Nová registrace Zapomenuté heslo

Nuselská kuchta je Eso poroty soutěže Food blog. Prozradila nám svůj recept na vyhlášený rajský džem

8. 10. 2024
Rajčatový džem podle Nuselské kuchty
Se souhlasem Nuselské kuchty

Skvělé recepty, takové abyste pohledali. Humor, ostrý a nekorektní. Tak popsala porota soutěže Food blog roku blogerku Nuselská kuchta a vymyslela kvůli ní kategorii Eso poroty. Protože na objev pozdě, vždyť je na scéně již celou dekádu, a na výhru ještě brzy. Uvařte si rajský džem podle jejího receptu a uvidíte, že Kamilu se rozhodně vyplatí sledovat.

Na svém profilu se Kamila aka Nuselská kuchta představuje mimo jiné takto: „Nečekají vás tu žádné soutěže, spolupráce, zaručené recepty na ‚smůzí ‘, hluboká životní moudra, žádné progresivnostě, prostě středostavovská nuda, nuda, šeď, šeď.

Co vás tam ale opravdu čeká, jsou skvělé recepty, které fungují, spousta kvalitního a ne vždy korektního humoru, který funguje taktéž. Proč vlastně blog založila a kdo je její inspirací?

Food blog založila grafomanka na mateřské

Blog oslavil letos 10 let, co bylo prvním impulsem k jeho založení?  
Viděno zpětně to byl ventil pro přetlak interních pochodů po narození dědice impéria, který byl od prvního nádechu celkem náročný a dráždivý jedinec. Potřebovala jsem asi něco svého v období rodičovské, ale určitě ne dovolené. A měla jsem navíc praktickou potřebu zdokumentovat zkušenosti z pokusů, omylů a následného vítězství ve válce makronky vs. já. 

Asijská kuchyně, polévky a kvásek

Blogem se prolíná láska k asijské kuchyni a polévkám, proč právě tyto pokrmy? 
To vykrystalizovalo postupně. Jednoduše je to odrazem toho, co doma nejraději jíme. Asijská kuchyně si mě sama našla a já do té králičí nory ochotně skočila! Nejvíc mě na ní fascinuje ta mnohdy z nouze vzešlá vynalézavost a schopnost využit zdánlivě nepoživatelné suroviny, byť třeba po složité a zdlouhavé úpravě.  

Na blogu se objevují i kváskové recepty, jak starý je váš kvásek?  Má jméno? 
Tak to vím náhodou úplně přesně. Vznikl v prvních dnech po nastěhování do nového bytu s novou troubou, kdy jsem byla čerstvě s druhým outěžkem. Tedy bude to brzy už dvanáctiletý, bezejmenný adolescent.    

Je někdo, kdo vás inspiruje a ráda ho/ji sledujete? 
Ráda sleduju kohokoliv autentického: s hloubkou, ideálně charakteru, mysli, životní zkušenosti nebo poznání, nějakou tou pokorou a nejlépe trochou nablblého humoru. 

Nečekané Eso poroty

Bylo pro vás Eso poroty překvapením? 
Věrna své přirozenosti nenastavila jsem ambice v souvislosti s účastí na letošním Food blogu roku nijak vysoko. Sestávaly z pokusu proklouznout bez povšimnutí ostřížím zrakům kontrolujících dress code, nikoho neurazit, potřást pravicí několika jedincům, které znám jen virtuálně, nepokydat se jídlem a ovládat svůj chronický bitch face. Beru zpět, ambice nebyly zanedbatelné. 

Po vyhlášení Objevu roku a vítězů třech famózních výzev atmosféra zhoustla v očekávání vyhlášení Food blogu roku 2024. A pak to bylo jako ze života! Prvek očekávání pro všechny vystřídal prvek zklamání. Kromě mě teda. Místo top blogu oznámila porota speciální kategorii Eso poroty, ve které chtěla ocenit blog vynikající jemným, elegantním humorem anglického lorda. Kecám... Rozhodli se ocenit blog disponující humorem jako šmirgl papír a s nejdelšími příspěvky, které kdy spatřily modré světlo Instagramu. V tu chvíli se mi trochu zhoupnul žaludek, protože nekončící verbální průjmy jsou právě mým, byť nezamýšleným, trademarkem... ale že to bude někdy na cenu? No, to by mě ani ve snu!  

Přestože jsem si vědoma faktu, že se nejedná o Nobelovu, ani Pulitzerovu cenu, stále se divím tak, že bych se ani víc divit nemohla. Nicméně jak praví klasik: pravdu má náčelník! A porota! Kdo jsem já, abych se hádala? Proto jen znovu srdečně děkuju a jedním dechem hlásím, že kdyby se přece jen ukázalo, že to byl omyl, krom housera mám ještě pořád i ty ceny, které jsem připravena poslušně vrátit. 

Rajský džem podle Nuselské kuchty

Rajská jablíčka zbožňuju v jakékoliv podobě, v jakékoliv roční době. Holt, svůj k svému – podobnost se nezapře: červená, sladkokyselá, částečně jedovatá a některým lidem způsobující kopřivku. Osud. Ale jsme ohromně verzatilní a nadělá se s náma spousta parády," dodává s humorem sobě vlastním.

Z kila a půl budete mít slušné dvě skleničky, redukování trvá podle šťavnatosti rajčat a teploty na plotně hodinu až… no, hodin několik,"  říká food blogerka Nuselská kuchta a doplňuje, že tenhle džem je ideální způsob, jak se zbavit nadúrody nebo uvadajících plodů, kterých je na kečup málo a do těstovin moc.

Ingredience, které budete na rajský džem potřebovat: 
1,5 kg rajčat, 2 středně velké červené cibule, 100 g pancetty (volitelně), 2 stroužky česneku, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 2 proužky pomerančové kůry (ořízlé škrabkou bez bílé části), čerstvý nebo sušený tymián, 1 lžičku hořčičných semínek, 1 lžičku chilli vloček, ½ lžičky mleté skořice, ¼ muškátového oříšku (najemno nastrouhaného), 220 g cukru, 100 ml jablečného/vinného octa, 2-3 lžičky soli

  • Pancettu a cibuli nakrájejte na stejně veliké, spíše drobné, kousky a pomalu smažte v hrnci nebo pánvi na střední teplotu, až bude pancetta ideálně křupavá a úplně vysmažená.
  • Pokud se rozhodnete vynechat pancettu, nakrájejte rajčata na kousky (pokud mají výrazného bubáka, odstraňte ho). Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Vše vložte do hrnce se silným dnem, litina je ideál. 
  • Přidejte koření, sůl a cukr, kůru z dobře omytého pomeranče (optimálně bio), pečlivě promíchejte, přiveďte k varu a na střední výkon vařte a nechte redukovat tekutinu
  • Asi po půl hodince přidejte ocet, ochutnejte, jestli je pro vás fajn balanc sladké, slané, kyselé, přičemž sladká chuť bude logicky převládat. Dolaďte případně dle svých preferencí, ale nezapomeňte, že chutě se redukováním tekutiny ještě zkoncentrují. 
  • Nechte na mírný výkon redukovat, až se většina tekutiny odpaří a hmota je hezky hustá a lesklá
  • Přeložte do pečlivě umytých, ideálně vysterilizovaných, sklenic a uchovávejte v lednici, kde džem vydrží 2-3 týdny. Džem můžete samozřejmě i sterilovat, případně zamrazit. 

Sdílet článek

Foodblogeři a foodblogerky Rajčata

Související články