati, Slováci, Slovince, Italové, Židé – ti všichni jedli, vařili a pekli, a tak není divu, ze se jejich kuchyně vzájemně ovlivňovaly a inspirovaly. 
  • Za zrodem rakouské kávové kultury zase stála invaze Turků, kteří Evropany seznámili s kávovými zrnky. Ba co víc, tradiční rakouský štrúdl je údajně také pouze evropskou verzí turecké baklavy
  • Vídeňský řízek zase pravděpodobně pochází ze severní Itálie, palačinky nebo guláš mají původ v Maďarsku.
  • Pečínky a klobásky jsou pravděpodobně jihoněmecké speciality, zatímco pečivo, buchty a koláče byly mistrovstvím české kuchyně.
  • Rakušané se však mohou pochlubit mnoha vlastními perlami, jakou je například štýrská polévka s celestýnskými nudlemi (Frittatensuppe), tyrolský špekový knedlíček nebo salcburské noky.

Typické rakouské polévky

Rakušané si potrpí na polévky, které nechybějí na žádném slavnostním menu.

  • Ve Štýrsku si lidé zase velmi rádi pochutnávají na Kürbiscremesuppe, krémové dýňové polévce. Jinde než ve Štýrsku ji ovšem na jídelních lístcích v restauracích nenajdete. Oblíbenehé jsou také rajčatová polévka Tomatensuppe nebo klasická gulášovka Gulaschsuppe.

Vídeňský řízek z telecího

Co by to byla dovolená v Rakousku, kdybyste neochutnali Wienerschnitzel, vídeňský řízek. Ten se připravuje z tenkých telecích plátků, které se obalují v trojobalu. Řízek se podává tradičně s vařenými brambory a brusinkovou omáčkou.

Tafelspitz říkají Rakušané hovězí špičce vařené v hovězím vývaru společně s kořenovou zeleninou. K hovězí špičce se podávají nejrůznější přílohy, avšak velmi často se servíruje společně s vývarem jakožto vydatná polévka.

Sladké hlavní chody Rakušané milují

  • Rakušané také zbožňují sladká jídla. Germknödel je jedním z nich. Jde o velký kynutý knedlík naplněný povidly, bohatě zasypaný mákem a politý máslem či vanilkovou omáčkou. Kynutý knedlík si můžete dát k obědu, večeři i jako sladké mlsání mezi hlavními jídly.

  • Kaiserschmarrn, u nás známý jako císařský trhanec, se zase podává posypaný cukrem, někdy také s ovocem či švestkovým kompotem.
  • Nesmíme zapomenout ani na meruňkové knedlíky Marillenknödel, které se po uvaření obalují ve strouhance.
  • Italskou kuchyní inspirované Schlutzkrapfen zase představují tyrolské plněné taštičky, které připomínají italské ravioli nebo polské pirožky. Plní se obvykle tvarohem či sýrem, špenátem nebo houbami.

Rakouské sladké tečky

Kdo by neslyšel o typických rakouských dezertech – Sachertorte a Apfelstrudel.

  • Sachrův dort se skládá z čokoládového korpusu, který pokrývá vrstva meruňkové marmelády a čokolády. Podává se se šlehačkou.
  • Rakouský strúdl se neplní jen jablky ale také meruňkami, švestkami nebo tvarohem.

A typické rakouské pochoutky by nebyly úplné, kdybychom nezmínili Mozartovy koule, které se v různých obměnách vyrábějí po celém světě, avšak ty pravé seženete jen ve vybraných obchůdcích v Salzburgu. S naším receptem na Mozartky se jim můžete přiblížit i domácí výrobou.

Související články

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání
  • Lidé a jídlo

12 ukrajinských jídel, která stojí za ochutnání

Ukrajinská jídla vynikají nejen chuťově, ale odrážejí i kulturu a dlouhou historii své země. Recepty nápaditě pracují s moukou, hovězím masem, řepou, zelím, kysanou smetanou a dalšími tradičními produkty této úrodné oblasti. Seznamte se s...
Autor: Apetit

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit