Opilý Izidor je zákusek, který v redakci milujeme. Kombinace čokolády, ořechů a rumu je neodolatelná a k Vánocům se skvěle hodí. Petra Tóthová, jedna z nejuznávanějších slovenských cukrářek, tento klasický dezert o svátcích připravuje jako roládu a podělila se s námi o svůj recept.
Petra Tóthová: Hvězda slovenského pečení
V Česku máme Josefa Maršálka, na Slovensku mají Petru Tóthovou. Cukrářku, která sladké pečení povýšila na umění, ale zároveň umí každým receptem provést i začátečníka. Petra je u sousedů oblíbená jako porotkyně pořadu Peče celé Slovensko i jako autorka kuchařek. Zkušenosti nasbírala v Peru, USA, Austrálii a mnoha dalších zemích a dnes dokáže povznést tradiční a klasické dezerty doslova na světovou úroveň.
Opilý Izidor jako vánoční roláda
Zákusek zvaný Opilý Izidor můžete připravit klasicky, tedy jako řezy s několika vrstvami. Anebo se můžete inspirovat receptem Petry Tóthové, který je součástí její kuchařky Upečme si sviatky – Opilého Izidora Petra přetvořila do podoby rolády. „Vánoční rolády jsou trend, který zatím nedostává tolik prostoru, kolik by zasloužil. Nejznámější je francouzské polínko Bûche de Noël, jehož historie sahá až do dob Napoleona, který prý kvůli chudobě a požárům zakázal pálení dřeva ve francouzských domácnostech. A lidé si vytvořili toto sladké polínko.“
Petra říká, že Opilý Izidor je ideální na Silvestra, protože do něj můžete nalít hodně rumu: „Alkohol v průběhu roku ochutnávám jen zakomponovaný do dezertů, ale když přijde Silvestr, neodolám, a díky Izidorovi ho mám až až.“
Opilý Izidor jako roláda podle Petry Tóthové
Na korpus budete potřebovat: 150 g bílků (5 ks), 160 g krupicového cukru, 1/2 čajové lžičky soli, 100 g žloutků (5 ks), 50 g kakaa, 100 g rybízového džemu
Na ořechovou náplň si připravte: 200 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru moučka, 100 ml rumu
Na čokoládový krém si připravte: 70 g čokolády (min. 60 %), 210 ml mléka, 50 g kakaa, 140 g moučkového cukru, 30 g Zlatého klasu (nebo vanilkového pudinku), 250 g másla pokojové teploty
Na čokoládovou ganache budete potřebovat: 180 ml smetany na šlehání (40 %), 200 g čokolády (54 %)
- Bílky s 2/3 cukru a solí vyšlehejte na tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylou třetinou cukru. Obě hmoty spojte a promíchejte s prosátým kakaem.
- Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 15–20 minut. Korpus není třeba péct příliš dlouho, mohl by se vysušit.
- Po upečení korpus překlopte na nový pečicí papír. Papír, na kterém se pekl, z něj naopak stáhněte. Korpus srolujte i s novým papírem a nechte vychladnout.
- Na čokoládový krém nalámejte čokoládu na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte a nechte chvíli vychladnout.
- V mléku rozmíchejte kakao, cukr a Zlatý klas a za stálého míchání uvařte pudinkový krém. Ten zakryjte fólií, aby se dotýkala povrchu pudinku, a nechte vychladnout.
- Do vychladlého pudinku přidejte rozpuštěnou čokoládu, máslo a vyšlehejte na hladký krém.
- Na ořechovou náplň nasucho opražte ořechy a odstavte. Přidejte cukr, rum a promíchejte.
- Roládu rozviňte, potřete džemem a ořechovou náplní, poté rovnoměrně rozetřete čokoládový krém. Část krému si můžete odložit na zdobení. Roládu zaviňte a jemně utáhněte, aby měla pěkný tvar. Dejte na 30 minut chladit.
- Během toho, co roláda chladne, si připravte ganache. Smetanu zahřejte pod bod varu a zalijte jí nalámanou čokoládu. Nechte odstát několik minut a potom rozmíchejte.
- Ganache nechte krátce vychladnout a potom jí polijte povrch rolády. Nechte ztuhnout a až potom uložte do ledničky. Roládu nakonec ozdobte odloženým krémem.
TIPY: Pokud byste pekli klasickou verzi a ne roládu, můžete korpus před tím, než jej potřete džemem, pokapat alkoholem. A když už přidáváte rum, můžete jej trošku přidat i do polevy, když už, tak už! A pozor – rum můžete nahradit koňakem, kořeněným rumem nebo jiným alkoholem.
A když vám roláda při zavinování popraská? „Právě proto je politá čokoládou, ta případné nedokonalosti ukryje,“ směje se Petra.