Svou bohatou náplní a časovou náročností přípravy se podobají spíše dortu než koláči. Odměnu za vynaložené úsilí vám poskytne dokonalé propojení chutí všech oblíbených náplní, kde se v každém soustu koláče protknou pláty lahodného těsta s tvarohem, mákem, povidly, ořechy a jablky.
Jak štědrák, tak flódni mají svůj původ v kuchyních směrem na severovýchod od Česka. Přestože důvody ke vzniku skládaných koláčů se různí, štědrák i flódni se dodnes pečou zejména v období vánočních svátků.
- Štědrák je koláč z kynutého těsta, jehož jednotlivé vrsty jsou pojeny kombinací tvarohu, povidel, ořechů a máku doplněnou o náplň z jablek nebo třeba marmelády. Pochází ze Slovenska a dodnes se připravuje v období Vánoc.
- Flódni pochází z Maďarska a jedná se o tradiční součást židovské kuchyně. Servíruje se na židovský svátek označovaný jako Den smíření (Jom kipur). Připravuje se z křehkého těsta. Mnoho maďarských pekáren považuje právě svůj recept za pravý a původní.
Do štědráku dejte tvaroh
Cukráři doporučují štědrák před konzumací nechat alespoň jeden den odležet, aby se všechny chutě řádně propojily. Dle slovenské tradice se štědrák připravoval o vánočních svátcích.
- Základem pro přípravu štědráku je kynuté těsto.
- Těsto na štědrák si rozdělte na několik stejných dílů dle počtu náplní plus jedna navíc jako podklad. Například při použití třech různých náplní budete potřebovat 4 stejné kusy těsta, které rozválejte na jednoltivé pláty dle velikosti formy. Dospodu formy dejte první plát těsta a každou náplň přikryjte dalším plátem.
- Náplň si zvolte dle vlastní chuti a aktuálních zásob. Ve štědráku zpravidla nechybí náplň z máku, ořechů a povidel, použít však můžete také džem, jablka, hrušky nebo tvaroh.
- Inspiraci na náplně najdete buď v našem receptu na tlačené koláče nebo v závěru tohoto článku.
- Nejčastěji se podává ve formě klasického dortového výřezu nebo vyříznutý do krychle.
Flódni má přísnější pravidla
Flódni je kolega slovenského štědráku. Jeho pravou podobu můžete ochutnat v kavárnách napříč celým Maďarskem a připravit si jej můžete samozřejmě i doma.
- Základem maďarského flódni je křehké těsto.
- Některé zdroje dokonce uvádějí, že se do těsta na flódni přidává bílé víno. Neodolatelnou chuť mu dodává vanilka a citronová kůra.
- Při skládní dortu postupujte stejně jako u štědráku.
- Oproti štědráku má však flódni dohledatelný původní recept, podle kterého by první vrstva měla být z máku, druhá z jablek, třetí z ořechů a čtvrtá z povidel.
- Pod názvem fächertorte ho můžete ochutnat i ve vídeňské kavárně Demel, kde se začal připravovat už před druhou světovou válkou.
- Jeho ideální podobou je úhledná krychle nebo kvádr.
Jak na jednotlivé náplně?
Koláčovým náplním se věnujeme v jednotlivých receptech, ale vhodnými poměry surovin a tipy na ty nejlahodnější nejlahodnější náplně nejen do štědráku a flódni se můžete inspirovat rovnou:
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
- POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem nebo pudinkem.
- OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby vám cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
- MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly.
- JABLEČNÁ NÁPLŇ: 1/2 kg jablek zbavte slupky a jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. K nastrouhaným jablkům přidejte hrst rozinek, lžíci rumu, pár kapek citronové šťávy, cukr dle chuti a sladkosti jablek (můžete přidat i vanilkový cukr) a zasypte lžičkou skořice.
Zdroj: časopis Apetit, TasteHungary, OffBeatBudapest
Comments