0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte jídla z romance od Rosamunde Pilcher

Plněné kuřecí řízky po kyjevsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Román Hledači mušlí stále zůstává nejúspěšnější knihou britské spisovatelky Rosamunde Pilcher, přestože se stal světovým bestsellerem už krátce po svém vydání v roce 1987. Kromě dramatického příběhu v knize najdete nespočet popisných pasáží o jídle, ze kterých srší vášeň a láska k jídlu. Na čem si postavy slavné autorky romantických příběhů pochutnávají? 

Consommé pro Nancy

Nancy, jedna z dcer hlavní hrdinky Penelopy Keelingové si v luxusní restauraci objednává consommé a telecí plátek na houbách. Když vás při čtení přepadne chuť, můžete si obojí připravit podle našich receptů. Co se skrývá pod názvem consommé?

  • Jedná se o velmi silný, dvojitý vývar. Jeho příprava je časově náročnější.
  • Nejprve je potřeba připravit klasický hovězí vývar, který se nechá zchladnout. Vychladlým vývarem se zalije maso s bílky a zeleninou a směs se přivede k varu a nechá táhnout několik hodin.
  • Výsledkem je průzračný a vydatný vývar, consommé, který se označuje jako „král vývarů“.

Olivia chystá kyjevské řízky

Druhá dcera hlavní postavy se jmenuje Olivia. Ta na jednom místě v knize připravuje večeři, která sestává z foie gras a populárních plněných kuřecích prsou  kuřecích řízků po kyjevsku.

  • Tzv. Chicken Kiev jsou kuřecí prsa plněná bylinkovým máslem. Máslo se ochucuje česnekem, nastrouhaným sýrem, koprem nebo houbami.
  • Prsa se po naplnění smaží v klasickém trojobalu a podávají se s bramborovou kaší.
  • Pokrm, který proslul po celém světě, vznikl pravděpodobně z hlavy francouzského šéfkuchaře Marie-Antoine Carême, když vařil na dvoře Alexandra I. v Petrohradě.

Co se skrývá pod názvem sirloin?

V jiné pasáži chystá Penelopa tzv. sirloin steak, což je steak z nízkého roštěnce. Vyznačuje se šťavnatým a jemným masem, které se hodí na pánev i gril.

  • Nízký roštěnec bez kosti navíc obsahuje méně tuku než vysoký roštěnec.
  • V knize k němu hrdinka podává pečenou cibuli a brambory, my doporučujeme podávat se žampiony a bramborovou kaší.

Tradiční yorkshirský pudink

Rosamunde Pilcher v sobě britskou národnost nezapře, proto ve svých románech často popisuje typické čajové dýchánky a recepty na tradiční anglická jídla. Jedním z takových je yorkshirský pudink.

Všemi milovaný pastýřský koláč

Dalším tradičním anglickým pokrmem, který se v knize objevuje a který všichni milují, je Sheperd’s Pie neboli pastýřský koláč.

  • Jde o vrstvu mletého masa, zeleniny a bramborové kaše, které se společně zapékají v troubě, dokud kaše na povrchu nezezlátne.
  • Pastýřský koláč platí za hřejivé a syté jídlo, které bezpochyby patří do kategorie pokrmů, co umí pohladit jazyk, žaludek i duši.

Cassoulet od maminky

K tomuto jídlu vás přivede vzpomínání hrdinky na její matku Sophii, která byla Francouzka a vařila tento tradiční francouzský pokrm, cassoulet.

  • Recept na cassoulet pochází z jihu Francie a jedná se o pomalu vařenou směs vepřového masa, klobás, kachních prsou a velkých bílých fazolí. 

K čaji o páté patří Chelsea buns

Vedle typických scones a velikonočních Hot cross buns patří Chelsea buns mezi nejoblíbenější sladké pečivo v Anglii, které se v románu také objevuje.

  • Tyhle sladké šneky, které vznikly už na začátku 18. století, zaujmou nadýchaným kynutým těstem ochuceným citronovou kůrou a skořicí.
  • Před zavinutím do čtvercových spirál se těsto potírá směsí rybízu, třtinového cukru a másla. Po upečení se ještě za tepla šneky polévají cukrovou polevou.

Zdroje informací: Novel Meals, Suanne Laquer Writes

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč