Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nenasytná královna Viktorie: Kvůli matce držela dietu, později hltala jídlo po kilech včetně bizarních pokrmů

Královna Viktorie
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Královna Viktorie stála v čele britského impéria úctyhodných 63 let a 7 měsíců (déle vládla už jenom nedávno zesnulá Alžběta II.) a mimo jiné proslula svým obrovským apetitem, kvůli kterému byla na sklonku života skoro ‚stejně široká jako vysoká‘. Jak vypadal její jídelníček a proč tak moc jedla?

Bohatou stravou kompenzovala přísný režim v dětství

Velkou chuť k jídlu měla Viktorie už jako dítě. Podle rodiny „jedla trochu moc a skoro vždycky moc rychle“.

  • Z toho důvoda na ni matka naléhala, aby se více hýbala a především ji podrobila přísnému stravovacímu režimu.
  • Malá Viktorie byla neustále kontrolována, jestli nejí přespříliš a servírovali jí samá nevýrazná, prostá jídla. K večeři měla například pouze chléb a mléko.
  • V důsledku toho se budoucí panovnice zařekla, že v dospělosti si bude dopřávat tolik jídla, kolik jen bude chtít. A svůj slib opravdu dodržela.

Snídaně, pod kterými se prohýbaly stoly

Už rána začínala Viktorie ve velkém stylu. Na jejím talíři nechyběla ovesná kaše, slanina, vejce na toastu, uzené sledě, kuře, vepřové kotlety řízky a steaky s houbami.

  • Byla také milovnicí čerstvé pomerančové šťávy, na které si pochutnávala podle tehdejší etikety.
  • Jediný správný způsob, jak v 19. století mohly ženy jíst pomeranč (lépe řečeno pít jeho šťávu) spočíval v tom, že se do něj udělala díra a odtud se lžičkou nabírala šťáva. Dužina se nechávala v pomeranči a vůbec se nejedla.
  • Říká se, že měla zvláštní zálibu v jídlech z vnitřností, včetně pokrmu haggis a skotského vývaru.

Vymyslela čaj o páté

Odpolední čaj zaujímal v každodenním životě královny Viktorie významné místo. Zpopularizovala koncept odpoledního čaje v Anglii a ten se stal společenským zvykem mezi vyššími vrstvami.

  • Královna si dopřávala čaj s mlékem a cukrem, který doprovázel výběr sendvičů, koláčků a pečiva.

Hlavní jídlo s osmi až deseti chody nebylo nic výjimečného

K obědu nebo večeři se královně servírovalo přepychové menu, které zahrnovalo polévky, ryby, pečené kuře, roastbeef, křepelky a spoustu dalších pochoutek.

  • Jedním z nejbizarnějších jídel, které se na jejím dvoře podávalo, byl krocan plněný kuřetem, které bylo dále plněné bažantem a ten byl ještě nadívaný houbami.
  • Podobný pokrm se připravuje v USA, jmenuje se turducken a jedná se také o krocana, ale plněného kachnou plněnou kuřetem.
  • Předkrmy nebyly v tehdejší době běžné, ale mezi jednotlivými chody se podávala slaná vodová zmrzlina pro neutralizování chuťových pohárků.
  • Viktorie byla fanynkou sezónních potravin a dbala na to, aby se na její tabuli objevovaly. A také milovala brambory, které jí královští šéfkuchaři připravovali na všechny možné způsoby.
  • I ovoce a sladké se těšily královnině velké přízni – každou večeři končila velkým jablkem a dezertem.
  • Na jejím jídelníčku se často objevovala zvěřina, včetně zvěřiny a bažantů, protože sama byla známá jako vášnivá lovkyně.

Slabost pro sladkosti i alkohol

Důkazem je dort, který byl vytvořen na svatební hostinu Viktorie a jejího novomanžela, prince Alberta.

  • Gigantický svatební dort vážil okolo 136 kilogramů a měřil skoro 3 metry.
  • Viktorie sladké zkrátka milovala – v oblibě měla svařené víno, zmrzliny, čokoládové dorty, oplatky, sušenky, francouzské dezerty, sušenky zvané kočičí jazýčky, pralinky a jejím nejoblíbenějším dezertem byl brusinkový koláč se smetanou.
  • Vedle sladkostí Viktorie „ujížděla“ také na whiskey. V 90. letech 19. století se dokonce stala tváří reklamní kampaně, ve které tvrdila, že za své zdraví a dlouhověkost vděčí kvalitní whiskey, kterou pravidelně konzumuje.

[[nid:40417]]

Ostatní se kvůli ní sotva najedli

Viktorie totiž nejedla pouze hodně, ale také velmi rychle. Platilo u ní to samé, co u Alžběty II. – tedy že když královna dojí poslední sousto, nikdo už nesmí pokračovat v jídle.

  • Řekněme, že pro ty méně „rozežrané“ členy dvora, kteří neměli ve zvyku hltat, musel být oříšek vůbec někdy dojíst svou porci.
  • Ani své potomky nenechala královna jíst příliš. Svým dětem i vnoučatům vybírala jednoduché polévky a obyčejné pečené maso. V denním menu prý vždy fialovou tužkou označila, které pokrmy jim mají být naservírovány.

Královnina nenasytnost si vybrala svou daň

Jak již bylo řečeno v úvodu, v pozdějším věku se královnina výška téměř rovnala její šířce. Při svých 150 centimetrech prý měla v pase skoro 130 centimetrů.

  • Byla popisována jako velká, brunátná a tlustá, což potvrzovala i nadměrná velikost jejího spodního prádla a nočních košil.
  • Ačkoli jí bylo doporučeno snížit denní příjem kalorií, bez váhání pokračovala ve svém stávajícím jídelníčku, který ještě „obohatila“ o doporučovaná dietní jídla.

Zdroje informací: HistoryExtra, 12 Tomatoes, Skotska-Whisky

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč