
Recept na bramborový salát se ve většině rodin předává z generace na generaci a jen velmi neochotně měníme jeho složení a ingredience, málokdy podléhá trendům. Takže pokud vaše maminka a babička dávají do salátu hrášek, dáváte ho tam pravděpodobně také. Největší diskuse ale vyvolává uzenina. Patří salám nebo šunka do bramborového salátu?
Jsou pokrmy, u nichž existuje něco jako základní recept a pak mnohé varianty. A pak je bramborový salát, u kterého je „povinná“ jediná surovina: brambory. Tato ikona české štědrovečerní večeře existuje v tolika variantách, že se vám málokdy stane, abyste ochutnali dva stejné saláty. A diskuse o tom, jaké složení a postup jsou ty správné, dokážou vyvolat vášnivé diskuse. Co se týče použité zeleniny, typu majonézy nebo počtu vajíček, ke kompromisu a smíru dojít lze.
Ale jak přijde řeč na uzeninu, je to zkrátka „buď ano, nebo ne“. Do jakého týmu patříte vy a jak to mají známí šéfkuchaři?
Proč uzeninu do bramborového salátu (ne)přidávat?
Pakliže jste se narodili do rodiny, která uzeninu (šunku, gothaj, uzené maso) do bramborového salátu dává, asi vás nikdy nenapadlo, že by to tak být nemuselo. A pak zjistíte, že to vaše kamarády upřímně udivuje nebo až děsí. Jako byste ničili salámem Vánoce. Jaké jsou argumenty pro a proti uzenině?
- Pro uzeninu: Dodává salátu zajímavou chuť, protože skvěle funguje v kombinaci s kyselými okurkami a jemnými bramborami. A často jde zkrátka o tradici, jejíž vznik se může datovat do dávné minulosti, kdy maso patřilo k méně dostupným surovinám a salám v salátu tak navozoval dojem hojnosti a luxusu.
- Proti uzenině: Zvolíte-li příliš výraznou uzeninu, může zaniknout chuť ostatních ingrediencí. Salám byl navíc do původního receptu přidán až později, a pro mnohé je tak porušením tradice. A v době, kdy je stále větší pozornost věnována průmyslově upraveným potravinám, mnozí uzeninu z jídelníčku zcela škrtají... Navíc takový salát nenabídnete vegetariánovi.
Co si o uzenině v salátu myslí šéfkuchaři?
Spor o uzeninu v salátu je podobný jako legendární spor „se šípkovou, nebo se zelím“. Zeptali jsme se proto uznávaných šéfkuchařů, jak to vidí oni.
- Jan Punčochář pravidelně pořádá s přáteli mistrovství v přípravě bramborového salátu. Jeho salát je pokaždé úplně jiný a k uzenině má zcela jasno: „Já jsem velký milovník masa, to je o mně známé, ale co se týče bramborového salátu, mám zde velké ne. Uzeninu, salám a jiné masové výrobky v bramborovém salátu rád nemám. Neznamená to ale, že bych někomu utrhnul ruce. Pokud tam někomu chutná, ať si tam uzeninu klidně dá. Za mě ale určitě ne."
- Václav Kouba z Lokálu k uzenině říká: „Uzeninu lze určitě přidat, záleží na chuti každého. V Lokálech ale do bramborového salátu uzeninu nedáváme, jelikož chceme, aby si jej v maximální míře mohl dopřát každý, tedy i ti, kteří maso nejedí.“