Román Hledači mušlí stále zůstává nejúspěšnější knihou britské spisovatelky Rosamunde Pilcher, přestože se stal světovým bestsellerem už krátce po svém vydání v roce 1987. Kromě dramatického příběhu v knize najdete nespočet popisných pasáží o jídle, ze kterých srší vášeň a láska k jídlu. Na čem si postavy slavné autorky romantických příběhů pochutnávají?
Consommé pro Nancy
Nancy, jedna z dcer hlavní hrdinky Penelopy Keelingové si v luxusní restauraci objednává consommé a telecí plátek na houbách. Když vás při čtení přepadne chuť, můžete si obojí připravit podle našich receptů. Co se skrývá pod názvem consommé?
- Jedná se o velmi silný, dvojitý vývar. Jeho příprava je časově náročnější.
- Nejprve je potřeba připravit klasický hovězí vývar, který se nechá zchladnout. Vychladlým vývarem se zalije maso s bílky a zeleninou a směs se přivede k varu a nechá táhnout několik hodin.
- Výsledkem je průzračný a vydatný vývar, consommé, který se označuje jako „král vývarů“.
Olivia chystá kyjevské řízky
Druhá dcera hlavní postavy se jmenuje Olivia. Ta na jednom místě v knize připravuje večeři, která sestává z foie gras a populárních plněných kuřecích prsou – kuřecích řízků po kyjevsku.
- Tzv. Chicken Kiev jsou kuřecí prsa plněná bylinkovým máslem. Máslo se ochucuje česnekem, nastrouhaným sýrem, koprem nebo houbami.
- Prsa se po naplnění smaží v klasickém trojobalu a podávají se s bramborovou kaší.
- Pokrm, který proslul po celém světě, vznikl pravděpodobně z hlavy francouzského šéfkuchaře Marie-Antoine Carême, když vařil na dvoře Alexandra I. v Petrohradě.
Co se skrývá pod názvem sirloin?
V jiné pasáži chystá Penelopa tzv. sirloin steak, což je steak z nízkého roštěnce. Vyznačuje se šťavnatým a jemným masem, které se hodí na pánev i gril.
- Nízký roštěnec bez kosti navíc obsahuje méně tuku než vysoký roštěnec.
- V knize k němu hrdinka podává pečenou cibuli a brambory, my doporučujeme podávat se žampiony a bramborovou kaší.
Tradiční yorkshirský pudink
Rosamunde Pilcher v sobě britskou národnost nezapře, proto ve svých románech často popisuje typické čajové dýchánky a recepty na tradiční anglická jídla. Jedním z takových je yorkshirský pudink.
- Jedná se o pečivo z těsta, které se podobá palačinkovému.
- Peče se v troubě a nejčastěji se podává k anglické hovězí pečeni neboli roastbeefu, neobejde se bez něj tradiční anglický Sunday roast.
Všemi milovaný pastýřský koláč
Dalším tradičním anglickým pokrmem, který se v knize objevuje a který všichni milují, je Sheperd’s Pie neboli pastýřský koláč.
- Jde o vrstvu mletého masa, zeleniny a bramborové kaše, které se společně zapékají v troubě, dokud kaše na povrchu nezezlátne.
- Pastýřský koláč platí za hřejivé a syté jídlo, které bezpochyby patří do kategorie pokrmů, co umí pohladit jazyk, žaludek i duši.
Cassoulet od maminky
K tomuto jídlu vás přivede vzpomínání hrdinky na její matku Sophii, která byla Francouzka a vařila tento tradiční francouzský pokrm, cassoulet.
- Recept na cassoulet pochází z jihu Francie a jedná se o pomalu vařenou směs vepřového masa, klobás, kachních prsou a velkých bílých fazolí.
K čaji o páté patří Chelsea buns
Vedle typických scones a velikonočních Hot cross buns patří Chelsea buns mezi nejoblíbenější sladké pečivo v Anglii, které se v románu také objevuje.
- Tyhle sladké šneky, které vznikly už na začátku 18. století, zaujmou nadýchaným kynutým těstem ochuceným citronovou kůrou a skořicí.
- Před zavinutím do čtvercových spirál se těsto potírá směsí rybízu, třtinového cukru a másla. Po upečení se ještě za tepla šneky polévají cukrovou polevou.
Zdroje informací: Novel Meals, Suanne Laquer Writes