Když se řekne kuchyně devadesátých let, každému se vybaví něco jiného. Všichni se ale pravděpodobně shodneme na kuřeti s broskví. Na menu se často promítala touha dohnat západ, začaly se objevovat steaky, burgery a hranolky se podávaly snad ke každému jídlu. Nesměl ale chybět ani španělský ptáček, smažený sýr či poctivý zmrzlinový pohár s deštníčkem.
Španělský ptáček
Španělský ptáček se neobjevil sice až v 90. letech 20. století, ale na jídelních stolech byl tehdy k vidění často. Pravděpodobně pochází ze dvora Rudolfa II. Svou současnou podobu závitek z hovězího masa plněný vejcem a okurkou dostal až v 50. letech. 20. století.
Tatarák
Tatarák může být ze syrového lososa, telecího masa, ale i avokáda. Na menu v klasické hospodě nesmí chybět tatarák z hovězí svíčkové nebo kýty. S ním se v 90. letech takzvaně roztrhl pytel a čím více v něm bylo papriky, kečupu a sojovky, tím byli hosté spokojenější!
Krevetový koktejl
Krevetový koktejl proslavila v 60. letech britská šéfkuchařka Fanny Cardock ve svém televizním pořadu. Prý šlo však jen o upravený recept z pocházející z Ameriky. V Evropě a Americe se stal krevetový koktejl nedílnou součástí menu luxusních restaurací, ale i silvestrovských večírků smetánky.
- V Británii omáčku připravují z majonézy, kečupu a worcesteru, v USA z kečupu a křenové omáčky. Majonéza se také často z poloviny nahrazuje šlehačkou.
Smažený sýr
Smažený sýr není třeba představovat. Jde o jídlo, které považujeme za národní poklad. Jenže ani oblíbený smažák není pravděpodobně českým vynálezem.
Recept na sýr v trojobalu najdeme i v italské, řecké nebo francouzské kuchyni. Pravdou ale je, že se nikde neuchytil tak, jako u nás. Zvlášť naše verze s tatarkou a vařeným bramborem.
- Za první republiky se podával jako řízek s bramborovou kaší. O této podobě ve své kuchařce píše už prvorepubliková kuchařka Marie Haškovcová.
Kuře s broskví
Kde se vzalo, tu se vzalo kuře s broskví. Většina lidí se shodne na tom, že jde o gastronomické peklo. Pokrm vznikl za socialismu, ale ani po revoluci z restaurací nezmizel. Dnes ho najdeme na menu vzácně, ale jsou i strávnici, kteří na něj stále nedají dopustit.
- V našem archivu recept na kuře s broskví není, ale pokud máte rádi sladko-slanou chuť, navrhujeme tento pokrm trochu zmodernizovat. Místo kuřete si připravte kachní prso, které doplňte nektarinkovo-fenyklovým čatní.
Luxusní cheeseburger
Co by to bylo za devadesátky bez prvního amerického fast foodu v Čechách. McDonald's se otevřel v Praze v roce 1992 ve Vodičkově ulici. Chodilo se do něj za odměnu, menu bylo totiž mnohonásobně (i s přihlédnutím k inflaci) draží než dnes. V 90. letech se začaly také první pokusy o americké burgery objevovat i v českých restauracích.
Zdroj: Apetit