Vanilková zmrzlina, olivový olej a sůl. Dezert, který vypadá, jako by ho připravili pejsek s kočičkou. A přesto tahle nezvyklá kombinace dobyla svět sociálních sítí. Redaktorky Darina a Kateřina neodolaly a rozhodly se ochutnat.
Z Netflixu na talíře
Začalo to docela nenápadně. V jednom z dílů oblíbené série Chef's Table (u nás známé jako Šéfkuchařův stůl) se objevila Ann Kim, energická šéfkuchařka korejského původu, která v Minneapolis provozuje slavnou pizzerii Lola. Ve svém podniku, pojmenovaném po jejím milovaném psovi, servíruje neapolskou pizzu s korejským twistem – třeba i s kimchi. A jako tečku nabízí hostům právě onu legendární zmrzlinu s olivovým olejem a solí.
„Lidi ji nejdřív objednávají s obavami – a pak si chodí přidat,“ směje se Kim v dokumentu. ‚Nápad na dezert ale nevznikl v Americe – v Itálii se podobné kombinace objevují už léta, jen nikdy nepronikly do širšího povědomí,‘ upřesňuje redaktorka Kateřina Kočičková, která se na zmrzliny specializuje.
Podívejte se na video z našeho testování vanilkové zmrzliny s olivovým olejem a solí
Když promluví Dua Lipa
Opravdový boom ale přišel, když se zpěvačka Dua Lipa v rozhovoru pro BBC Radio 1 svěřila, že právě tahle kombinace je její „nej“. A to spustilo lavinu zájmu. Food influenceři začali experimentovat, TikTok se plnil videi s reakcemi (od „fuj“ po „OMG, tohle je geniální“) a největší pozornost si získalo video od slavné modelky a food influencerky Nary Smith. Ačkoliv od té doby uběhl už rok, trend se s příchodem teplejších dnů znovu vrací na scénu. Dua Lipa dokonce zvažovala vlastní značku dezertů, jogurtů a zmrzlin – jestli ale vanilku s olejem a solí nakonec zařadí do portfolia, zůstává zatím tajemstvím.
Sladké, slané… dekadentní
Proč tahle kombinace funguje? Extra panenský olivový olej dodá hedvábný pocit v ústech a komplexní chuť – někdy ovocnou, jindy lehce ostrou. A vločková mořská sůl zvýrazní sladkost zmrzliny a rozbije monotónnost. Je to jako když k čokoládě nebo karamelu přidáte špetku soli – zní to nelogicky, ale výsledný efekt je naprosto smysluplný a návykový.
Jak na to doma?
- Kupte kvalitní vanilkovou zmrzlinu (ne tu levnou s aroma, ale poctivou s vanilkovým luskem).
- Na porci zmrzliny nakapejte extra panenský olivový olej – stačí lžička.
- Posypte vločkovou mořskou solí – ideálně Maldon nebo jinou, která krásně křupe.
A pak už jen sledujte reakce – ideálně své i svých hostů. Někteří se zatváří jako když ochutnávají poprvé citron, jiní se rovnou rozplývají jako zmrzlina v letním slunci.
‚Já nějak nevím, proč bych si měla kazit dokonalou zmrzlinu olivovým olejem a solí,‘ kroutila nechápavě Darina po první lžičce. Hned po další ale změnila názor. ,Je to dekadentní a návykové a taky lehce cool. Asi bych to nechtěla jíst místo vanilkové zmrzliny, ale teď se mi to jíst chce,‘ dodala vzápětí.
Verdikt redakce?
‚Já si myslím, že je to o poměru těch surovin. Olivového oleje ani soli tam nemůže být moc, obojí by mělo zůstat jen na povrchu. Z obyčejné zmrzliny, kterou v luxusních restauracích nemohou servírovat jako adekvátní dezert, kvalitní olej a sůl promění v zajímavou sladkou tečku. Za mě ano,‘ uzavírá hodnocení Kateřina Kočičková.
Zkrátka – léto přeje experimentům. A zmrzlina s olivovým olejem a solí je přesně ten druh bláznivého nápadu, který si vaše chuťové buňky budou pamatovat ještě dlouho po ochutnání.