0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro menu ve stylu 90. let: 10 jídel, která vám navodí příjemný pocit nostalgie

Krevetový koktejl
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne kuchyně devadesátých let, každému se vybaví něco jiného. Všichni se ale pravděpodobně shodneme na kuřeti s broskví. Na menu se často promítala touha dohnat západ, začaly se objevovat steaky, burgery a hranolky se podávaly snad ke každému jídlu. Nesměl ale chybět ani španělský ptáček, smažený sýr či poctivý zmrzlinový pohár s deštníčkem.

Španělský ptáček 

Španělský ptáček se neobjevil sice až v 90. letech 20. století, ale na jídelních stolech byl tehdy k vidění často. Pravděpodobně pochází ze dvora Rudolfa II. Svou současnou podobu závitek z hovězího masa plněný vejcem a okurkou dostal až v 50. letech. 20. století.

Tatarák 

Tatarák může být ze syrového lososa, telecího masa, ale i avokáda. Na menu v klasické hospodě nesmí chybět tatarák z hovězí svíčkové nebo kýty. S ním se v 90. letech takzvaně roztrhl pytel a čím více v něm bylo papriky, kečupu a sojovky, tím byli hosté spokojenější!

Krevetový koktejl

Krevetový koktejl proslavila v 60. letech britská šéfkuchařka Fanny Cardock ve svém televizním pořadu. Prý šlo však jen o upravený recept z pocházející z Ameriky. V Evropě a Americe se stal krevetový koktejl nedílnou součástí menu luxusních restaurací, ale i silvestrovských večírků smetánky.

  • V Británii omáčku připravují z majonézy, kečupu a worcesteru, v USA z kečupu a křenové omáčky. Majonéza se také často z poloviny nahrazuje šlehačkou.

 

Smažený sýr 

Smažený sýr není třeba představovat. Jde o jídlo, které považujeme za národní poklad. Jenže ani oblíbený smažák není pravděpodobně českým vynálezem. 

Recept na sýr v trojobalu najdeme i v italské, řecké nebo francouzské kuchyni. Pravdou ale je, že se nikde neuchytil tak, jako u nás. Zvlášť naše verze s tatarkou a vařeným bramborem.

  • Za první republiky se podával jako řízek s bramborovou kaší. O této podobě ve své kuchařce píše už prvorepubliková kuchařka Marie Haškovcová. 

Kuře s broskví 

Kde se vzalo, tu se vzalo kuře s broskví. Většina lidí se shodne na tom, že jde o gastronomické peklo. Pokrm vznikl za socialismu, ale ani po revoluci z restaurací nezmizel. Dnes ho najdeme na menu vzácně, ale jsou i strávnici, kteří na něj stále nedají dopustit.

  • V našem archivu recept na kuře s broskví není, ale pokud máte rádi sladko-slanou chuť, navrhujeme tento pokrm trochu zmodernizovat. Místo kuřete si připravte kachní prso, které doplňte nektarinkovo-fenyklovým čatní.

Luxusní cheeseburger

Co by to bylo za devadesátky bez prvního amerického fast foodu v Čechách. McDonald's se otevřel v Praze v roce 1992 ve Vodičkově ulici. Chodilo se do něj za odměnu, menu bylo totiž mnohonásobně (i s přihlédnutím k inflaci) draží než dnes. V 90. letech se začaly také první pokusy o americké burgery objevovat i v českých restauracích.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč